Ultimele stiri

Vinul.ro: În 2019, campioana din Cotnari e o grasă!

Am avut plăcerea să ajung și anul ăsta (2019) la Cotnari la începutul lunii martie, pentru evaluarea anuală a vinurilor produse în zonă din recolta de struguri 2018 – și nu doar cele produse de către Cotnari SA și Casa de Vinuri Cotnari, care au găzduit și susținut, ca de fiecare dată, competiția internă a podgoriei, lucru pentru care merită felicitări.

Mi-au trecut prin mână (pahar, gură) vreo 70 de probe de Fetești albe și negre, Tămâioase, Sauvignoane, Frâncușe, Chardonnay-uri și Grase din recolta 2018 – și, dacă rezultatul concursului ar fi fost altul decât o Grasă, aș fi fost sincer foarte supărat, mi-aș fi dat foc la carnetul de degustător (n-am) și aș fi emigrat în Congo sau în alte țări unde nu se face vin (noroc că nu s-a întâmplat).

Numărul degustătorilor invitați să decidă Campionul din Cotnari din recolta 2018 a fost, în 2019, mai mare ca niciodată

Cotnari? O Grasă, dom’le! O Grasă… Zbang!

Nu că celelalte soiuri ar fi dat naștere unor vinuri proaste – nu mai e cazul deja de câțiva ani în Cotnari, nici măcar la producătorii mici și mai puțin “dotați” cu tehnologie. Dar, realmente, Grasele au fost ceva “de ținut minte” – pe toate palierele: și cele seci, și cele dulci; și cele mai ieftine, și cele mai scumpe; și cele de la SA, și cele de la SRL. Directorul de producție de la Cotnari SA, Viorel Andronic, a pus asta pe seama faptului că a fost un an special, în care cam toți strugurii de Grasă au fost atinși de mucegaiul nobil. N-am niciun motiv să-l contrazic, chiar dacă m-aș pricepe mai bine la botrytis: complexitatea aromatică și structura acestor vinuri au fost, anul ăsta, deosebite – ajutate de niște niveluri de aciditate wow! Sigur, am gustat niște vinuri încă în lucru, care vor mai suferi transformări până la raft, dar – dacă nimic rău nu se întâmplă pe parcurs – 2018 va rămâne un an de referință.

Modus operandi (mai degrabă ghid de utilizare) în cazul Graselor de Cotnari 2018

Dacă vreți să gustați niște vinuri mai speciale, urmăriți Grasele din Cotnari din recolta 2018, iar când le găsiți, înșfăcați mai întâi una, ca să vedeți dacă vă place cum vă satisface… și apoi dați năvală, sechestrați-le undeva la loc întunecos și rece (cu temperatură și umiditate constante, pe cât posibil nu mai mult de 14-18 grade Celsius) și uitați de ele o vreme. Apoi, chinuiți-le cu tirbușonul periodic și redegustați-le, vă vor aduce satisfacții, cred eu – în special cele cu rest de zahăr (dar nu numai). Senzația mea este că 2018 va fi o recoltă cu potențial foarte bun de învechire.

Să nu uit de restul Cotnarilor!

Un Sauvignon blanc de 15,5% vol alc, cu rest de zahăr de vreo 12 gr / litru, extract sec 34 și o aciditate suuuuuus! De la Casa de Vinuri Vărzari. Am zis că beau Suaternes și că, dacă aș fi avut bani, aș fi cumpărat o cantitate mai mare, s-o pun în sticle și să mai aștept.

 

Primul petiant de la Cotnari SA a fost prezentat cu ocazia concursului pentru desemnarea Campionului de Cotnari din recolta 2018 – este vorba de un alb demisec

Și primul petiant de la Cotnari SA, un alb demisec – cu o etichetă dureroasă vederii mele – care s-a dovedit un vin foarte agreabil în zona lui de preț (14-18 lei, dacă am înțeles bine). Și – cine știe? – poate că eticheta care pe mine m-a durut are, de fapt, rostul de a atrage atenția consumatorilor din segmentul respectiv de preț că se află în fața unui vin de la tradiționalul Cotnari, și nu de la experimentele mai sofisticate ale antreprenorilor de-acolo.

