București Real Estate

C&W Echinox: Tranzacțiile cu terenuri în București ating un nou record. Dezvoltatorii ridică miza pe proiecte cu destinație mixt

Dezvoltatorii și investitorii imobiliari au realizat anul trecut în București achiziții de terenuri cu o valoare cumulată de circa 245 de milioane de euro, un nou record al ultimilor zece ani, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care a monitorizat 31 de tranzacții medii și mari.

 

Față de anul precedent, valoarea tranzacțiilor a crescut cu 13%, pe fondul menținerii la cote ridicate a interesului din partea dezvoltatorilor activi în segmentul rezidențial, dar și pe fondul tranzacționării unor loturi de mari dimensiuni pretabile pentru dezvoltarea unor proiecte mixte. Piața terenurilor din București a înregistrat al treilea an consecutiv de creștere, dar este cu 60% sub nivelul din 2007, cel mai bun an din punct de vedere al volumului tranzacționat, cu un total de circa 628 de milioane de euro.

Alexandru Mitrache, Head of Transactions – Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox: „Piața terenurilor din București este într-o etapă de creștere sănătoasă, în care prețurile sunt stabilite în urma unor analize detaliate cu privire la ritmul și valoarea de tranzacționare a proprietăților care pot fi construite pe terenurile vizate. Astfel, prețurile au rămas într-un interval de stabilitate, iar tranzacții recente ne arată că unele loturi sunt vândute la prețuri reduse cu 50 – 70% față de valorile din perioada 2006 – 2008. Este important că aceste loturi sunt acum tranzacționate la prețuri corecte și pot reintra în circuitul imobiliar al Capitalei deoarece prin dimensiunea lor pot schimba radical zone semnificative ale orașului.”

La fel ca în 2017, investitorii români au continuat să fie cei mai activi cumpărători, cu o cotă de piață de 49%, ei fiind urmați de investitorii belgieni, precum Mitiska-REIM, Speedwell sau Atenor, cu o cotă de 17%, și de cei din Israel (15%).

Investitorii români sunt activi în special pe segmentul terenurilor cu destinație rezidențială, grupuri străine precum Globalworth și Portland Trust au securizat noi loturi pentru dezvoltarea unor imobile de birouri, în timp ce WDP sau P3 au cumpărat terenuri pentru dezvoltări logistice.

Cea mai mare tranzacție a fost realizată de grupul AFI Europe, care a cumpărat un teren de 4,3 hectare în vecinătatea mallului AFI Palace Cotroceni, lot pe care intenționează să extindă atât centrul comercial, cât și parcul de afaceri AFI Business Park. În topul valorilor de tranzacționare s-au mai aflat două terenuri din zonele Răzoare – Cotroceni și Floreasca, achiziționate de grupul One United, terenul fostei fabrici Helitube din Colentina sau un lot de 4,6 hectare de pe strada Jandarmeriei din zona Băneasa.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de Land Development al companiei a fost implicat în 2018 în tranzacții cu terenuri cu o valoare cumulată de peste 40 de milioane de euro.

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor pe toate segmentele pieței imobiliare, inclusiv pe piața rezidențială. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 48.000 de angajați în peste 70 de țări, ajutând chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cushman & Wakefield se poziționează printre cele mai mari companii de real estate, cu venituri de 6,9 miliarde de dolari din servicii principale precum: închirieri, gestionarea activelor, piețe de capital, administrarea proprietăților (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investițiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect și de dezvoltare, reprezentarea chiriașilor, evaluare și consultanță. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Related posts

Coresi Avantgarden – proiect de regenerare urbană în Brașov

Ligia Voro

REBELS AND RULERS și importanța Culturii de Brand. Unde te înscrii?

Ligia Voro

Gama CAPAROL – Soluții și sisteme inovative pentru dezvoltări imobiliare de anvergură

Ligia Voro

41 Top Speakers at 2-day CEE Businesss Services Summit & Awards, 30-31 January, Warsaw

redactia

În 2018 CBRE și-a păstrat poziția de lider pe segmentul spațiilor de birouri cu o cotă de piață de 24%

redactia

Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC – soluții, priorități și direcții pentru România

redactia

CUM ÎȘI VINDE ROMÂNIA PRODUCȚIA DE CIREȘE – PRIMUL GHID AGROTRENDS DEDICAT SECTORULUI POMICOL

Stefana Muresan

Delta Studio – Noile tendințe în amenajări de baie, la Târgul ISH Frankfurt 2017

Stefana Muresan

Ce­macon, profit de 14 mil. de lei, în nouă luni

Stefana Muresan

Prime Kapital va construi un centru comercial pe terenul fostei fabrici Armătura Zalău

redactia

Învățământul dual, răspuns la criza forței de muncă

redactia

Noul website al CNR-CME a fost lansat

Ligia Voro

Familia Căpușan ridică un nou Grand Park

Nora Dumitrescu

Cele mai importante aspecte fiscale pentru mediul de afaceri, dezbătute la ‘Tax & Finance Forum, București’

redactia

BearingPoint își extinde Centrul de Excelență pentru Consultanță în Securitate Cibernetică din România

Stefana Muresan

PORR Construct, desemnat antreprenor general al Vox Vertical Village

Stefana Muresan

Kestral International deschide un birou în România

Ionut Oprea

PRIA Drugs and Medicine Publicity

Ionut Oprea

Juriul internațional Future Makers a desemnat start-up-urile câștigătoare ale premiilor de 20.000 de euro

Papuc Irina

Adamamerica a cumparat Phoenix Tower

Wizz Air utilizează platforma de plată Amadeus prin Navitaire New Skies

redactia

KUMA România – 20 ani

Ligia Voro

O firmă de IT a reușit să aibă în portofoliu 30% din piața de real-estate din București

Stefana Muresan

CBRE România Flash Call: Impactul COVID-19 pe piața imobiliară se va resimți în al doilea trimestru. Măsurile de siguranță și tehnologia sunt pe agenda tuturor

Papuc Irina

Leave a Comment