Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Președinția României în domeniul digital obține consensul privind Centrele de securitate cibernetică

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în domeniul digital a obținut azi în Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului UE (Coreper), mandatul de a începe discuțiile cu Parlamentul European privind crearea unei structuri de top pentru securitatea cibernetică numită Centrul European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei și Cercetării și crearea unei Rețele de Centre Naționale de Coordonare.

 

„Este în interesul strategic al Uniunii Europene să ne asigurăm că avem capacitățile și capabilitățile necesare pentru a ne proteja rețelele și serviciile digitale. Punerea în comun și împărtășirea structurată a capacităților de cercetare și rularea unor soluții de securitate cibernetică inovative vor da un real impuls competitivității industriei de securitate cibernetică a Uniunii Europene în raport cu ceilalți actori globali. Aceste structuri, Centrul European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei și Cercetării și Rețeaua de Centre Naționale de Coordonare, vor contribui la securizarea Pieței Unice Digitale și la creșterea autonomiei Uniunii Europene în domeniul securității cibernetice” a declarat Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Președintele Consiliului TTE.

 

Uniunea Europeană face un nou pas în dezvoltarea capacităților sale de a proteja Europa împotriva amenințărilor cibernetice în continuă creștere, prin crearea unor noi structuri care să reunească expertiza statelor membre în domeniul cercetării securității cibernetice și a dezvoltării tehnologice și industriale.

 

Centrul European Industrial, Tehnologic și de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică va spori  coordonarea activităților de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al Uniunii Europene de a pune în comun investițiile în dezvoltarea securității cibernetice la nivel de cercetare, tehnologie și industrie.

 

Rețeaua de Competențe în Securitate Cibernetică va consta din Centre Naționale de Coordonare desemnate de Statele Membre. Centrele naționale vor deține sau vor avea acces la expertiza tehnologică în domeniul securității cibernetice, în domenii precum criptografia, detectarea intruziunilor sau aspectele umane ale securității.

 

Centrul, în cooperare cu Rețeaua, va acționa ca un mecanism de punere în aplicare a sprijinului financiar în domeniul securității cibernetice din programele ”Horizon Europe” și ”Digital Europe”. Împreună, acestea vor contribui la creșterea competitivității industriei securității cibernetice a Uniunii Europene și la transformarea securității cibernetice într-un avantaj competitiv pentru alte industrii ale Uniunii Europene.

 

Finanțarea acestor centre va fi asigurată în principal din programele Digital Europe și Horizon Europe, cu posibilitatea de cofinanțare voluntară ale statelor membre.

 

Propunerea creează, de asemenea, Comunitate Competenței în Securitate Cibernetică, pentru a reuni principalele părți interesate în consolidarea și răspândirea expertizei în securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană. Comunitatea se va constitui din reprezentanți ai industriei de profil, organizații de cercetare academice și non-profit, entități publice care se ocupă de aspectele tehnice și operaționale și, dacă este cazul, actori din alte sectoare care se confruntă cu provocări în materie de securitate cibernetică.

 

Este cunoscut faptul că Uniunea Europeană are și o Agenție Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), care va evolua în Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică atunci când proiectul de act legislativ privind securitatea cibernetică va fi adoptat în mod formal, în această primăvară. Așadar trebuie menționat că activitățile noului Centru European Industrial, Tehnologic și de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică vor fi complementare sarcinilor ENISA.

 

Negocierile dintre Consiliu UE și Parlamentul European vor începe în seara zilei de 13 martie, pentru a conveni asupra textului final.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Compania Aromatics din Făgăraş, afaceri de 2 mil. euro din producţia de arome și coloranţi

Articolul următor

Conferința Linked Culture 2019 - Management și Marketing cultural

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share