Sanatate Ultimele stiri

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este româncă

- doina hrehoret chirurg transplant ficat fundeni 960x716 - Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este româncă

Este unul dintre cei patru chirurgi care fac transplant hepatic în România. O femeie într-o lume a bărbaților. De fapt, singura femeie nu doar din România, ci şi din Europa de Est care a ajuns să lucreze în acest domeniu performant. Dr. Doina Hrehoreţ a vorbit despre viaţa ei într-un interviu pentru Kanal D.

 

”Nu ştiu câte ore am investit în această profesie, dar ştiu că ani întregi am intrat în fiecare zi în sala de operație, nu țineam cont de weekenduri, de zile libere, de concedii”, îşi începe povestea chirurgul Doina Hrehoreţ (50 de ani), de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, unul dintre cei patru medici români care realizează transplant hepatic.

S-a pregătit în mai multe ţări (Franţa, Austria, Italia, Coreea de Sud), dar în primul rând, la Fundeni, sub directa îndrumare a prof. dr. Irinel Popescu. ”După 10 ani de instruire, în anul 2007, am realizat primul transplant de ficat. Nu voi uita niciodată acea zi”.

Pentru că în București sunt doar trei medici care fac transplant de ficat, programul gărzilor, dar şi al concediilor, trebuie foarte bine gândit şi este foarte dificil. Asta pentru că nu se știe niciodată când poate să apară un donator, iar echipa trebuie să fie pregătită.

”Întotdeauna unul dintre noi rămâne in Bucureşti, nu plecăm niciodată toţi în concediu sau la congrese. La Fundeni suntem două echipe (Conf. Dr. Vladislav Braşoveanu şi cu mine), coordonate de prof. Irinel Popescu şi suntem de serviciu câte o săptămână fiecare (7 zile din 7, 24 de ore din 24). Când unii pleacă în concediu, ceilalţi suntem pregătiţi de transplant 3-4 săptămâni continuu. S-a întâmplat de multe ori să am musafiri acasă şi să mă sune de la spital. Le urez distracţie plăcută şi plec la spital.

Prietenii mă înţeleg şi mă susţin. Au fost situaţii în care au apărut doi donatori în aceeaşi zi, de Sărbători se întâmplă de regulă. Îmi amintesc de o sâmbătă a Paştelui când am efectuat două transplanturi de dimineaţa până seara”, a povestit chirurgul pentru stirilekanald.ro.

Doina Hrehoreţ a primit mai multe oferte de a pleca în străinătate, mai ales că este singura femeie chirurg din Europa de Est care face transplanturi de ficat, însă a preferat să rămână să lucreze în România. ”În străinătate nu m-am simțit niciodată bine, niciodată ca acasă. Eu am obținut un certificat european care îmi dă dreptul să fac transplant oriunde în Europa, dar aici mă simt cel mai bine”, a dezvăluit chirurgul.

În România, există trei centre de transplant hepatic, toate coordonate de prof. Irinel Popescu: Institutul Clinic Fundeni – Bucureşti (centrul principal), Spitalul Clinic Sfanta Maria – Bucureşti şi Spitalul Sfântul Spiridon – Iaşi.

Intregul articol aici

Related posts

Autostrada Sebeș-Turda: "Se poate circula în perfectă siguranță"

Stefana Muresan

Constantin Pogăcean: „Va fi o restartare, important e să nu vină altcineva să ne fure startul”

Transilvania Business

ADR Centru: Aproape 2,9 milioane, investite pentru imbunatatirea gestionarii energiei la Spitalul Municipal Targu Secuiesc

Stefana Muresan

Ministerul Dezvoltării cumpără 40 de tramvaie noi, contract de peste 68 mil. euro

redactia

Companiile au la dispoziție anunțuri gratuite de angajare pe platforma eJobs

Traian Dan

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cezar Sigmirean – lector univ. dr. în cadrul UMFST

Ligia Voro

Soluțiile propuse de CJ Sibiu pentru gestionarea deșeurilor în județ. Cum vor autoritățile să construiască o stație de tratare mecano-biologică

Papuc Irina

Analiză: Unde se află cele mai apreciate hoteluri și pensiuni din țară

Papuc Irina

Pentru a sprijini tinerii fermieri în vederea achiziționării de teren, Europarlamentarul Daniel Buda propune modelul Prima Fermă

Stefana Muresan

City Gate Plaza Refurbishment

Ionut Oprea

Infrastructură navală nouă, drumuri și căi ferate de 90 mil. euro în portul Galați. Finanțare din fonduri europene

redactia

Hidrocentrala Râul Mare-Retezat va fi retehnologizată cu 80 de milioane de euro

Papuc Irina

Schemă de ajutor pentru acciza la motorină în acvacultură – 5,5 mil. lei/an

redactia

Ungaria mai are de construit 15 km de autostradă până la granița cu România

redactia

Lăudată de Donald Tusk, Dacia anunță că face sute de angajări și investește peste 100 de milioane de euro

redactia

Două companii din Sibiu au început să producă măști, halate și capișoane. Spitalul din Sibiu a făcut prima comandă

Ion Surdu

Startup-ul XVision ajută medicii români să prevină răspândirea COVID 19

Traian Dan

Contract de finanțare prin POR în valoare de 5,7 mil. lei, semnat de ADR Vest

redactia

Mihai Huzău, Director Executiv Olimpia Travel Group: Guvernul ar trebui să se îngrijească, în primul rând, de companiile cu perspectivă de creștere, adică singurele care pot pune în mișcare economia în următoarea perioadă.

Gruita Ienasoiu

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, premiat pentru Excelență în Cercetare

redactia

Băile Tușnad, cu 1.600 de locuitori, atrage peste un milion de turiști anual

redactia

Țara Silvaniei, inclusă într-un sistem de trasee turistice

Nora Dumitrescu

Liber spre mare, pe Autostrada Soarelui, reparațiile se reiau din toamnă

Ligia Voro

Leave a Comment