Fonduri Europene Ultimele stiri

ADR Vest susține digitalizarea IMM-urilor și soluțiile inteligente în beneficiul comunității

Zece regiuni ale Europei, din opt țări, și-au unit eforturile într-o provocare comună – aceea de a explora potențialul pe care îl poate avea tehnologia digitală în dezvoltarea IMM-urilor.

 

România, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, este parte a acestui demers, prin participarea la proiectul „DEVISE – IMM-uri din tehnologia digitală în sprijinul Strategiilor Regionale de Specializare Inteligentă”.

 

Astfel, ținta proiectului este facilitarea procesului de digitalizare la nivel regional, prin adoptarea de soluții tehnologice în rândul IMM-urilor și printr-un parteneriat între regiuni, factori de decizie, organizații de sprijinire a afacerilor, centre educaționale și actori din mediul privat.

 

ADR Vest va dezvolta un plan de acțiune care va cuprinde măsuri de transformare digitală specifice Regiunii Vest.

 

Prin proiect se va facilita contactul între dezvoltatorii de tehnologie digitală și potențiali utilizatori din industrie, în Regiunea  Vest a țării și între regiunile europene partenere în DEVISE. Vor fi organizate seminarii regionale, grupuri de lucru, evenimente tip business-to-business și business breakfast, schimburi de experiență și vizite de studiu.

 

Până în 2021, partenerii regionali și-au propus creșterea cu 15% a numărului de IMM-uri din tehnologia digitală, care oferă soluții inovative și generează astfel competitivitate în alte sectoare.

 

În acest context, partenerii DEVISE s-au reunit în perioada 29-30 ianuarie 2019 la Santander, în Spania, pentru lansarea oficială a proiectului, la care a participat și o delegație din partea ADR VEST. Gazda întâlnirii a fost Guvernul Regional Cantabria – Ministerul Regional al Inovării, Industriei, Turismului și Comerțului.

 

Această primă întâlnire a vizat digitalizarea industriei regionale, cunoașterea politicilor regionale și a actualelor tendințe tehnologice. A fost prezentată activitatea unor companii care implementează elemente ale industriei 4.0 și care s-au transformat prin digitalizare și au avut loc vizite de studiu în Regiunea Cantabria.

 

Participanții au vizitat, de asemenea, Centrul Internațional de Antreprenoriat din Santander, Grupul de cercetare a sistemelor de transport de la Universitatea Cantabria, care oferă acces liber la datele de trafic pentru dezvoltarea de soluții informatice, și Telematics Engineering Group (GIT) – o inițiativă recunoscută la nivel internațional pentru expertiza în domeniul orașelor inteligente.

 

ADR Vest își propune să faciliteze colaborarea partenerilor din regiune cu aceste grupuri de cercetare, în vederea dezvoltării de soluții pentru optimizarea traficului și a transportului public, pentru monitorizarea și reducerea nivelului de poluare.

 

Cei zece parteneri ai proiectului DEVISE sunt: ERNACT (Irlanda), Adunarea Regiunilor Nord si Vest (Irlanda), ADR Vest (România), Guvernul Regional Cantabria (Spania), Agenția de Dezvoltare Fomento San Sebastian (Spania), Asociația Agențiilor de Business (Bulgaria), Universitatea de Științe Aplicate din Seinajoki (Finlanda), Consiliul Districtual din Derry și Strabane (UK), Technopole din Laval Mayenne (Franța), Camera de Comerț Voka-Flandra (Belgia).

 

Liderul de proiect este ERNACT – Reţeaua Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicaţiilor, în care Regiunea Vest este membru cu drepturi depline din anul 2012.

 

Proiectul DEVISE este finanțat prin programul „Interreg Europe 2014 – 2020” și dispune de un buget de 1,6 milioane euro. Perioada de implementare este 1 iunie 2018 – 30 noiembrie 2022.

 

Cei interesați pot obține mai multe informații despre proiect de pe site-ul ADR Vest – https://adrvest.ro/Internationalizare/Proiecte/ și platforma:  https://www.interregeurope.eu/devise/.

 

Related posts

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Traian Dan

Trei constructori vor moderniza străzile Zalăului pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Trenul Cluj Napoca – Viena intră în circulaţie

redactia

Bistriţa-Năsăud, pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene

redactia

Tranzacțiile imobiliare din Sălaj, la coada topului pe România

Nora Dumitrescu

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

POZITIV TB: Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac – „Pentru domeniul agricultură și lactate va fi nevoie de o susținere directă”

Traian Dan

Iulius incepe constructia a 3 noi cladiri

Ionut Oprea

Universitatea de Vest din Timișoara: Au început înscrierile în grupul țintă al proiectului „Atelierul de antreprenori ”

Stefana Muresan

Sibiul ar putea asigura parcări gratuite pentru mașinile electrice

Papuc Irina

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

Businessmenii germani sărbătoresc 10 ani în ritm simfonic

Nora Dumitrescu

We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România

redactia

[Enjoy Transylvania!] Apele de băut din Transilvania

Transilvania Business

Omul de afaceri Horia Ciorcilă a cumpărat Hotelul Sport cu 3,65 de milioane de euro

redactia

România exportă cele mai multe viori din UE

Papuc Irina

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Unul dintre puținele județe care are un plan județean de gestionare a deșeurilor: Acces la fonduri de milioane pentru investiții necesare

Ion Surdu

Autostrada Sebeș-Turda: "Se poate circula în perfectă siguranță"

Stefana Muresan

Sebastian Ionescu, președintele ONJN: “Avem datoria de a asigura crearea unei piețe coerente și responsabile”

Stefana Muresan

Viena: ”Ecou internațional” pentru Grupul Grampet, deținut de omul de afaceri Gruia Stoica

redactia

Comunicat de presa: Incheierea proiectului “Dotarea firmei Ized Betainvest SRL cu linie tehnologica noua de producere casti de protectie”

redactia

Autonom a semnat un acord cu Grupul Financiar Banca Transilvania pentru achiziția BT Operational Leasing

Stefana Muresan

Fabrica Electrolux din Satu-Mare, premieră mondială: primul aragaz cu funcție de gătit la abur

Stefana Muresan

Leave a Comment