Antreprenori Ultimele stiri

Noi oportunități de afaceri pentru companiile românești

Creșterea comerțului bilateral și deschiderea piețelor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru companiile din România au reprezentat temele principale pe agenda vizitei oficiale în Egipt, efectuate de Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în perioada 27-28 februarie 2019.

Ștefan-Radu Oprea a fost primit joi, la Cairo, de Mostafa Madbouly, prim-ministru al Republicii Arabe Egipt. Miercuri și joi, oficialul român s-a mai întâlnit cu Mohamed Shaker El-Markabi, ministrul electricității și energiei regenerabile, cu Mohamed El-Assar, ministrul producției militare, cu Amr Adel Nassar, ministrul comerțului și industriei, cu Tarek El Molla, ministrul petrolului și resurselor minerale, și cu doamna Sahar Nasr, ministru al investițiilor și cooperării internaționale.

Discuțiile cu oficialii egipteni s-au axat pe dezvoltarea relațiilor economice și comerciale, pe creșterea investițiilor reciproce și pe cooperarea industrială, inclusiv prin proiecte de tip joint-venture.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a fost însoțit de reprezentanți ai unor companii precum Romelectro, Energomontaj, Transgaz, Aegean Oil Consulting, Romarc și ai sistemului cameral din România.

Principalele teme de discuție din întâlnirile bilaterale:

–        Actualizarea cadrului juridic bilateral care facilitează accesul oamenilor de afaceri în zonele de interes, inclusiv prin proiecte comune;

–        Interesul companiilor din România în a se implica în proiectele majore de dezvoltare din Egipt. Recent, au avut loc întâlniri între oameni de afaceri din România și Egipt pentru concretizarea unor proiecte în energie (construcția de centrale electrice, servicii de transport și distribuție), utilaje de extracție pentru petrol și gaze, petrochimie, vagoane sau turism.

–        Cooperarea industrială, cu scopul general de a satisface nevoile tehnologice ale celor două economii și de a contribui la creșterea volumului de business;

−        Promovarea oportunităților de investiții pentru companii joint-venture, în special în sectorul industrial;

−        Participarea comună în proiecte din state terțe, în special în zone în care România sau Egiptul beneficiază de tratament preferențial, conform acordurilor bilaterale sau regionale;

−        Dezvoltarea sustenabilă și diversificarea comerțului bilateral.

Vizita oficială a fost organizată în contextul celei de-a treia sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, Științifică și Tehnică, co-prezidate de miniștrii Ștefan-Radu Oprea și Sahar Nasr.

Protocolul Sesiunii arată că părțile vor lucra pentru dezvoltarea cooperării în următoarele domenii: investiții, comerț bilateral, industrie, energie, agricultură, apă și mediu, tehnologia informației și comunicațiilor, transport, turism, educație, tineret și sport.

La finalul sesiunii, ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat, în numele MMACA, două Memorandumuri de Înțelegere:

–        cu Ministerul pentru Investiții și Cooperare Internațională din Egipt, pentru promovarea cooperării în afaceri pe piețe terțe;

–        cu Autoritatea Generală pentru Investiții și Zone Libere, pentru cooperarea în domeniul investițiilor, promovării start-up-urilor și antreprenoriatului.

Miercuri, ministrul Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit cu Abdel Moneam Al Tarras, președintele executiv al Organizației Arabe pentru Industrializare („Arab Organization for Industrialization” – AOI).

Cele două părți au agreat dezvoltarea relațiilor dintre companiile din România și AOI, pentru proiecte în Egipt și în Africa. Concret, printr-un parteneriat cu AOI, companiile din România vor primi invitații pentru a deschide linii de producție în nordul Africii, unități care vor beneficia de acordurile de comerț liber cu state din Africa. AOI este o entitate de stat care dispune de un buget propriu și care activează atât în industria de apărare, cât și în sectorul civil – energie, infrastructură.

S-au convenit următoarele domenii prioritare de cooperare, care au fost consemnate într-o Minută a întâlnirii bilaterale:

–        Anvelope pentru autovehicule;

–        Pompe de petrol;

–        Vagoane de cale ferată;

–        Ascensoare electrice;

–        Echipamente medicale;

–        Vehicule electrice;

–        Produse din lemn (MDF);

–        Desalinizarea apei;

–        Contoare electrice inteligente;

–        IT / securitate cibernetică;

–        Energii regenerabile;

–        Cooperarea bilaterală în domeniul investițiilor și finanțării proiectelor.

Ministrul Oprea a propus să se treacă deja la discuții la nivel de experți pentru primele trei domenii menționate.

Ne aflăm într-un moment foarte bun – România exercită mandatul de Președinte al Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul prezidează Uniunea Africană. Companiile private au ocazia de a-și extinde piețele de desfacere și capacitățile de producție, pe baza sinergiilor legate de tehnologiile și resursele naturale ale ambelor state”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

 

Egiptul este cea mai importantă piață pentru exporturile românești din Africa și Orientul Mijlociu. În 2018, volumul total al comerțului bilateral s-a ridicat la 918,1 milioane USD, în creștere anuală cu 45,23%. Exporturile României au fost de 796,9 milioane USD, în creștere anuală cu 58,2%. Principalele produse exportate sunt din următoarele categorii: produse vegetale, produse minerale, lemn, material plastice și cauciuc, metale comune, mașini electrice, automobile. Principalele produse importate sunt din categoriile: produse vegetale, produse chimice, alimente, material plastic și cauciuc, textile.

 

Related posts

The forced transformation of the Automotive industry

Papuc Irina

Continental donează 20.000 de euro pentru campania „Un spital + O comunitate”

Papuc Irina

Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră

redactia

Asfalt nou în zona turistică a Clujului

Nora Dumitrescu

Fondatorul UNTOLD și-a făcut debutul în tehnologie

Ion Surdu

Dotări de 2,5 milioane de euro pentru Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu

Traian Dan

Cursurile de însoțitori de bord au trecut în online la Cluj

Nora Dumitrescu

Grupul Teraplast, ”profitabil în ciuda contextului nefavorabil”

Stefana Muresan

Pălinca produsă în Odorheiul Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Bădăcin le-a luat europenilor toate medaliile

redactia

Managerii din comerţul cu amănuntul sunt optimişti în privinţa încasărilor

Traian Dan

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere puternică pe toţi indicii bursieri

redactia

Comisarul Malmström va participa la o discuţie cu românii obişnuiţi

redactia

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Ligia Voro

Dotări pe bani europeni pentru UPU a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Stefana Muresan

De pe Aeroportul International ,,Avram Iancu” Cluj, zboruri spre 40 de destinații. Program zboruri

Stefana Muresan

Constructorul Athos Com a extins drumurile forestiere de pe Meseș

Nora Dumitrescu

38 de drumuri judetene vor beneficia in 2018 de lucrari de intretinere, investiție de peste 70 mil. lei in Cluj

Stefana Muresan

Primăria Oradea construiește cu circa 5 mil. euro o parcare de 400 locuri

Stefana Muresan

Brașov: Reinert, afaceri de peste 89 de milioane de lei

Stefana Muresan

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Nora Dumitrescu

Ilan Laufer: Companiile românești pot obține, prin Smart Start USA, de la 50.000 de dolari pentru afaceri pe piața americană

Stefana Muresan

NRCC – BRCC Night of the SMEs in Cluj, 23rd of March

Ionut Oprea

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

CNAIR caută experți tehnici independenți pentru comisiile de evaluare

Traian Dan

Leave a Comment