Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O jumătate de miliard din China pentru proiecte locale Smart City. Clujul, oraşul fanion

Gigantul China National Electric Engineering (CNEEC) a semnat un acord de finanţare cu Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate ce prevede investirea a 500 milioane de euro în proiectele de acest gen din ţara noastră. Clujul este oraşul fanion în domeniu, conform ARSCM,  acest oraș fiind urmat de municipalităţi de toate dimensiunile – Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean etc..

Acordul vizează dezvoltarea de proiecte în principalele domenii verticale ale industriei – energie, locuire, mediu şi infrastructură – iar scopul principal îl reprezintă susţinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din România, conform Bursa. Acesta are o perioadă de implementare de 10 ani, iar ca primele proiecte să fie anunţate în perioada imediat următoare.

“Printre oraşele care s-au preocupat în mod deosebit de acest aspect se numără Iaşi. 2018 a fost anul oraşului Alba Iulia în materie de dezvoltare a proiectelor de tip Smart City. Cluj-Napoca este oraşul fanion în domeniu, acesta fiind urmat de municipalităţi de toate dimensiunile – Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean”, a declarat Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM.

În perioada următoare vor fi iniţiate primele runde de discuţii cu municipalităţile, companiile şi instituţiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor ce urmează să fie finanţate din banii puşi la dispoziţie de chinezi. Acordul reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiţii, CNEEC exprimându-şi interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în ţara noastră.

În perioada 30 martie – 3 aprilie, chinezii au avut discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului României, Ministerului Energiei, cu municipalităţi şi instituţii care se vor implica în proiecte pentru oraşe inteligente. Membrii delegaţiei şi-au exprimat deschiderea să evalueze oportunitatea unor investiţii în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză.

Compania cu acţionariat chinez a fost inclusă ani la rând de către Engeneering News Record (SUA) în Topul “225 International Contractors”. ARSCM este principala organizaţie a industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din ţară.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea Politehnica Timișoara, în topul mondial al instituțiilor dedicate ingineriei

Articolul următor

Astra Vagoane Calatori, contracte pentru urmatorii trei-patru ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share