Ultimele stiri

Peste 12.000 de hectare de teren vor fi reîmpădurite în 2019; buget de 193 mil. lei

O suprafaţă de 12.600 de hectare de teren aflată în proprietatea publică a statului şi în administrarea Romsilva va fi reîmpădurită în 2019, bugetul alocat pentru această acţiune fiind de 193 de milioane de lei, a declarat, joi, pentru Agerpres, Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

“Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are în plan să reîmpădurească în acest an o suprafaţă de 12.600 de hectare din suprafeţele de teren aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Regiei. Dintre acestea, 8.000 de hectare sunt regenerări naturale şi 4.680 de hectare sunt regenerări artificiale prin lucrări de reîmpăduriri. De asemenea, mai facem lucrări de completări ale plantaţiilor făcute în anii anteriori, şi care s-au uscat şi le vom înlocui cu altele, pe o suprafaţă de 1.641 de hectare şi nişte plantaţii care au fost afectate de calamităţi, precum secetă sau incendii, pe o suprafaţă de 148 de hectare. Astfel, noi împădurim anul acesta 12.600 de hectare, folosim 27 de milioane de puieţi forestieri, toţi proveniţi din pepinierele noastre proprii. Avem un buget alocat de 193 de milioane de lei, bani constituiţi în cont pe care îi folosim pentru a reîmpăduri aceste suprafeţe. Pe site-ul nostru se găseşte lista tuturor parcelelor unde noi împădurim, coordonate şi harta cu acestea”, a afirmat Mihăilescu.

Şeful Romsilva a adăugat că, în prezent, sunt întocmite documentaţii tehnice pentru construcţia de perdele forestiere pe 592 de hectare, pe autostrăzi şi drumuri naţionale.

“Conform legislaţiei româneşti, statul român şi-a asumat responsabilitatea înfiinţării perdelelor forestiere pe marginea principalelor căi de comunicaţii – autostrăzi şi drumuri naţionale. La acest moment, sunt întocmite documentaţii tehnice pentru 592 de hectare, însemnând proiecte tehnice, proceduri legale pentru exproprieri pentru cauză de utilitate publică, lucrări şi servicii de cadastru, lucrări şi servicii juridice pentru exproprieri, urmând ca după ce facem aceste lucrări să facem cărţile funciare pentru aceste suprafeţe în numele statului român, să plătim cetăţenilor pe care îi identificăm ca proprietari ai acestor suprafeţe banii pentru despăgubiri, conform rapoartelor de expertiză întocmite de experţi evaluatori. După aceea, vom trece la lucrările de împădurire pe aceste suprafeţe”, a spus Gheorghe Mihăilescu.

Acesta a subliniat, totodată, că, la nivel naţional, există doar 10 kilometri de perdele forestiere.

“Anul trecut, am realizat o suprafaţă de 8 hectare şi o lungime de 2,7 km în judeţul Călăraşi, pe A2. Tot pe A2, anul acesta am mai făcut în judeţul Călăraşi încă 6,74 de hectare pe o lungime de 2,25 km, iar în judeţul Constanţa avem, acum, o suprafaţă de 7,37 de hectare pentru o lungime de 2,12 kilometri. De asemenea, avem exproprierea pentru o suprafaţă de încă 6 hectare, dar pentru care suntem în discuţii cu proprietarul, întrucât acolo proprietarul de la momentul în care noi am declanşat procedurile a semănat terenul şi are culturile lui proprii. La ora actuală, evaluăm dacă facem perdeaua forestieră acum sau în toamnă, dar înclinăm să-i dăm dreptul proprietarului să-şi recolteze grâul în vară şi noi să intrăm din toamnă (…) La acest moment, practic noi avem perdele pentru aproape 200 de kilometri la nivel de proiecte şi documentaţie întocmite, în diverse stadii de lucru. În prezent, avem plantaţi circa 10 kilometri de perdele forestiere la nivel naţional şi mai avem încă 80 de hectare pe care care sperăm ca, în toamnă, să le împădurim. Este un demers pe care vrem să-l facem în bună colaborare cu autorităţile locale şi cu comunităţile”, a susţinut directorul general Romsilva.

Related posts

Legea „Split TVA”, promulgată de președinte

Stefana Muresan

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Rețeaua de servicii medicale Regina Maria a cumpărat Kinetic Sport & Medicine, cu unități în București și Cluj

Stefana Muresan

Banca Transilvania: „Planul nostru este o colaborare pe mai mulţi ani cu Simona Halep şi, deşi încă este devreme, vom atinge mai mulţi piloni strategici pentru dezvoltarea României”

redactia

Un nou lanț de farmacii intră pe piața din România. Dr.Max preia o parte din farmaciile Sensiblu

Papuc Irina

Academie în domeniul automobilismului, la Timișoara

Stefana Muresan

Comuna din România care a absorbit cele mai multe fonduri realizează 50% din venituri din fonduri proprii, pe una din cele mai puternice platforme industriale din Alba

redactia

Inedita actiune de promovare a patrimoniului turistic si cultural din judetul Cluj

Stefana Muresan

Peste 6.500 de participanți la „școala” națională online, organizată de JA

Traian Dan

Talent management pentru generațiile digitale oferit de NTT DATA Romania prin implementarea soluției best-in-class SAP Success Factors la clienți de top

Stefana Muresan

Construcția podului de la Gilău, care unește două autostrăzi, finalizată

redactia

Zitec, parteneriat cu VTEX, furnizor global al platformei unificate de comerț pentru companii mari 

Ligia Voro

Paralela 45 lansează prima ofertă pentru charterele sezonului 2020

Ligia Voro

Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri – Partea I

Ligia Voro

Ministerul Dezvoltării cumpără 13 tramvaie pentru Reșita, investiție de 25 mil. euro

redactia

EuropaProperty: short-list for 12th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Constructorii Astaldi și Max Boegl, ritm intens de lucru pe lotul dintre Iernut și Chețani (A3). Când se va putea circula

Stefana Muresan

Zalăul a accesat proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

ebm-papst, lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare, mutare strategică la Oradea

redactia

Regiunea Centru ar da Bucureștiul pe Bruxelles

redactia

Grupul Teraplast, ”profitabil în ciuda contextului nefavorabil”

Stefana Muresan

CJ Brașov va cheltui aproape 250 de milioane de lei în acest an pentru aeroport

Papuc Irina

Ciugud, singura comună din România premiată pentru digitalizarea serviciilor publice și înființarea unei școli „smart”

Papuc Irina

Leave a Comment