Alba Antreprenori Ultimele stiri

”Pita de Sântimbru”, prima pâine ecologică din România

În Sântimbru (Alba), antreprenorul Călin Matieş a pus bazele unei afaceri ce respectă o reţetă veche de aproape 300 de ani. Pâinea de Sântimbru este făcută după o reţetă tradiţională, în cuptor din cărămidă.

În 1998, cu 5000 de dolari, avea să ia naştere faimoasa brutărie de Sântimbru, specializată în produse tradiționale şi ecologice.

Pita de Sântimbru, aşa cum a denumit-o Călin Matieş, este un produs autentic tradiţional. A primit de două ori distincţia de „Produsul tradiţional al anului”, în 2015 şi în 2017, iar în 2018 a fost atestată ca prima pâine ecologică din România.

Însă Călin Matieș nu s-a oprit la ”pită”. În 2003, reuşeşte să facă prima sa investiţie în cetatea din Alba Iulia. La început doar un spaţiu lăsat în paragină, acesta avea să prindă formă, culoare şi suflet, devenind Pub 13, un restaurant medieval autentic, cu o arhitectură unică în sud-estul Europei şi căruia i-au trecut pragul zeci de artişti, elite şi oficialităţi. Printre aceștia, Florin Piersic, Marcel Iureş, Dorel Vişan, Mircea Cărtărescu, Corina Chiriac, Iris, Direcţia 5, Compact, Holograf, Pavel Stratan, Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Ivan Patzaichin, Cătălin Botezatu, Monica Tatoiu, Virgil Ianţu, Andra & Cătălin Măruţă, Ataşatul Comercial al Chinei, Primarii din Salonic sau Tel Aviv, Reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Europa de Est, Consulul onorific al Austriei.

În 2006, Călin Matieș atestă nu mai puțin de 7 produse tradiţionale, iar în 2008 reinventează o clădire din Sântimbru într-un Hotel-Restaurant, denumit Rustiq.

Nu în ultimul rând, în anul 2011 se constituie Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale, ecologice şi de casă “Alba Transilvania”, unde Călin Matieş este ales Preşedinte.

Sursa: elitaromaniei.ro

 

Related posts

Magnolia, bilant pozitiv in 2016

Ionut Oprea

Continental România și Academia Titi Aur: studiu cu privire la obiceiurile și atitudinea în traficul din România

redactia

Târgu-Mureş: Proiect de 23 de milioane lei pentru extinderea celui mai mare spital public din Transilvania

Stefana Muresan

Leave a Comment