Fonduri Europene Investitii

Reparații în cel mai mare parc natural din estul Europei

Podul Suspendat din Parcul Nicolae Romanescu, un simbol al Craiovei, a intrat în sfârșit și el în reabilitare cu fonduri europene, după ce a fost închis acum doi ani și după o poveste cu capcane administrative inedite. Primăria Craiova nu a atras încă cea de-a doua tranșă din proiectul câștigat pe POR 2014-2020 legat de reabilitarea întregului parc, respectiv 34,7 milioane de lei, sumă în curs de aprobare. În ultima tranșă care așteaptă să fie aprobată la plată după ce se depune situația de lucrări sunt incluse și sumele necesare reabilitării podului: peste 5,1 milioane de lei, scrie PressHub.ro

Informația pe scurt:

  • Un monument istoric aflat în interiorul Parcului Nicolae Romanescu din Craiova nu a putut fi reparat până acum cu fonduri europene.
  • După ce municipalitatea a mai depus un alt proiect de finanțare pe noul POR „Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu”, atunci a putut fi inclus și Podul Suspendat în rândul obiectivelor care vor fi reabilitate cu bani de la UE.
  • Până acum a fost aprobată cererea de finanțare pentru prima tranșă de 13.960.000 de lei, în timp ce, pentru cea mai mare parte a banilor, Primăria Craiova așteaptă să fie aprobată (cea de-a doua tranșă de 34.700.000 de lei, achitată deja din bugetul primăriei pentru lucrările executate la parc), plus banii necesari reparării podului.
  • Podul Suspendat a fost închis pe 29 martie 2017, accesul populației pe pod fiind interzis de atunci.
  • A fost necesară expertizarea tehnică a podului, pentru a se vedea ce trebuie consolidat.
  • Fiind inclus în categoria monumentelor istorice, podul putea fi reabilitat doar cu aviz de la Ministerul Culturii, care a fost obținut de municipalitate.

Autoritățile craiovene vor reabilita cu fonduri europene Podul Suspendat din Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, considerat monument istoric, obiectiv cu o însemnătate deosebită pentru craioveni. Povestea reabilitării Podului Suspendat – simbol al Craiovei – este una alambicată. Obiectivul nu a putut fi prins în proiectul de modernizare a parcului, astfel că s-a ajuns la situația în care cel mai mare parc al Craiovei să fie dat din nou în folosință, însă Podul Suspendat să rămână închis publicului, care are interdicție și la ora actuală să pășească pe el. În repetate rânduri, craiovenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că Podul Suspendat a rămas închis după ce Parcul Romanescu a fost reabilitat și redeschis publicului.

Sursa citată amintește cum s-a ajuns la situația în care să fie reamenajat parcul fără ca podul să fie inclus. După cum a scris PressHub.ro într-un articol anterior, Parcul Nicolae Romanescu a fost reabilitat cu fonduri europene. Primăria Craiova a aplicat pe Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013 pentru amenajarea unuia dintre cele mai mari parcuri din Europa, însă a obținut finanțare doar pentru o parte din lucrările contractate. Lucrările au costat 47,3 milioane de lei (peste 10 milioane de euro), din care doar 13 milioane de lei au fost bani europeni, iar restul au fost fonduri din bugetul local.

Primăria Craiova a aplicat pe noul POR 2014-2020 cu același proiect, pentru a recupera diferența de finanțare din fonduri europene, ca să acopere astfel ceea ce s-a cheltuit din bugetul local al Craiovei. Abia în cadrul celui de-al doilea proiect de finanțare a putut fi cuprins și Podul Suspendat.

„Proiectul Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Dat fiind faptul că acesta a putut fi depus numai datorită economiilor înregistrate în cadrul axei prioritare specifice, la data finalizării programului, respectiv 31 decembrie 2015, execuția lucrărilor era abia la început”, a răspuns Primăria Craiova, la solicitarea PressHub și GdS.

Cu toate că Podul Suspendat este parte integrantă a Parcului Nicolae Romanescu, acesta nu a putut fi cuprins în primul proiect de finanțare pe POR 2007-2013. Care a fost motivul, la vremea respectivă? „Activitatea de reabilitare a Podului Suspendat nu a putut fi integrată în proiectul finanțat în cadrul POR 2007-2013, întrucât la data depunerii proiectului, la Podul Suspendat existau lucrări/intervenții mai noi de cinci ani”, a răspuns Primăria Craiova, la solicitarea PressHub și GdS.

