Cultural Turism Ultimele stiri

Austriecii interesați de Băile Herculane

Identitatea patrimoniului balnear a Băilor Herculane este puternic conectată la spațiul cultural austriac, nu doar prin componenta istorică și culturală, ci și prin semnificațiile acestuia în contextul patrimoniul balnear european, scrie Ziua de Vest.

Adevărata dezvoltare și adevăratul progres al stațiunii a început în 1718, când Băile Herculane au devenit parte a Imperiului Habsburgic. În prima fază, stațiunea balneară se dezvoltă printr-o directivă clară privind sectorul medical, pentru a fi baza principală de tratament pentru soldați, accesul publicului larg fiind limitat. O nouă eră începe pentru stațiunea râului Cerna în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când intră sub conducerea Imperiului ungar. Apoi, stațiunea începe să fie vizitată de personalitățile vremii, iar centrul de tratament medical al stațiunii se combină cu funcțiile culturale și de loisir ale unei stațiuni balneare emancipate. Deschiderea stațiunii către publicul larg se bazează pe conceptul schematic și arhitectural al lui Wilhelm Doderer, arhitect și urbanist recunoscut al acelor vremuri. Stațiunea Băile Herculane a ajuns în atenția tuturor și pentru cei care au vizitat-o  a devenit un loc de neuitat. Împăratul Franz Josef observă că Băile Herculane este “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar soția sa, împărăteasa Elizabeth din Austria, cunoscută și sub numele de Sissi, notează în jurnalul său intim că “Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare”.

Perla Banatului, vizitată de însuși Împăratul Franz Josef, a devenit astăzi exponentul patrimoniului balnear aflat în continuă degradare.

”Cum putem reactiva acest patrimoniu? Care sunt uneltele care pun bazele dezvoltării durabile a stațiunii, nu doar la nivel național, ci în contextul stațiunilor balneare la nivel european?” Aceste întrebări au fundamentat prezentarea proiectului HerculaneProject în fața membrilor ICOMOS Austria.

S-au discutat alternative de implicare și dezvoltare a unei relații pe termen lung în ceea ce privește intervențiile etapizate pe patrimoniu, dar mai ales care este cadrul prin care Ansamblul Arhitectural poate fi inclus în patrimoniul UNESCO, în lista tentativă The Great Spas of Europe. O primă campanie a fost deja începută în vara anului 2018, sub numele #IGotMArked. În cadrul campaniei au participat peste 300 de persoane, toate fiind marcate într-un fel sau altul de patrimoniu – amintiri, momente petrecute printre zidurile actualmente abandonate ale clădirilor, nostalgia vremurilor apuse, frumusețea locului, dar și de valorile sale culturale extraordinare.

Totodată, deoarece echipa HerculaneProject își propune o serie de intervenții în spațiul urban al Băilor prin școala de vară Baia de Arhitectură, s-a discutat un potențial parteneriat în ceea ce privește participarea specialiștilor austrieci în cadrul acestui eveniment, dar și un schimb de experiență pentru studenții austrieci.

Related posts

Finanțare de 204 mil. lei pentru tronsonul de Autostradă Râșnov – Cristian

Stefana Muresan

Albalact: În prezent, bugetul de marketing este de 2 milioane euro pe an. Acum 15 ani era de 100.000 euro

Stefana Muresan

Promisiuni de finanțare pentru Sala Polivalentă din Oradea și pentru stadion

Traian Dan

MS | TM. Făcut în Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Transdara Arad, membru al Grupului Atlassib, a ieşit din insolvenţă

Stefana Muresan

A demarat megaproiectul de apă-canalizare pentru Cluj și Sălaj

Nora Dumitrescu

Dorel Goia, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud

Stefana Muresan

Guvernul Rusiei invită pe producătorii români să facă export în Rusia

Ligia Voro

Bani europeni pentru înnoirea flotei de tramvaie a Timișoarei 

Ligia Voro

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Timiș: Muzeu şi observator astronomic, în casa primul astronaut român, Dumitru Prunariu

Stefana Muresan

Intalnire reprezentanti operatori de sistem transport gaze naturale – TRANSGAZ, DESFA, BULGARTRANSGAZ, FGSZ si ICGB

Stefana Muresan

Doina Cornea – un David feminin și biruitor

Stefana Muresan

Val de angajări la Hanna Instruments. Fabrică în Sălaj, centru de cercetare la Cluj

Nora Dumitrescu

Primul sat românesc din America, creat de un director din cadrul Cupru Min Abrud

redactia

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, și ministrul francez al Culturii – primii care au jucat “Romanica”. Proiectul cultural unește vorbitorii de limbi romanice

Stefana Muresan

Narcis Neaga: În Anul Centenarului sunt construiţi 101 kilometri de autostradă, din care 60 sunt daţi în trafic

redactia

Trei companii vor dota spitalele sălăjene cu 16 tuneluri de dezinfecție

Nora Dumitrescu

Concurs de soluții de arhitectură pentru amenajarea standului național al Marii Britanii la târgul de carte Bookfest

redactia

Medicul Marius Căprar vrea să investească 32 mil. lei într-un spital de recuperare neurologică la Felix

redactia

INAUGURARE SHOWROOM CAAB HOME&OFFICE DESIGN

Stefana Muresan

POZITIV TB: Ioana Oltean (Napoca Imobiliare): „Va fi o perioadă în care se va face diferența între cei care fac imobiliare după „ureche” și cei care lucrează profesionist cu strategii și resurse”

Ligia Voro

Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Am stabilit ca ţintă cu preşedintele Turciei depăşirea pragului de 10 miliarde de dolari privind valoarea schimburilor comerciale

redactia

Tarom, dar special pentru toţi copiii pasageri

redactia

Leave a Comment