Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, participă la Cluj-Napoca, pe 24 martie, la conferința ”Fraternitatea italo-română”

Ambasadorul Italiei în România, Excelența Sa Marco Giungi și-a anunțat participarea la evenimentul “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena”, organizat de Clubul Italian de Afaceri (IBC) pe 24 martie, de la ora 16:00, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.

Evenimentul este strucurat în două părți: prima de tip conferință publică, a doua sub formă de workshop destinat tuturor celor interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia.

AGENDA:

15:30- Întâmpinare și înregistrare invitați, welcoming coffee
16:00- Conferință
Tema generală: Italia și România- relații și consecințe după intrarea ultimei în Uniunea Europeană- analiză din punct de vedere economic, istoric, cultural, religios.

Speakeri:

 • Ambasadorul Italiei în România, ES Marco Giungi
 • Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Crețu
 • Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎS Andrei Andreicuț
 • Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc
 • Consulul onorific al Italiei la Cluj, ES Massimo Novali
 • Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár
 • Inițiatorul proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders, Marius Bostan
 • Reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia, părintele reverend Octavian Schintee
 • Președintele Institutului Național de Asistență Socială din Italia (INAS), Gianluigi Petteni
 • Președintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patanè

17.30- Coffee break

18.00- Lansare de carte
În premieră în România, se lansează volumul “Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană”, în prezența autorilor: profesorul Marian Mocanu și jurnalista Irina Niculescu.

Cei doi autori, care trăiesc de peste 20 ani în Italia, vor discuta cu publicul despre provocările cu care se confruntă românii din Diaspora. Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia. Evenimentul nu va fi o simplă prezentare a cărții, ci va aborda tema și din perspective practice, economice și sociale. Astfel, în continuarea lansării de carte va fi organizat un workshop la care sunt invitați să participe toți cei interesați de problematica specifică a emigrației în și dinItalia.

18.30- Workshop
Teme practice: pensiile de muncă și de invaliditate, asistența și indemnizațiile sociale și de șomaj, consolidarea perioadelor de contribuție pentru pensia din Italia și România, etc.

Vor răspunde întrebărilor participanților la workshop:

 • Gianluigi Petteni- președinte INAS
 • Cesare Insinsola- INAS
 • Angelo Antognetti- președinte Asociația “Futura”
 • Alessandro Rossi- președinte Asociația “Poiesis”

La sfârșitul atelierului, președintele Institutul Național de Asistență Socială din Italia(INAS) va semna un acord de o importanță istorică cu Asociația Italo-Română „Futura“, pentru a oferi, pentru prima dată în mod direct la Cluj, asistență cetățenilor români care au lucrat în Italia și cetățenilor italieni care locuiesc aici.

Evenimentul “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena” este organizat de Italian Business Club, cu patronajul Ambasadei Italiei în România, în parteneriat cu Romanian Business Leaders și Radio Renașterea și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.
 

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Unul dintre cei mai influenţi tineri din Europa, Cornel Amariei (25 ani) - director de inovaţie la Continental

Articolul următor

Primul proiect „smart street lighting“ al E.ON, finalizat în judeţul Arad

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share