Ultimele stiri

Peste 12.000 de hectare de teren vor fi reîmpădurite în 2019; buget de 193 mil. lei

O suprafaţă de 12.600 de hectare de teren aflată în proprietatea publică a statului şi în administrarea Romsilva va fi reîmpădurită în 2019, bugetul alocat pentru această acţiune fiind de 193 de milioane de lei, a declarat, joi, pentru Agerpres, Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

“Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are în plan să reîmpădurească în acest an o suprafaţă de 12.600 de hectare din suprafeţele de teren aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Regiei. Dintre acestea, 8.000 de hectare sunt regenerări naturale şi 4.680 de hectare sunt regenerări artificiale prin lucrări de reîmpăduriri. De asemenea, mai facem lucrări de completări ale plantaţiilor făcute în anii anteriori, şi care s-au uscat şi le vom înlocui cu altele, pe o suprafaţă de 1.641 de hectare şi nişte plantaţii care au fost afectate de calamităţi, precum secetă sau incendii, pe o suprafaţă de 148 de hectare. Astfel, noi împădurim anul acesta 12.600 de hectare, folosim 27 de milioane de puieţi forestieri, toţi proveniţi din pepinierele noastre proprii. Avem un buget alocat de 193 de milioane de lei, bani constituiţi în cont pe care îi folosim pentru a reîmpăduri aceste suprafeţe. Pe site-ul nostru se găseşte lista tuturor parcelelor unde noi împădurim, coordonate şi harta cu acestea”, a afirmat Mihăilescu.

Şeful Romsilva a adăugat că, în prezent, sunt întocmite documentaţii tehnice pentru construcţia de perdele forestiere pe 592 de hectare, pe autostrăzi şi drumuri naţionale.

“Conform legislaţiei româneşti, statul român şi-a asumat responsabilitatea înfiinţării perdelelor forestiere pe marginea principalelor căi de comunicaţii – autostrăzi şi drumuri naţionale. La acest moment, sunt întocmite documentaţii tehnice pentru 592 de hectare, însemnând proiecte tehnice, proceduri legale pentru exproprieri pentru cauză de utilitate publică, lucrări şi servicii de cadastru, lucrări şi servicii juridice pentru exproprieri, urmând ca după ce facem aceste lucrări să facem cărţile funciare pentru aceste suprafeţe în numele statului român, să plătim cetăţenilor pe care îi identificăm ca proprietari ai acestor suprafeţe banii pentru despăgubiri, conform rapoartelor de expertiză întocmite de experţi evaluatori. După aceea, vom trece la lucrările de împădurire pe aceste suprafeţe”, a spus Gheorghe Mihăilescu.

Acesta a subliniat, totodată, că, la nivel naţional, există doar 10 kilometri de perdele forestiere.

“Anul trecut, am realizat o suprafaţă de 8 hectare şi o lungime de 2,7 km în judeţul Călăraşi, pe A2. Tot pe A2, anul acesta am mai făcut în judeţul Călăraşi încă 6,74 de hectare pe o lungime de 2,25 km, iar în judeţul Constanţa avem, acum, o suprafaţă de 7,37 de hectare pentru o lungime de 2,12 kilometri. De asemenea, avem exproprierea pentru o suprafaţă de încă 6 hectare, dar pentru care suntem în discuţii cu proprietarul, întrucât acolo proprietarul de la momentul în care noi am declanşat procedurile a semănat terenul şi are culturile lui proprii. La ora actuală, evaluăm dacă facem perdeaua forestieră acum sau în toamnă, dar înclinăm să-i dăm dreptul proprietarului să-şi recolteze grâul în vară şi noi să intrăm din toamnă (…) La acest moment, practic noi avem perdele pentru aproape 200 de kilometri la nivel de proiecte şi documentaţie întocmite, în diverse stadii de lucru. În prezent, avem plantaţi circa 10 kilometri de perdele forestiere la nivel naţional şi mai avem încă 80 de hectare pe care care sperăm ca, în toamnă, să le împădurim. Este un demers pe care vrem să-l facem în bună colaborare cu autorităţile locale şi cu comunităţile”, a susţinut directorul general Romsilva.

Related posts

Excelența Sa Iacob Prada: „Munca mea în ambasadă este să reconstruiesc raporturile economice cu ţara respectivă”

Transilvania Business

Doi studenți au creat o hartă a producătorilor locali: Vom rula astfel banii în țară

Papuc Irina

Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics din Deva și Europharm Holding din Braşov, printre furnizorii de medicamente ai Spitalului Universitar Elias

Stefana Muresan

Cushman & Wakefield Echinox: Dublarea stocului de spații industriale și logistice în ultimii 5 ani

Ligia Voro

BCR a lansat Școala de Business, un program de educație pentru antreprenori

Traian Dan

2017 Review – CEEQA Gala & Industry Awards

Ionut Oprea

Tramvaiul românesc: Astra Vagoane ar putea livra 62 de garnituri Imperio şi Autentic în Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Galaţi

redactia

Primele troleibuze Solaris vor ajunge în Brașov în câteva luni: acumulatorul oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate

Papuc Irina

Concluzii după a opta participare a României la EXPO Real München

Ligia Voro

Tarom, din nou pe Aeroportul Arad după 15 ani

redactia

Investiții de 9 milioane de euro în producția de lactate marca „Țara Mea”, în 2018

Stefana Muresan

Județul Bihor are un sistem de management integrat al deșeurilor

Traian Dan

Cei mai doriți angajatori din România

Stefana Muresan

Contract de 3,3 milioane lei semnat de Primăria Teiuş cu ADR Centru

redactia

Elba Timişoara, producător de faruri pentru Dacia şi Skoda, afaceri de 250 mil. lei în 2017

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri

Stefana Muresan

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Fostul Centru Militar Zonal din Cluj Napoca se transformă în Centrul Cultural Transilvania

redactia

Piața de spații industriale din România ar putea simți efecte semnificative în urma unui Brexit dur

Papuc Irina

Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional de la Iași: investiția depășește 50 de milioane de euro

Ion Surdu

Termen prelungit la solicitarea microgranturilor

Traian Dan

Autostrada Ploieşti – Braşov intră în licitație

redactia

Cristian Bichi: Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

Traian Dan

În Alba Iulia începe construcția platformei de gunoi din zona Partoș: „Vrem ca în 2020 să avem cel mai curat oraș din România”

Papuc Irina

Leave a Comment