Cultural Turism Ultimele stiri

Austriecii interesați de Băile Herculane

Identitatea patrimoniului balnear a Băilor Herculane este puternic conectată la spațiul cultural austriac, nu doar prin componenta istorică și culturală, ci și prin semnificațiile acestuia în contextul patrimoniul balnear european, scrie Ziua de Vest.

Adevărata dezvoltare și adevăratul progres al stațiunii a început în 1718, când Băile Herculane au devenit parte a Imperiului Habsburgic. În prima fază, stațiunea balneară se dezvoltă printr-o directivă clară privind sectorul medical, pentru a fi baza principală de tratament pentru soldați, accesul publicului larg fiind limitat. O nouă eră începe pentru stațiunea râului Cerna în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când intră sub conducerea Imperiului ungar. Apoi, stațiunea începe să fie vizitată de personalitățile vremii, iar centrul de tratament medical al stațiunii se combină cu funcțiile culturale și de loisir ale unei stațiuni balneare emancipate. Deschiderea stațiunii către publicul larg se bazează pe conceptul schematic și arhitectural al lui Wilhelm Doderer, arhitect și urbanist recunoscut al acelor vremuri. Stațiunea Băile Herculane a ajuns în atenția tuturor și pentru cei care au vizitat-o  a devenit un loc de neuitat. Împăratul Franz Josef observă că Băile Herculane este “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar soția sa, împărăteasa Elizabeth din Austria, cunoscută și sub numele de Sissi, notează în jurnalul său intim că “Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare”.

Perla Banatului, vizitată de însuși Împăratul Franz Josef, a devenit astăzi exponentul patrimoniului balnear aflat în continuă degradare.

”Cum putem reactiva acest patrimoniu? Care sunt uneltele care pun bazele dezvoltării durabile a stațiunii, nu doar la nivel național, ci în contextul stațiunilor balneare la nivel european?” Aceste întrebări au fundamentat prezentarea proiectului HerculaneProject în fața membrilor ICOMOS Austria.

S-au discutat alternative de implicare și dezvoltare a unei relații pe termen lung în ceea ce privește intervențiile etapizate pe patrimoniu, dar mai ales care este cadrul prin care Ansamblul Arhitectural poate fi inclus în patrimoniul UNESCO, în lista tentativă The Great Spas of Europe. O primă campanie a fost deja începută în vara anului 2018, sub numele #IGotMArked. În cadrul campaniei au participat peste 300 de persoane, toate fiind marcate într-un fel sau altul de patrimoniu – amintiri, momente petrecute printre zidurile actualmente abandonate ale clădirilor, nostalgia vremurilor apuse, frumusețea locului, dar și de valorile sale culturale extraordinare.

Totodată, deoarece echipa HerculaneProject își propune o serie de intervenții în spațiul urban al Băilor prin școala de vară Baia de Arhitectură, s-a discutat un potențial parteneriat în ceea ce privește participarea specialiștilor austrieci în cadrul acestui eveniment, dar și un schimb de experiență pentru studenții austrieci.

Related posts

Peste 6,5 milioane de euro pentru modernizarea Pieței Cetate din Oradea

Traian Dan

Schemă de ajutor de 1,5 mil. euro pentru promovarea vinurilor în străinătate

Stefana Muresan

FITS trece în online. Ediția din acest an a celui mai mare festival de teatru din România a fost reprogramată

Ion Surdu

Omul de afaceri austriac Michael Tojner, marele câştigător al ajutoarelor de stat. Investiții de sute de milioane de euro în Maramureș și Satu Mare

redactia

Chimcomplex a devenit cel mai mare exportator al României

Stefana Muresan

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Gruita Ienasoiu

Dotări pe bani europeni pentru UPU a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Stefana Muresan

Silicon Forest, un nou hub de tehnologie în Cluj-Napoca, investiție de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Crișul Repede, curățat cu o dragă performantă care a costat 4,4 milioane lei

Traian Dan

Competiția JA Compania Anului 2020 și-a desemnat afacerile pilot câștigătoare

Traian Dan

TAROM conectează Sibiul de București

Stefana Muresan

Sky Park va instala parcări pentru biciclete în parkingurile Clujului

Nora Dumitrescu

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

Ligia Voro

CJ Sibiu a finalizat un proiect european de 73,8 mil. lei pentru închiderea depozitelor necon­forme de deşeuri din judeţ

redactia

Bazinul de înot din Câmpia Turzii, construit de MBS

Nora Dumitrescu

Clujul va găzdui Comitetul European al Regiunilor

redactia

Atenționare eJobs – tentativă de fraudă

Ligia Voro

Iniţiativele de dezvoltare ale NTT Group

Stefana Muresan

Preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu vor creşte până în 2022

redactia

DJ ce leagă Timișoara de Autostrada A1, prin Dumbrăvița, modernizat și lărgit la 4 benzi cu finanțare europeană

Stefana Muresan

4 kilometri și jumătate din Via Transilvanica, asigurați în doar o săptămână. Tibi Ușeriu a ajutat de pe patul de spital din Canada

redactia

Trei ofertanți pentru Autostrada Transilvania – Sălaj

Nora Dumitrescu

40.000 de euro pentru demararea unei afaceri nonagricole în regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Capitala Unirii, capitala business-ului. Noul val de antreprenori din Ardeal

redactia

Leave a Comment