Cluj Ultimele stiri

Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster şi IT Transilvania – Soluții pentru o „Românie Inteligentă”

Un proiect iniţiat de trei clustere din Cluj-Napoca: Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster şi IT Transilvania, care reprezintă peste 200 de companii din zona de Nord-Vest a României, vrea să promoveze un set de politici publice alternative în scopul creşterii competititivităţii economice a regiunilor din România, scrie Bihon.ro.

În cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri, 27 februarie, în Cetatea Oradea, s-a discutat pe marginea unui studiu cantitativ, a unei analize pe ultimii zece ani a companiilor din România.

Unul dintre obiectivele proiectului este crearea unui model de structură regională capabilă să formuleze şi să promoveze propuneri alternative la politicile publice guvernamentale în doemniul competitivităţii, inclusiv prin propuneri de monitorizare şi actualizare a strategiilor regionale. Ulterior, modelul urmează să fie promovat la nivelul tuturor regiunilor din România, notează publicația citată.

În primele luni de derulare a proiectului au fost avute în vedere trei componente: modul de reprezentare al companiilor, zona de inovare a companiilor şi pieţele locale.

O parte dintre propuneri se vor transforma în acte normative, în regulamente. „Pe zona de incubatoare de afaceri, cei care sunt la început trebuie sprijiniţi mai mult, pentru că procentul de supravieţuire este foarte redus. Vorbim, după aceea, despre învăţământul dual la nivelul universităţilor. Acesta este o soluţie prin implicarea companiilor în ceea ce priveşte şcolarizarea pe componenta tehnică pe partea profesională, dar există în Europa modele la nivelul universităţilor. Asta înseamnă că cele trei părţi – compania, studentul şi universitatea – stabilesc un protocol de colaborare, iar compania este direct interesată de tot ceea ce se face în şcoală, venind şi cu propuneri de adaptare a curriculei şi de modificare a ei”, a precizat directorul de proiect.

Concret, învăţământul dual la nivelul universităţilor ar însemna ca studentul să fie angajat la compania respectivă în timp ce face şi studii. Compania respectivă i-ar plăti studii, implicându-se mult mai concret în curricula universităţii. „Ar fi interesate ca viitorul lor inginer să poată avea o pregătire cât mai aproape de piaţă”, a explicat Ciprian Morcan, director de proiect.

În ceea ce priveşte sprijinul pieţei locale, este nevoie de o implicare a autorităţilor locale pentru a le crea condiţii producătorilor locali să-şi desfacă produsele.

„Vrem să propunem o schimbare a legislaţiei în domeniul alimentar. Este o măsură ce se aplică în alte ţări. Noi am dori ca achiziţiile publice destinate persoanelor vulnerabile, nu preţul să fie cel mai important criteriu, ci aceste produse să provină din lanţul scurt de valoare, pe o distanţă de maxim 150 km din zonă. În acest fel vom promova producătorii locali”, a subliniat Felix Arion, de la AgroTransilvania Cluster, potrivit Bihon.

Related posts

Se vinde Palatul Andrenyi din Arad, preţ de pornire de 2,5 milioane de euro

redactia

Cooperativa Țara Mea investește 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie

redactia

Primăria Cluj Napoca alocă bani pentru introducerea metroului în oraș

Stefana Muresan

Leave a Comment