Cultural

Prima audiție clujeană ”ORATORIUL DE PAȘTI” de Valentin Timaru într-un concert-eveniment unic

În așteptarea Sărbătorilor Pascale, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca  are  plăcerea de a vă invita Duminică, 14 aprilie 2019,  ora 18:30, la concertul-eveniment oferit în premieră ”La vision de Säul” de George Enescu – ”Oratoriul de Paști” de Valentin Timaru.

Prezentată în primă audiție mondială absolută pe scena noastră, cantata ”La vision de Säul” poartă inconfundabila semnătură și aura lui George Enescu, fiind una dintre primele lucrări ale prodigiosului compozitor, impresionând prin profunzimea și autenticitatea sa, oferindu-ne ocazia unică de a fi primii săi spectatori.

Structurată pe cinci scene, lucrarea a fost compusă în anul 1895 la Paris, fiind una dintre primele lucrări ale compozitorului care avea la momentul acela doar 14 ani. Însuși compozitorul Jules Massenet, profesorul lui Enescu, a apreciat această lucrare, consemnând „predispoziția sa către scriitura simfonică, unitatea și o concepție autentică din punct de vedere dramatic”.

Numele lui George Enescu are o rezonanță universală deosebită, personalitatea sa complexă fascinând în continuare atât artiști reputați, cât și pe iubitorii artei lirice. Sălile neîncăpătoare ale tuturor spectacolelor ce-i titrează numele, cât și Festivalul internațional desfășurat anual în memoria sa, dovedesc eternitatea unui artist desăvârșit. Recunoscut drept un compozitor emblematic al României și al lumii, Enescu s-a exprimat artistic și ca violonist, pianist, dirijor și profesor, studiind compoziția cu nume consacrate ale istoriei muzicii, precum Jules Massenet, Ambroise Thomas și Gabriel Fauré, oferind, la rândul său, îndrumare artistică marilor violoniști Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Arthur Grumiaux și Ivry Gitlis.

Cu o afinitate deosebită pentru universul religios, Enescu este apreciat pentru integrarea muzicii bizantine în propria-i creație, ”Oedip” – prezentată în premieră mondială la Opéra National de Paris, la 13 martie 1936, fiind la rândul său o lucrare-reper și una dintre creațiile enesciene care conțin numeroase elemente specifice cântărilor ortodoxe. Multe dintre acestea par a fi veritabile punți de legătură cu divinitatea, asemeni cantatei ”La vision de Säul – o lucrare ce dovedește încă o dată inspirația vizionară și activitatea de excepție ale lui George Enescu. Concertul de duminică, 14 aprilie 2019, ne oferă ocazia unică de a fi primii spectatori ai unei premiere mondiale memorabile.

 

Cea de-a doua parte a concertului, ”Oratoriul de Paști” de Valentin Timaru, va fi prezentată în primă audiție în Cluj-Napoca, în onoranta prezență a compozitorului său, aducând reflexii religioase emoționante, într-o perioadă dedicată celei mai importante sărbători creștine.

Premiera absolută a acestei lucrări a avut loc în 31 martie 2018, la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, pe aceeași scenă unde, cu câteva luni înainte, fusese interpretat și Oratoriul de Crăciun, aflat sub aceeași semnătură. Compozitorul clujean Valentin Timaru este autorul a numeroase lucrări cu caracter religios, ”Oratoriul de Paști” reprezentând o incursiune lirică prin evenimentele biblice ale Noului Testament.

Dimensiunea religioasă ocupă un loc central și în creația lui Valentin Timaru, lucrările sale fiind cu precădere vocale și dezvăluind afinitatea acestuia pentru vocea umană pe care o consideră „etalonul perfecțiunii”, recunoscând că a simțit „o apropiere firească, naturală față de voce, pentru că vocea se exprimă direct… prin voce te găsești direct în fața expresiei muzicale.” Activitatea de creator a lui Valentin Timaru este completată de cea a unui este un reputat pedagog și muzicolog. Inspirat de creația lui George Enescu, acesta a elaborat analize muzicale complexe, concretizate în teza sa Simfonismul enescian, prin care a obținut, în 1982, titlul de doctor în muzică.

Aceste două universuri lirice fascinante ne vor fi dezvăluite duminică, 14 aprilie 2019, de apreciați artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: Irina Săndulescu Bălan, Liliana Neciu, Cristian Hodrea, Cristian Mogoșan, Petru Burcă, Sebastian Balaj, Samuel Barani (invitat), Eusebiu Huțan, acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta Maestrului Gheorghe Victor Dumănescu. Maestru de cor: Emil Maxim, Dirijorul corului: Corneliu Felecan, Regie artistică: Mihaela Bogdan, Scenografia: Anca Pintilie, Regie scenă, culise: Alina Simona Nistor.

Biletele concertului-spectacol sunt disponibile la Agenția Teatrală și online: https://bit.ly/2IdcWAo

Related posts

Regele Mihai, simbolul demnității noastre uitate

redactia

177 abonamente gratuite la Untold oferite de organizatori

Ionel Albu

Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival, decorat de președintele Iohannis

Ligia Voro

Catedrala Romano-Catolică din Timișoara intră în renovare pe bani europeni

Stefana Muresan

Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă

redactia

Constructorul a lucrat la turla Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Ligia Voro

UNTOLD 2019 va avea cea mai impresionantă producție de festival

Ligia Voro

Covasna: Castelul Szentkereszty din Arcuş, inclus în turneul SoNoRo Conac

Stefana Muresan

„Oraşul Faptelor Bune”, din 15 decembrie, în Târgul de Crăciun din Oradea

Traian Dan

Cluj-Napoca: Intrare gratuită la Grădina Botanică cu o carte în mână

Stefana Muresan

Premii de excelență la UBB

redactia

Universitatea Central – Europeană de la Budapesta, invitată să se relocheze la Arad!

Stefana Muresan

Publicistul Stelian Tănase elogiază Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

Stefana Muresan

Biserica fortificată din Daia va fi reparată cu banii Ambasadei SUA

redactia

Universitatea Politehnica Timişoara a creat o platformă pentru agregarea datelor din proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană

Robert Bloancă

Trasee culturale de plimbare în Bucureşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Cel mai mare muzeu în aer liber din România s-a redeschis pentru public

Ion Surdu

Halele firmelor francofone din Cluj, spațiu de lucru pentru artiștii UAD

redactia

Biblioteca Județeană ASTRA: Județul Sibiu – 50 de ani de la ultima reorganizare administrativă a României

Stefana Muresan

Cinematograful-dom revine în inima Sibiului, la Astra Film Festival 2019

Ligia Voro

Sibiu Jazz Festival 2018 și-a stabilit programul

Stefana Muresan

UVT are „Studenți ambasadori”

Stefana Muresan

AWAKE lansează AWAKE Spotlight și invită trupe și DJ să fie parte din line-up

Ligia Voro

Centrul Cultural German – 25 de ani de activitate

Stefana Muresan

Leave a Comment