Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Laserul de la Măgurele, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină

Laserul de la Măgurele a atins puterea de 10.88 petawatts, ”a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”, a anunţat directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir. Miercuri, a fost organizat un eveniment pentru a marca acest moment.

“Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importantă. Comunicăm rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Măgurele. Vă pot spune că a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10.88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. Mare realizare ştiinţifică ce constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului. Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument. În urmă cu zece ani cea mai mare putere era sub un petawatt. Între timp, domeniul a explodat, a fost o cursă în care au participat foarte multe dintre ţările dezvoltate ale lumii. Astăzi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Există un concurent serios în Coreea de Sud. Noi avem astăzi peste zece”, a spus Nicolae Zamfir.

Şeful grupului de laser, Ioan Dăncuş, a arătat că ELI-NP este capabil să producă cel mai puternic pool de lumină de pe planetă la ora actuală.

“Este o realizare a unei echipe complexe şi complete. (…) Am folosit cel mai mare cristal de tip safir dotat cu ioni de titan crescut vreodată pe Pământ. Un cristal de 20 de centimetri diametru. (…) Pentru ca acest sistem să poată să funcţioneze este nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser, împreună cu experimentele, este plasat pe o placă antivibraţii care ne decuplează complet de vibraţiile exterioare. Din punct de vedere tehnic avem de-a face cu un sistem fantastic”, a explicat cercetătorul.

Potrivit acestuia, sistemul conţine mii de componente optice şi electronice.

“Vom folosi acest laser ca să răspundem la două mari chemări ale noastre: curiozitate – să înţelegem mai bine ce se întâmplă cu Universul din jurul nostru şi creativitate – să dezvoltăm ceva prin care să ajutăm omenirea să trăiască mai bine”, a precizat Dăncuş.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, este de părere că proiectul de la Măgurele reprezintă, fără îndoială, un moment foarte important în istoria ştiinţei.

La rândul său, ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a felicitat echipa de cercetători de la Măgurele şi a spus că această realizare demonstrează că oamenii de ştiinţă din România pot obţine rezultate care să-i situeze la cele mai înalte cote la nivel mondial.

Sursa: Agerpres

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum convingem publicul să folosească transportul în comun?

Articolul următor

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share