Sanatate Ultimele stiri

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este româncă

Este unul dintre cei patru chirurgi care fac transplant hepatic în România. O femeie într-o lume a bărbaților. De fapt, singura femeie nu doar din România, ci şi din Europa de Est care a ajuns să lucreze în acest domeniu performant. Dr. Doina Hrehoreţ a vorbit despre viaţa ei într-un interviu pentru Kanal D.

 

”Nu ştiu câte ore am investit în această profesie, dar ştiu că ani întregi am intrat în fiecare zi în sala de operație, nu țineam cont de weekenduri, de zile libere, de concedii”, îşi începe povestea chirurgul Doina Hrehoreţ (50 de ani), de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, unul dintre cei patru medici români care realizează transplant hepatic.

S-a pregătit în mai multe ţări (Franţa, Austria, Italia, Coreea de Sud), dar în primul rând, la Fundeni, sub directa îndrumare a prof. dr. Irinel Popescu. ”După 10 ani de instruire, în anul 2007, am realizat primul transplant de ficat. Nu voi uita niciodată acea zi”.

Pentru că în București sunt doar trei medici care fac transplant de ficat, programul gărzilor, dar şi al concediilor, trebuie foarte bine gândit şi este foarte dificil. Asta pentru că nu se știe niciodată când poate să apară un donator, iar echipa trebuie să fie pregătită.

”Întotdeauna unul dintre noi rămâne in Bucureşti, nu plecăm niciodată toţi în concediu sau la congrese. La Fundeni suntem două echipe (Conf. Dr. Vladislav Braşoveanu şi cu mine), coordonate de prof. Irinel Popescu şi suntem de serviciu câte o săptămână fiecare (7 zile din 7, 24 de ore din 24). Când unii pleacă în concediu, ceilalţi suntem pregătiţi de transplant 3-4 săptămâni continuu. S-a întâmplat de multe ori să am musafiri acasă şi să mă sune de la spital. Le urez distracţie plăcută şi plec la spital.

Prietenii mă înţeleg şi mă susţin. Au fost situaţii în care au apărut doi donatori în aceeaşi zi, de Sărbători se întâmplă de regulă. Îmi amintesc de o sâmbătă a Paştelui când am efectuat două transplanturi de dimineaţa până seara”, a povestit chirurgul pentru stirilekanald.ro.

Doina Hrehoreţ a primit mai multe oferte de a pleca în străinătate, mai ales că este singura femeie chirurg din Europa de Est care face transplanturi de ficat, însă a preferat să rămână să lucreze în România. ”În străinătate nu m-am simțit niciodată bine, niciodată ca acasă. Eu am obținut un certificat european care îmi dă dreptul să fac transplant oriunde în Europa, dar aici mă simt cel mai bine”, a dezvăluit chirurgul.

În România, există trei centre de transplant hepatic, toate coordonate de prof. Irinel Popescu: Institutul Clinic Fundeni – Bucureşti (centrul principal), Spitalul Clinic Sfanta Maria – Bucureşti şi Spitalul Sfântul Spiridon – Iaşi.

Intregul articol aici

Related posts

Proiect de aproape 14 mil. euro pentru redeschiderea căii navigabile între Timișoara și Serbia

redactia

Corina Crețu: România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, conform propunerii CE

redactia

UMF Tîrgu Mureș, rol important în formarea specialiștilor

Stefana Muresan

Mai multe primării din Alba primesc fonduri pentru dezvoltare și infrastructură

redactia

Locuitori Oradiei, Sibiului, Clujului și Târgu Mureșului, în Naționala de Reciclare

Traian Dan

Cele mai mari zece companii din industrie –printre care Continental, Autoliv, Takata şi Michelin – afaceri de 53 de miliarde de lei

Stefana Muresan

OECD și Comisia dau ca exemplu UVT pentru antreprenoriat și inovație

Ligia Voro

Sibiu Jazz Competition 2019 și-a ales câștigătorii

Papuc Irina

Ardelenii vor putea merge direct cu avionul în Bulgaria

Nora Dumitrescu

Producătorul de materiale abrazive Carbochim Cluj, profit mai mare cu 132% la nouă luni

redactia

Păstrăvul de Sfăraș va fi comercializat în rețeaua Metro

Nora Dumitrescu

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

Un an de la listare pe NYSE pentru Endava, capitalizare aproape dublă

Ligia Voro

AGA Hidroelectrica a numit membrii Consiliului de Supraveghere cu mandat de patru ani

redactia

Pandemia COVID-19 impulsionează dezvoltarea comerțului online: Retailerii de Electro-IT și Home&Deco și-ar putea extinde cu peste 50% spațiile logistice

Papuc Irina

Ultimele spații disponibile la Agromalim 2017

Stefana Muresan

Orange susţine comunitatea prin conectivitate şi echipamente pentru spitalele din prima linie

Ligia Voro

Romsilva a declanșat o campanie de regenerări în Ardeal

Nora Dumitrescu

Cinci localități din Transilvania în top 10 cele mai îmbătrânite orașe

Ligia Voro

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

Asigurări de la antreprenori: Aeroportul Brașov, funcțional în 2 ani, iar tronsonul de autostradă Predeal-Cristian – într-un an

Ion Surdu

Ascendis a intrat în acționariatul Lumen

Nora Dumitrescu

Giganții Porsche și NTT finanțează viitorii IT-iști vorbitori de germană

Nora Dumitrescu

Hotelurile Clujului vor scutiri de taxe și impozite

Nora Dumitrescu

Leave a Comment