Cultural Turism Ultimele stiri

Austriecii interesați de Băile Herculane

Identitatea patrimoniului balnear a Băilor Herculane este puternic conectată la spațiul cultural austriac, nu doar prin componenta istorică și culturală, ci și prin semnificațiile acestuia în contextul patrimoniul balnear european, scrie Ziua de Vest.

Adevărata dezvoltare și adevăratul progres al stațiunii a început în 1718, când Băile Herculane au devenit parte a Imperiului Habsburgic. În prima fază, stațiunea balneară se dezvoltă printr-o directivă clară privind sectorul medical, pentru a fi baza principală de tratament pentru soldați, accesul publicului larg fiind limitat. O nouă eră începe pentru stațiunea râului Cerna în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când intră sub conducerea Imperiului ungar. Apoi, stațiunea începe să fie vizitată de personalitățile vremii, iar centrul de tratament medical al stațiunii se combină cu funcțiile culturale și de loisir ale unei stațiuni balneare emancipate. Deschiderea stațiunii către publicul larg se bazează pe conceptul schematic și arhitectural al lui Wilhelm Doderer, arhitect și urbanist recunoscut al acelor vremuri. Stațiunea Băile Herculane a ajuns în atenția tuturor și pentru cei care au vizitat-o  a devenit un loc de neuitat. Împăratul Franz Josef observă că Băile Herculane este “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar soția sa, împărăteasa Elizabeth din Austria, cunoscută și sub numele de Sissi, notează în jurnalul său intim că “Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare”.

Perla Banatului, vizitată de însuși Împăratul Franz Josef, a devenit astăzi exponentul patrimoniului balnear aflat în continuă degradare.

”Cum putem reactiva acest patrimoniu? Care sunt uneltele care pun bazele dezvoltării durabile a stațiunii, nu doar la nivel național, ci în contextul stațiunilor balneare la nivel european?” Aceste întrebări au fundamentat prezentarea proiectului HerculaneProject în fața membrilor ICOMOS Austria.

S-au discutat alternative de implicare și dezvoltare a unei relații pe termen lung în ceea ce privește intervențiile etapizate pe patrimoniu, dar mai ales care este cadrul prin care Ansamblul Arhitectural poate fi inclus în patrimoniul UNESCO, în lista tentativă The Great Spas of Europe. O primă campanie a fost deja începută în vara anului 2018, sub numele #IGotMArked. În cadrul campaniei au participat peste 300 de persoane, toate fiind marcate într-un fel sau altul de patrimoniu – amintiri, momente petrecute printre zidurile actualmente abandonate ale clădirilor, nostalgia vremurilor apuse, frumusețea locului, dar și de valorile sale culturale extraordinare.

Totodată, deoarece echipa HerculaneProject își propune o serie de intervenții în spațiul urban al Băilor prin școala de vară Baia de Arhitectură, s-a discutat un potențial parteneriat în ceea ce privește participarea specialiștilor austrieci în cadrul acestui eveniment, dar și un schimb de experiență pentru studenții austrieci.

Related posts

Noul președinte al FRT, Ion Țiriac, felicitat de Simona Halep

Ligia Voro

Firma orădeană Valtryp, dublu premiată la „Topul național al firmelor 2019”

Traian Dan

Comunitatea de business germană solicită introducerea urgentă a sistemului de muncă flexibilă

Ligia Voro

Salvator de vieți, de meserie

Stefana Muresan

Clujenii de la Punctual Comimpex au vândut ţigări de peste 121 milioane de euro

Stefana Muresan

Traficul de internet mobil s-a dublat in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2016

Stefana Muresan

Afacerile AdePlast au crescut cu 10% în primul trimestru

Stefana Muresan

Finanțare de 204 mil. lei pentru tronsonul de Autostradă Râșnov – Cristian

Stefana Muresan

Clujul vrea să atragă 4 mil. euro din taxa pe turism

redactia

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

redactia

Peste 250 de milioane de euro pentru apa potabilă din județul Satu Mare

Traian Dan

Marc O’Polo, primul magazin mono-brand din România în Bucureşti Mall

Ligia Voro

Licitație de peste 80 mil. euro pentru achiziția de medicamente oncologice

redactia

Sălajul, pe cale să preia Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Facturi pentru lotul Ungheni-Ogra, decontate de CNAIR

Stefana Muresan

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne aproape de agricultorii din România și nu numai!

redactia

Noi oportunitati economice pentru oamenii de afaceri din Timis, dupa vizita ambasadorului Mexicului

Stefana Muresan

Universitatea “Babeş-Bolyai” și NTT DATA Romania, a doua serie din Programul Postuniversitar de Pregătire şi Formare Profesională în Informatică

Stefana Muresan

Situația economică a României și a Uniunii Europene, în dezbatere la UVT, în prezența unui oficial al FMI

redactia

Ce trebuie să știți despre obținerea Certificatului de Situație de Urgență

Ligia Voro

Familia Căpușan ridică un nou Grand Park

Nora Dumitrescu

WDP eyes the next level opportunities

Ionut Oprea

Ideea care i-a venit unui tânăr din Sebeș după ce a observat ce beau invitații la nunta sa. Acum a transformat-o într-o adevărată afacere

redactia

La 1 ianuarie 2020, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

Papuc Irina

Leave a Comment