Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ce este si cum va schimba lumea tehnologia 5G

Dupa cativa ani de incercari si teste, se pare ca tehnologia 5G va deveni o parte a realitatii. Pentru inceput, este de asteptat ca in 2019 sa apara primele telefoane mobile 5G, urmand ca, din 2020, aria de raspanire sa se extinda. Noua tehnologie nu va exclude vechile retele, cel putin pentru o perioada urmand ca acestea sa coexiste. Populatia are insa o multime de intrebari legate de ce este aceasta tehnologie, cand va fi disponibila, cine va furniza cel mai bun serviciu 5G si cum va schimba implementarea acestei tehnologii lumea in care traim.

Cum functioneaza tehnologia 5G

5G este urmatoarea generatie de banda larga mobila. Aceasta va aduce viteze de descarcare si incarcare ce vor creste exponential, va face posibil transferul unui flux mult mai mare de date si va face ca latenta (timpul necesar pentru a comunica intre retele) sa scada drastic. Spre deosebire de retelele 4G LTE, noua tehnologie functioneaza pe trei benzi cu spectre diferite, lucru care va influenta dramatic posibilitatile de utilizare.

Spectrul cu banda joasa (sub 1 GHz) este utilizat pentru LTE (Long-Term Evolution, standard pentru retelele wirelles), ofera o zona de acoperire mare si o mare putere de penetrare, dar nu poate folosi viteze mai mari de 100 Mbps. Mid-band spectrul, desi permite viteze maxime de pana la 1Gbps, o acoperire mai rapida si latenta mai mica, nu reuseste sa penetreze cladirile, asa cum o face spectrul de frecvente joase. Spectrul in frecventa inalta poate oferi viteze maxime de pana la 10 Gbps si are o latenta foarte scazuta. Dezavantajele acestui spectru sunt acoperirea scazuta si penetrarea slaba a cladirilor.

Deoarece spectrul in banda larga nu are o mare acoperire si nu permite penetrarea , dezvoltarea retelei de transport se va baza pe celule mici. Din acest motiv, va fi nevoie de amplasarea de antene pentru a mari zona de acoperire. O fabrica ce construieste astfel de antene pentru frecventa inalta se gaseste si in Romania, la Timisoara.

Domenii pe care le va revolutiona tehnologia 5G

Tehnologia 5G va adauga cantitati uriase de frecvente in benzile care nu au fost utilizate pentru traficul in banda larga. Acest lucru va duce la decongestionarea momentelor din zi in care actualele retele incetinesc ritmul.

Autovehiculele autonome se vor dezvolta in acelasi timp cu tehnologia 5G. In viitorul apropiat, acestea vor comunica intre ele si vor oferi informatii despre conditiile de drum, soferi si celelalte autovehicule din trafic. Introducerea noii tehnologii ar duce la salvarea multor vieti, comunicarea dintre autvehicule putand duce la evitarea multor accidente.

Siguranta si infrastructura publica vor avea doar de castigat din folosirea noii tehnologii. Aceasta va permite oraselor sa functioneze mai eficient, companiile de utilitati putand urmari de la distanta lucrarile efectuate, senzorii vor putea notifica departamentele de lucrari publice atunci cand exista inundatii sau cand exista defectiuni la reteaua de iluminare stradala, iar municipalitatile vor putea instala camere de supraveghere ultraperformante.

Controlul de la distanta al masinilor grele va deveni realitate in era 5G. Tehnicieni cu abilitati specializate vor putea sa manevreze de la distanta utilajele care functioneaza in zone de risc, datorita perioadei de latenta scazute (timpul scurs intre initierea comenzii si primirea raspunsului).

Tehnologia isi va gasi aplicabilitate si in industria jocurilor de noroc. Jocurile de casino online vor avea posibilitati nebanuite de dezvoltare dupa ce noua retea va deveni disponibila. Fluxul crescut de date, latenta scazuta si interconectivitatea crescuta vor face ca experienta din cazinourile online live sa fie una foarte apropiata de cea dintr-un cazinou clasic.

Un alt domeniu in care tehnologia 5G va desfiinta orizonturi este medicina. Imbunatatirile vor fi vizibile in domenii ca telemedicina, recuperarea de la distanta, terapie fizica prin AR, chirurgie de precizie sau chiar chirurgie la distanta. Un aspect care va aduce mari beneficii pacientilor va fi crearea dosarelor de sanatate electronice cu ajutorul block-urilor de date. In acest fel, medicii vor avea acces in timp real la toate datele despre pacient si isi vor putea adapta conduita in functie de acestea. In acelasi timp, spitalele pot crea retele de senzori pentru a monitoriza pacientii, medicii pot prescrie pastile inteligente pentru a urmari conformitatea, iar asiguratorii pot urmari decontarea de tratamente si procese adecvate.

IoT (Internet of Thing) va cunoaste o noua era o data cu implementarea retelor 5G. Daca in prezent el functioneaza pe baza unor senzori care consuma resurse si se epuizeaza rapid (capacitati de date reduse), in viitor va functiona cu senzori si dispozitive inteligente care vor avea viteze 5G si latenta scazuta. Ele vor necesita mai putine resurse, deoarece un mare numar de dispozitive se conecteaza la o singura statie de baza.

Populatia este pregatita pentru a primi tehnologia 5G. Ceea ce nu se stie este ce companie va fi lider la nivel global. Se pare ca Huawei ar avea un avans consistent, dar, beneficiind de sprijinul puternic al SUA si Uniunii Europene, suedezii de la Ericsson si finlandezii de la Nokia au argumente solide pentru a participa la noua configuratie a comunicatiilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 12.000 de hectare de teren vor fi reîmpădurite în 2019; buget de 193 mil. lei

Articolul următor

Forumul Industriei Auto 2019

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share