Construcția Parcului Nicolae Romanescu a început în anul 1900. La inițiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei de la acea vreme, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Édouard Redont. În 1900, planurile au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris (1900).

Construcția a început în 1901 și a fost finalizată în 1903. Suprafața totală a parcului este de peste 90 de hectare și cuprinde, pe lângă plantațiile ornamentale de arbori și arbuști, o întindere de apă de peste 4 hectare, un hipodrom de 20 de hectare, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime.

„Construit în stil romantic, după planurile arhitectului peisagist francez Edouard Redont, pe terenul cumpărat de la prințul Gheorghe Bibescu și inaugurat la 29 septembrie 1903, parcul poartă numele primarului de atunci al Craiovei, Nicolae Romanescu, el fiind cel care a avut ideea construirii parcului. Parcul se întinde pe 90 de hectare”, se arată chiar pe pancarta amplasată la intrarea în edificiul respectiv.

Parcul este considerat cel mai mare parc natural din Estul Europei și al treilea ca mărime din Europa. După Herăstrău (parc artificial), Parcul Nicolae Romanescu este al doilea ca mărime din țară. Francezul Eduard Redont a fost cel care a redesenat lacul. De asemenea, Redont a făcut proiecția podului suspendat care leagă două dealuri din Parcul Nicolae Romanescu.

Același arhitect francez a proiectat și castelul medieval situat în apropiere de pod, cunoscut craiovenilor drept „Castelul Fermecat”, care acum se află în proprietate privată, în timp ce terenul de acolo a fost concesionat de Primăria Craiova unei entități private. Francezul a compus absolut tot ce ține de relief, a improvizat alei, poteci și drumuri în aria naturală respectivă.

Parcul din Craiova este vizitat anual nu doar de craioveni, ci și de străinii care ajung în municipiu din diverse motive, obiectivul fiind o oază de verdeață apreciată de comunitate și de alți vizitatori.

Mai multe informații aici

Related posts

Lotul 2 din tronsonul feroviar Brașov-Sighișoara se deblochează. Contestație respinsă

Ion Surdu

Castelul Corvinilor intră în restaurare: 5 milioane de Euro, din fonduri UE

Papuc Irina

Cluj Napoca: Investiție de peste 1,4 mil. lei în Piața Unirii

Stefana Muresan

Castelul Wass-Banffy din satul Gilău, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Turcii de la Kastamonu țintesc afaceri de 190 mil. euro la Reghin

Stefana Muresan

Ferma Bioterra Doștat, aparținând omului de afaceri Mihai Miron, vrea să lanseze pe piață lapte cu proprietăţi terapeutice

redactia

Compania de inteligenţă artificială Everseen îşi mută sediul principal la Timişoara

Robert Bloancă

Se extinde rețeaua de gaz în nordul județului Bihor

Traian Dan

Consiliul Județean Cluj plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

redactia

Grupul Elvetian Ameropa AG, alianta strategica cu Promat Comimpex si Agroind Cauaceu pentru a sustine dezvoltarea fermierilor

redactia

Datacor vrea să investească 1,35 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Stefana Muresan

ZF: Cel mai mare pariu al Kaufland pentru piața din România – investiții de 300 de milioane de euro în 2020

Papuc Irina

Producătorul de componente auto Preh, investiții de 25 mil. euro în fabrica din Ghimbav

Stefana Muresan

Târgu Secuiesc, încă trei proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

Ministerul Economiei: Până acum s-a investit în 30% din perimetrele ce ar putea avea resurse de uraniu

Stefana Muresan

Colonada imperială din Buziaș, unică în Europa, restaurată cu fonduri europene

redactia

Cinci ofertanți pentru contractul național de achiziție a autobuzelor electrice

Stefana Muresan

Spitale din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, modernizate cu 8 milioane de euro, fonduri europene

redactia

S-a aprobat Memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari

Traian Dan

Managerii din domeniul industriei, comerţului şi serviciilor sunt optimişti

Traian Dan

Karl Heinz Dietrich construiește o platformă logistică la Blaj

Stefana Muresan

Solina România a cerut certificat de urbanism pentru reconstrucția fabricii pe vechiul amplasament

Stefana Muresan

Fonduri europene pentru transformarea celei mai circulate artere din Sibiu. Orașul va avea prima stradă cu bandă dedicată transportului public

Papuc Irina

Viticultorii pot solicita până în 14 decembrie sprijinul de 500 de euro/ha

Traian Dan

Leave a Comment