Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Austriecii interesați de Băile Herculane

Identitatea patrimoniului balnear a Băilor Herculane este puternic conectată la spațiul cultural austriac, nu doar prin componenta istorică și culturală, ci și prin semnificațiile acestuia în contextul patrimoniul balnear european, scrie Ziua de Vest.

Adevărata dezvoltare și adevăratul progres al stațiunii a început în 1718, când Băile Herculane au devenit parte a Imperiului Habsburgic. În prima fază, stațiunea balneară se dezvoltă printr-o directivă clară privind sectorul medical, pentru a fi baza principală de tratament pentru soldați, accesul publicului larg fiind limitat. O nouă eră începe pentru stațiunea râului Cerna în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când intră sub conducerea Imperiului ungar. Apoi, stațiunea începe să fie vizitată de personalitățile vremii, iar centrul de tratament medical al stațiunii se combină cu funcțiile culturale și de loisir ale unei stațiuni balneare emancipate. Deschiderea stațiunii către publicul larg se bazează pe conceptul schematic și arhitectural al lui Wilhelm Doderer, arhitect și urbanist recunoscut al acelor vremuri. Stațiunea Băile Herculane a ajuns în atenția tuturor și pentru cei care au vizitat-o  a devenit un loc de neuitat. Împăratul Franz Josef observă că Băile Herculane este “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar soția sa, împărăteasa Elizabeth din Austria, cunoscută și sub numele de Sissi, notează în jurnalul său intim că “Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare”.

Perla Banatului, vizitată de însuși Împăratul Franz Josef, a devenit astăzi exponentul patrimoniului balnear aflat în continuă degradare.

”Cum putem reactiva acest patrimoniu? Care sunt uneltele care pun bazele dezvoltării durabile a stațiunii, nu doar la nivel național, ci în contextul stațiunilor balneare la nivel european?” Aceste întrebări au fundamentat prezentarea proiectului HerculaneProject în fața membrilor ICOMOS Austria.

S-au discutat alternative de implicare și dezvoltare a unei relații pe termen lung în ceea ce privește intervențiile etapizate pe patrimoniu, dar mai ales care este cadrul prin care Ansamblul Arhitectural poate fi inclus în patrimoniul UNESCO, în lista tentativă The Great Spas of Europe. O primă campanie a fost deja începută în vara anului 2018, sub numele #IGotMArked. În cadrul campaniei au participat peste 300 de persoane, toate fiind marcate într-un fel sau altul de patrimoniu – amintiri, momente petrecute printre zidurile actualmente abandonate ale clădirilor, nostalgia vremurilor apuse, frumusețea locului, dar și de valorile sale culturale extraordinare.

Totodată, deoarece echipa HerculaneProject își propune o serie de intervenții în spațiul urban al Băilor prin școala de vară Baia de Arhitectură, s-a discutat un potențial parteneriat în ceea ce privește participarea specialiștilor austrieci în cadrul acestui eveniment, dar și un schimb de experiență pentru studenții austrieci.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Două străzi din Cluj-Napoca, transformate cu 10 mil. euro, bani europeni

Articolul următor

Ambasadorul Germaniei în România: Puţine oraşe din lume au o amprentă a stilului Bauhaus mai clară decât Bucureştiul

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share