Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oameni de afaceri arabi, spanioli și austrieci, latifundiari pe terenul statului

Fondul de investiţii Al Dahra Holding din Emiratele Arabe Unite, un grup de oameni de afaceri libanezi şi omul de afaceri Paul Florin Stănescu deţin, în momentul de faţă, cele mai mari suprafeţe de teren arabil luat în arendă de la stat. Împreună controlează 99,3 mii de hectare, adică aproximativ o treime din terenul pe care Agenţia Domeniilor Statului îl administrează, scrie Economica.net.

 

Terenul de peste 57.700 de hectare din Insula Mare a Brăilei controlat iniţial de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, preluat ulterior de Constantin Duluţe şi, în 2018, de către fondul de investiţii Al Dahra Holding din Emiratele Arabe, rămâne cea mai mare exploataţie agricolă dn România pe teren arabil concesionat de la stat, prin Agenţia Domeniilor Statului, arată ultimul clasament realizat de Agenţie la cererea Economica.

Urmează, grupul de firme Maria, deţinut de mai mulţi cetăţeni libanezi, printre care şi Jihad El Khalil. Prin două firme, grupul exploatează 21.151 de hectare de la ADS.

Potrivit sursei citate, al treilea cel mai mare latifundiar pe terenul statului este omul de afaceri Paul Florin Stănescu, care controlează indirect prin intermediul a trei societăţi comerciale o suprafaţă de 20.506 hectare de teren arabil.

Urmează grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prin societăţile Intercereal SA şi Interagro SA. Acestea exploatează împreună aproximativ 14.500 de hectare de teren arabil concesionat de la ADS.

Pe poziţia a patra este Dorna Agri SA a omului de afaceri Jean Valvis, care a luat în concesiune aproximativ 8.300 de hectare de teren, iar pe cinci Agrogal SA cu peste 5.700 de hectare. Agrogal este deţinută de omul de afaceri italian Glandi Giovanni.

Un alt cetăţean străin, din Spania, respectiv Luis Lopez Rico controlează a şasea cea mai mare exploataţie pe terenul statului, de peste 5.700 de hectare.

Un nou intrat în topul celor mai mari exploataţii de teren luate în arendă de la stat este Agrofam Holding SRL, una dintre societăţile omului de afaceri Ştefan Poienaru.

Nu în ultimul rând, unul dintre bogații lumii, contele austriac Andreas von Bardeau, deţine prin societatea Bardeau Holding Romania peste 3.900 de hectare concesionate de la stat, în timp ce Agro Seed Muntenia, controlată de oamenii de afaceri Lazăr Mihai, Mihai Alfred, Mihai Ion exploatează peste 2.600 de hecatre, notează Economica.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Soft folosit de bancherii de pe Wall Street cu profit de peste 700.000 de Euro, dezvoltat de doi târgumureșeni

Articolul următor

Ford a prezentat SUV-ul Puma, care va fi produs la Craiova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share