Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sibiul a preluat oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană, în cadrul unei ceremonii cu sute de kilograme de mâncare

Județul Sibiu revine în centrul atenției, devenind din această săptămână oficial succesorul titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2019. Oaspeți din țări cu bogate tradiții culinare, care au deținut acest titlu sau urmează, au venit să descopere ce poate oferi Poarta de Sud a Transilvaniei în materie de gust, iar un șir de evenimente culinare printre „foc și gheață” au răspuns întrebării cu cea mai mare fervoare „Ce gust are Sibiul?”.

Ceremonia de transfer a titlului Regiune Gastronomică Europeană de la Galway – Irlanda și Brabantul de Nord – Olanda către Sibiu și Egeea de Sud – Grecia a avut loc pe 12 februarie, pe teritoriul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, cel mai recent partener al Consorțiului Sibiu RGE. Platoul Academiei a fost ocupat de zeci de corturi cu mâncare tradițională specifică zonei Transilvaniei – salamuri, slănină afumată, dar și pâine coaptă pe vatră. Atracția evenimentului a fost vita black angus și oaia, coapte la proțap. Datorită rolului asumat de a reduce impactul asupra mediului, organizatorii au optat pentru farfurii comestibile, produse din tărâțe și pahare reciclabile.

Producătorii locali au convins vizitatorii să guste din brânzeturi, cașcaval, porc de mangalița, produse apicole, dar și cu legume și sucuri naturale.

Ceremonia oficială

La ceremonia oficială s-au ținut discursuri despre importanța programului, iar oaspeții au putut viziona un film unde producătorii locali dezvăluie secretele produselor tradiționale și lasă ochiul curios al vizitatorilor să parcurgă etapă cu etapă pregătirea acestora. Filmul a fost realizat de regizorul Dumitru Budrala, care este și fondator al Astra Film Festival.

Astrid Cora Fodor, primarul Municipiului Sibiu

„Anul 2018 a fost o avanpremieră pentru programul Sibiu RGE. În Sibiu și în regiune au avut loc zeci de evenimente de cultură gastronomică ce au impresionat prin creativitate. Sunt convinsă că agenda acestui an va fi mai bogată, mai diversă prin calitate și diversitate. Avem cel puțin patru ingrediente care ne garantează reușita. Avem în primul rând tradiții gastronomice puternice și bine conservate. În al doilea rând avem gustul savuros al legumelor și fructelor din zona noastră, un rezultat al calității deosebite al solului și semințelor folosite. În al treilea rând, beneficiem de experiență, creativitate și inovare în rândul producătorilor locali de hrană, în bucătăriile restaurantelor, dar și în rândul producătorilor de evenimente care știu cum să atragă un public numeros. Și, ceea ce este foarte important, avem parteneri puternici care susțin acest program. Vreau să precizez că acest program nu este finanțat din fonduri europene, ci este finanțat din contribuția tuturor membrilor Consorțiului. Consorțiul a depus eforturi pentru a coopta în program micii producători și reprezentanții HoReCa, am ajuns ca această rețea să numere aproape 100 de parteneri și interesul este, în continuare foarte mare. Prin urmare, se prefigurează un an plin de provocări și evenimente”.

Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu

”Suntem bucuroși că această distincție a sosit la Sibiu, după ce tocmai am aniversat Centenarul Marii Uniri, în timp ce România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, și cu câteva luni înainte de data summit-ului care pune orașul și regiunea noastră pe harta locurilor în care s-au luat decizii esențiale pentru viitorul Europei. În aceste vremuri mai turbulente decât ne-am dori, România și românii își reafirmă susținerea pentru proiectul European, iar evenimente precum acesta sau Road2Sibiu sunt ocazii de a arăta că la noi dialogul, diversitatea și multiculturalismul, toleranța și conviețuirea pașnică sunt valori la care am aderat.

Suntem aici, și împărtășim acest moment festiv cu prietenii noștri din Egeea de Sud și cu voi toți, pentru că am crezut și credem în viitorul frumos al acestor locuri. Credem că Sibiul – Poarta de Sud a Transilvaniei este un loc de poveste, care poate oferi oricărui oaspete o experiență completă și de neuitat”.

Gheorghe Roman, primarul Municipiului Mediaș

”Ceea ce părea ieri un plan frumos, un vis, este azi realitate. Mediașul susține obiectivele mărețe pe care Sibiu RGE și le-a propus pentru acest an, atât pentru atragerea turiștilor, cât și pentru cunoașterea și promovarea producătorilor locali, a bucătăriei tradiționale. Nordul Sibiului este pregătit să arate turiștilor frumusețea și specificitatea locurilor noastre, bogata tradiție gastronomică rezultată în urma cizelării de-a lungul celor 750 de ani de existență”.

Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga, din Sibiu

Mâncarea face parte din cultura unei nații, iar rețelele specifice sunt parte a unui patrimoniu cultural. Sibiu și ceea ce reprezintă ca și model de educație, culturalism, multi-etnie, va aduce plusvaloare și în zona gastronomiei și turismului internațional în zona gastronomiei.

Diane Dodd, președinta Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism

”Am văzut multă preocupare pentru păstrarea diversității culturale și găsirea soluțiilor viabile la provocările în contextul globalizării. Am văzut inovație și creativitate, meniuri fantastice și am gustat mâncăruri fabuloase în aceste două zile la Sibiu. Consider că obținerea titlului de Regiune Gastronomică Europeană implică trei avantaje enorme. În primul rând este vorba despre credibilitatea pe care o aduce această distincție, apoi un enorm avantaj este vizibilitatea internațională. Cel mai important însă este că acest titlu aduce oamenii împreună pentru un scop comun și o valoare comună. Consolidarea a cât mai multe lume care să acționeze în aceeași direcție este cel mai frumos lucru pe care îl puteți face”.

Luke Duglas-Home, Asociația „Un viitor fără gunoi”

”Cu toții suntem aici să promovăm produsele locale tradiționale, în același timp trebuie să avem grijă de generațiile următoare. Să păstrăm România așa frumoasă cum este ea. Noi încercăm să limităm impactul asupra mediului în seria de evenimente din cadrul programului Sibiu RGE. Din câte știu, Sibiul este prima regiune gastronomică care își asumă acest lucru. Și sper ca în viitor oamenii să vorbească despre «standardul de la Sibiu» în ceea ce privește protejarea mediului”.

„Ce gust are Sibiul iarna”

Această săptămână a început în forță la hotelul de gheață de la Bâlea Lac, unde doritorii au putut să guste cinci feluri de bucate tradiționale, eveniment organizat de Consorțiul Sibiu RGE. Astăzi, printr-un eveniment la Gura Râului, va fi testată bucătăria ciobănească.

„Lansarea are gust de poveste, meniul fiind presărat cu: sarmale din carne de oaie, sloi de oaie, tocană picantă de oaie, ciorbă din carne de batal cu smântână și tarhon, mămăligă la ceaun, balmoș la ceaun și batal la proțap”, anunță organizatorii.

Consorțiul Sibiu RGE este format din: Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Forțelor Terestre, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Asociația Județeană de Turism.

 

Irina PAPUC

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Produs alimentar unic în lume, realizat de un cercetător din Oradea

Articolul următor

Recaş a ajuns la afaceri de 50 mil. euro şi continuă să crească

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share