Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arçelik, producătorul Arctic, alege între Timișoara și Iași pentru cel mai important birou de cercetare-dezvoltare din afara Turciei

*După investiția în fabrica de frigidere de la Găești și cea de mașini de spălat de la Ulmi, turcii de la Arçelik vor să deschidă un birou de cercetare-dezvoltare în Timișoara sau Iași. Biroul va lucra pentru toate subsidiarele mondiale ale grupului Arçelik, va avea ca obiectiv principal dezvoltarea sistemelor operaționale conectate pentru electrocasnice, software și Internet of Things. 

 

Reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași (TUIASI) s-au întâlnit în cursul zilei de marți cu o delegație a grupului Arçelik, unul dintre cele mai importante concernuri de industrie din Turcia, prezenți în România prin comercializarea produselor sub marca Arctic.

Aceștia vor să deschidă în România un birou de cercetare-dezvoltare, specializat la început pe software development și IT, iar după ce au purtat discuții în toate marile centre universitare din țară, Iașul a rămas, alături de Timișoara, pe lista scurtă.

Reprezentanții Arçelik au precizat faptul că biroul de cercetare dezvoltare pe care vor să îl deschidă în România va fi al doilea cel mai mare al concernului după cel existent în Turcia și că vor să profite de strânsa relație cu mediul universitar, cu cel al industriei locale și să se folosească de resursa umană generată de învățământul superior.

Biroul va lucra pentru toate subsidiarele mondiale ale grupului Arçelik, va avea ca obiectiv principal dezvoltarea sistemelor operaționale conectate pentru electrocasnice, software și Internet of Things. Aceștia au precizat că în viitor compania lor vrea să dezvolte conceptul „smart” în viața de zi cu zi a oamenilor, dar nu prin a se limita la „smart home“, ci și la un mediu înconjurător inteligent care să interacționeze cu utilizatorii. „În afară de masă și de mobilă, totul din casă ar trebui să poată fi controlat“, au precizat aceștia, potrivit unui comunicat citat de Ziarul de Iasi.

Până luna viitoare se va decide orașul în care va fi creat acest birou de cercetare-dezvoltare, iar într-o primă fază, până în luna iunie, vor decide profilul de angajați pe care doresc să îl recruteze, urmând a finaliza procedurile de deschidere până la finalul anului 2019.

 

Precizăm că Arctic va deschide în primăvara acestui an o fabrică la Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Noua fabrică va produce anual aproximativ 2,2 milioane de maşini de spălat. Acest lucru va permite companiei Arctic – în prezent, liderul pieţei de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40% – să răspundă cererii tot mai mari de pe piaţa europeană.

Arctic a primit, în 2016, o subvenție  de stat, în valoare de  163,2 milioane lei pentru constuirea noii fabrici. În 2018, Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat un împrumut de 68 de milioane de euro producătorului de aparate electrocasnice pentru aceeași investiție.

Producătorul de electrocasnice mai deține în România fabrica de frigidere de la Găești.

Arctic face parte din Grupul Arçelik – al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa şi al şaptelea din lume.

Foto: arcelikas.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul Sibiu, pe poziția 3 în Europa, într-un raport ACI EUROPE

Articolul următor

Proiect european de 50 mil. lei pentru modernizarea a 29 de străzi din municipiul Dej

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share