N-aș vrea să închei fără să mai spun că și celelalte vinuri degustate au demonstrat, din punctul meu de vedere, calități reale: n-am mai descoperit niciun defect major, ceea ce e deja o notă foarte bună pentru zonă. Și aștept cu interes să văd cum Cotnariul se înscrie – din punct de vedere al procedurilor de agricultură, al tehnologiilor folosite în vinificație și al promovării – în competiție nu doar cu el însuși, ci cu nume celebre și de tradiție ca Tokaji, Constantia ori Sauternes. Cred, personal, că “tradiția” – inclusiv în ceea ce privește drojdiile folosite și aromele urmărite – este cea care va diferenția, în final, Cotnariul de vinurile din restul planetei. Pe de-o parte istoria îi obligă la asta, pe de altă parte specificul zonei și – cred eu – și așteptările consumatorilor pretențioși. La mai mare, chiar au cu ce, sky is the limit!

Aa, și să nu uit: cumva ca să-mi demonstreze spusele și să-mi demonteze prejudecățile, Grasa de Cotnari demisec 2018 care a ieșit campioană anul ăsta a fost produsă la… marele combinat Cotnari SA. Felicitări!

 

Cezar Ioan

 

Sursa: Vinul.ro

Related posts

Reabilitarea reței de apă-canal din Gherla costă 9 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Eveniment de brokeraj internațional, dedicat companiilor din industria agro-alimentară, organizat de ADR Vest

Stefana Muresan

Emil Boc vrea organizarea unui mare turneu WTA la Cluj , cu sprijinul mediului de afaceri

Stefana Muresan

Firmele nevoite să lucreze de la distanță, ajutate gratuit

Nora Dumitrescu

Așteptările companiilor germane sunt tot mai reduse, conform sondajului AHK

Ligia Voro

Comuna care găzduiește stațiunea Elenei Udrea și-a făcut centru turistic

Nora Dumitrescu

Ministerul Apărării va construi la Făgăraş o fabrică de nitroceluloză

Stefana Muresan

Proiecte europene de 7 mil. euro pentru reamenajarea centrului municipiului Satu Mare

Stefana Muresan

Investiția UBM Feed Romania din Sânpaul, apreciată de fermieri

Stefana Muresan

Fizica de la UVT, în clasificarea Best Global Universities by Subject; locul 2 la nivel național

Stefana Muresan

Piscină de patru stele, redeschisă în Țara Lăpușului

Nora Dumitrescu

Firmele testate de către vizitatori la Noaptea Companiilor

Ligia Voro

Gala Anis: La cine au ajuns premiile pentru cele mai bune companii, proiecte si produse IT

Stefana Muresan

CFR repune pe traseu trenurile suspendate în Transilvania-Banat

Nora Dumitrescu

Polii business-ului românesc. Topul firmelor pe județe, după cifra de afaceri

Stefana Muresan

New fares encourage to international travels by LOT

Ionut Oprea

Promovare în cadrul CBRE România: Andrei Jerca preia funcția de Head of Industrial Services

Ligia Voro

Startupul de la Sibiu care vrea să redefinească tranzacțiile la nivel global. „Blockchain-ul va avea un puternic efect asupra creșterii PIB-ului global”

Ion Surdu

Maurer Imobiliare, nou proiect rezidențial cu 36 de imobile în Brașov

Stefana Muresan

Mindspace opens its first offices in Romania

Ionut Oprea

Județul Sibiu își prezintă atuurile turistice în Israel

redactia

O nouă companie low-cost deschide rute pe Aeroportul Iași: din iunie, Ernest Airlines operează zboruri directe spre Nordul Italiei, în Verona și Cuneo

Stefana Muresan

Laura Elly Naghi, director formare profesională al ISF: “Este nevoie de crearea Cartei albe a tuturor proiectelor de educație financiară”

Ligia Voro

Sectorul HoReCa, scutit de impozitul specific până la sfârșitul anului 2020

Traian Dan

Leave a Comment