Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pacienții români vor putea face transplant pulmonar în Ungaria

România ar urma să semneze, la sfârşitul lunii mai, un acord cu Ungaria privind transplantul pulmonar, până la acest termen urmând să fie pusă la punct și procedura care le va permite pacienților români să meargă în țara vecină pentru astfel de intervenții, promite ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Un singur spital din România este acreditat pentru transplant pulmonar – Spitalul Sfânta Maria din București – însă în doi ani de când spitalul este acreditat pentru transplant, aici s-au făcut doar 4 astfel de intervenții, toate anul trecut.

“Am fost ieri în Ungaria şi am discutat cu omologul meu, domnul ministru Miklos Kasler, de posibilitatea semnării unui acord privind efectuarea de transplant pulmonar pacienţilor din România şi nu numai. Am discutat şi despre achiziţia comună de medicamente, despre probleme legate de oncologie. Pentru transplantul pulmonar avem un acord pe care deja l-am agreat ambele părţi, dar eu am opinat că vom semna acest acord în momentul în care vom avea şi procedura prin care pacienţii vor merge în străinătate. (…) Prin urmare, echipele tehnice vor începe să lucreze la procedura propriu zisă şi am convenit cu partea ungară că la sfârşitul lunii mai vom semna aceste acord împreună cu procedura de transplant efectiv pentru pacienţii din România”, a afirmat marți Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății a mai precizat că există discuţii şi cu Eurotransplant, iar preşedintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, urmează să trimită o scrisoare de intenţie pentru aderarea la această organizaţie.

“În acelaşi timp, avem discuţii şi cu Eurotransplant, nu este singura ţară cu care discutăm. Domnul doctor Radu Zamfir, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, va trimite o scrisoare de intenţie Eurotransplant, urmare a discuţiilor pe care eu le-am avut cu reprezentanţii Eurotransplant în ianuarie. Am avut o întâlnire cu preşedintele şi cu boardul Eurotransplant”, a adăugat Sorina Pintea.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, și ministrul francez al Culturii - primii care au jucat “Romanica”. Proiectul cultural unește vorbitorii de limbi romanice

Articolul următor

Regiunea Centru poate deveni o atracție balneo-turistică europeană

Citește și:
Citeste mai mult

Un nou pasaj subteran în Oradea

Un pasaj subteran în intersecția T. Vladimirescu – Oneștilor va facilita ieșirea din oraș spre autostradă. Consiliul Local…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share