Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Peste 12.000 de hectare de teren vor fi reîmpădurite în 2019; buget de 193 mil. lei

O suprafaţă de 12.600 de hectare de teren aflată în proprietatea publică a statului şi în administrarea Romsilva va fi reîmpădurită în 2019, bugetul alocat pentru această acţiune fiind de 193 de milioane de lei, a declarat, joi, pentru Agerpres, Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

“Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are în plan să reîmpădurească în acest an o suprafaţă de 12.600 de hectare din suprafeţele de teren aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Regiei. Dintre acestea, 8.000 de hectare sunt regenerări naturale şi 4.680 de hectare sunt regenerări artificiale prin lucrări de reîmpăduriri. De asemenea, mai facem lucrări de completări ale plantaţiilor făcute în anii anteriori, şi care s-au uscat şi le vom înlocui cu altele, pe o suprafaţă de 1.641 de hectare şi nişte plantaţii care au fost afectate de calamităţi, precum secetă sau incendii, pe o suprafaţă de 148 de hectare. Astfel, noi împădurim anul acesta 12.600 de hectare, folosim 27 de milioane de puieţi forestieri, toţi proveniţi din pepinierele noastre proprii. Avem un buget alocat de 193 de milioane de lei, bani constituiţi în cont pe care îi folosim pentru a reîmpăduri aceste suprafeţe. Pe site-ul nostru se găseşte lista tuturor parcelelor unde noi împădurim, coordonate şi harta cu acestea”, a afirmat Mihăilescu.

Şeful Romsilva a adăugat că, în prezent, sunt întocmite documentaţii tehnice pentru construcţia de perdele forestiere pe 592 de hectare, pe autostrăzi şi drumuri naţionale.

“Conform legislaţiei româneşti, statul român şi-a asumat responsabilitatea înfiinţării perdelelor forestiere pe marginea principalelor căi de comunicaţii – autostrăzi şi drumuri naţionale. La acest moment, sunt întocmite documentaţii tehnice pentru 592 de hectare, însemnând proiecte tehnice, proceduri legale pentru exproprieri pentru cauză de utilitate publică, lucrări şi servicii de cadastru, lucrări şi servicii juridice pentru exproprieri, urmând ca după ce facem aceste lucrări să facem cărţile funciare pentru aceste suprafeţe în numele statului român, să plătim cetăţenilor pe care îi identificăm ca proprietari ai acestor suprafeţe banii pentru despăgubiri, conform rapoartelor de expertiză întocmite de experţi evaluatori. După aceea, vom trece la lucrările de împădurire pe aceste suprafeţe”, a spus Gheorghe Mihăilescu.

Acesta a subliniat, totodată, că, la nivel naţional, există doar 10 kilometri de perdele forestiere.

“Anul trecut, am realizat o suprafaţă de 8 hectare şi o lungime de 2,7 km în judeţul Călăraşi, pe A2. Tot pe A2, anul acesta am mai făcut în judeţul Călăraşi încă 6,74 de hectare pe o lungime de 2,25 km, iar în judeţul Constanţa avem, acum, o suprafaţă de 7,37 de hectare pentru o lungime de 2,12 kilometri. De asemenea, avem exproprierea pentru o suprafaţă de încă 6 hectare, dar pentru care suntem în discuţii cu proprietarul, întrucât acolo proprietarul de la momentul în care noi am declanşat procedurile a semănat terenul şi are culturile lui proprii. La ora actuală, evaluăm dacă facem perdeaua forestieră acum sau în toamnă, dar înclinăm să-i dăm dreptul proprietarului să-şi recolteze grâul în vară şi noi să intrăm din toamnă (…) La acest moment, practic noi avem perdele pentru aproape 200 de kilometri la nivel de proiecte şi documentaţie întocmite, în diverse stadii de lucru. În prezent, avem plantaţi circa 10 kilometri de perdele forestiere la nivel naţional şi mai avem încă 80 de hectare pe care care sperăm ca, în toamnă, să le împădurim. Este un demers pe care vrem să-l facem în bună colaborare cu autorităţile locale şi cu comunităţile”, a susţinut directorul general Romsilva.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Articolul următor

Ce este si cum va schimba lumea tehnologia 5G

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share