Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, și ministrul francez al Culturii – primii care au jucat “Romanica”. Proiectul cultural unește vorbitorii de limbi romanice

Ministerul Culturii din Franţa a lansat luni “Romanica”, un joc video ce cuprinde cuvinte şi expresii din opt limbi romanice, inclusiv din franceză, română, occitană şi corsicanăAmbasadorul României la Paris, Luca Niculescu și ministrul culturii, Franck Riester, au fost primii care au încercat să joace acest joc, în prezența președinților celor două Institute Culturale, român și francez, Liliana Turoiu, respectiv Pierre Buhler.

Produs de un studio francez, jocul “Romanica” are o grafică simplă și este disponibil în regim de gratuitate pe platformele de descărcare online. Noua aplicaţie, care este disponibilă pe tablete şi smartphone-uri, are următorul obiectivclasificarea pe teme (formule de salut, meteo, călătorii, arte…) şi pe limbi a unor cuvinte şi expresii ce apar pe ecran. Disponibil în franceză şi română, jocul “Romanica” dispune de 15 niveluri de dificultate, informează Agerpres.

,,Am avut bucuria să lansez în această dimineață, împreună cu ministrul culturii din Franța, Franck Riester, un joc video ! E vorba despre ROMANICA, un joc « serios », de intercomprehensiune între limbi romanice. Sunt opt la număr, printre care și română, evident, scopul fiind de a învața câte ceva din fiecare limbă și de a vedea câte asemănări sunt între unele expresii și cuvinte, chiar dacă locutorii se află la mii de kilometri depărtare unul de celălalt”, a scris ambasadorul Luca Niculescu, într-o postare pe Facebook.

Jocul se doreşte ,,ludic” şi ,,instinctiv”, adresându-se utilizatorilor cu vârste de peste 12 ani, a explicat luni Thibault Grouas, unul dintre iniţiatorii proiectului.

@Luca Niculescu/Facebook

,,[…]ministrul și cu mine am fost si primii jucatori, reușind să trecem cu succes (și cum mici emoții) de primul nivel”, notează amuzat ambasadorul României la Paris.

Potrivit lui Thibault Grouas, un parteneriat ar putea fi încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale din Franţa pe termen lung, pentru ca noul joc video să poată fi utilizat în şcolile franceze în cadrul cursurilor de predare a unor limbi străine.

Frank Riester, ministrul francez al Culturii, consideră că acest joc ,,arată ceea ce îi uneşte”pe vorbitorii de diferite limbi romanice şi se înscrie în evenimentul intitulat ,,Săptămâna limbii franceze şi a Francofoniei”, care se desfăşoară până pe 24 martie.

Creat în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, “Romanica” este ,,proiectul bilateral cel mai important” dintre cele două ţări în domeniul culturii, potrivit ambasadorului României în Franţa, Luca Niculescu, care a felicitat acest “interes manifestat pentru limbile străine, stimulat de domeniul digital”.

Actualizări ale jocului sunt aşteptate peste două luni, informează înaltul diplomat român.

Sezonul România-Franța 2019 este un proiect politico-cultural comun la cel mai înalt nivel, a cărui desfășurare coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial. Scopul proiectului vizează: actualizarea imaginii și percepției celor două popoare unul față de celălalt; întărirea legăturilor economice, științifice, culturale si de societate care unesc cele două țări; demonstrarea dinamismului și a imaginației creatorilor și mediului de afaceri din cele două țări; reafirmarea atașamentului celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Sezonul România-Franța 2019 a fost deschis la Paris la 28 noiembrie 2018 și se va încheia la 14 iulie 2019.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambasadorul Germaniei în România: Puţine oraşe din lume au o amprentă a stilului Bauhaus mai clară decât Bucureştiul

Articolul următor

Pacienții români vor putea face transplant pulmonar în Ungaria

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share