Industrie Lideri si afaceri Slider Ultimele stiri

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

În urmă cu aproape șapte ani, când a fost preluată de Grampet Group, compania omului de afaceri Gruia Stoica, prin halele Reloc Craiova bătea vântul – mai erau doar câțiva angajați pentru pază. Acum este o poveste de succes.

La finele lui 2012, Gruia Stoica, proprietarul Grampet Grup, a preluat producătorul de locomotive Electroputere Craiova și Reloc SA, cea mai importantă companie din zona reparațiilor și modernizării de locomotive din România.

La vremea respectivă, Grampet Group a achiziționat activitatea de producție de locomotive de la Electroputere Craiova, fosta Divizie de Vehicule Feroviare și Urbane- DVFU care a fabricat peste 1.000 locomotive electrice și peste 3.000 locomotive Diesel electrice de-a lungul timpului. Noua entitate se numește acum Electroputere VFU SA. Totodată, Grampet Group a achiziționat și fabrica Reloc SA Craiova, tranzacție ce i-a permis să-și consolideze activitatea de reparații de locomotive și material rulant.

În 2014, are loc o premieră: a fost prezentată prima locomotivă proiectată şi realizată integral la Craiova după 24 de ani de stagnare.

Este vorba despre o locomotivă Diesel de 1250 CP, construită de Electroputere VFU şi Reloc SA, în parteneriat cu corporaţia americană Caterpillar, unul dintre cei mai mari constructori de motoare Diesel din lume.

Fabrica de la Craiova avea o capacitate de trei locomotive pe lună, existând deja un precontract în Europa de Vest pentru opt unități. Locomotiva Terranova este destinată serviciului de manevră grea şi transportului de marfă şi poate rula pe linii cale ferată cu ecartament îngust, normal sau larg, putând fi utilizată în majoritatea sistemelor feroviare.

Fabrica din Craiova a ajuns acum, la aproape șapte ani de la privatizare, la un nivel de invidiat în business-ul feroviar.

Potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finanțelor, în 2017 Reloc Craiova a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 65 milioane de lei (peste 15 milioane de euro) și un profit de 2,16 milioane de lei. Numărul mediu de salariați era de 693.

Grupul format de Electroputere VFU și Reloc SA reprezintă cea mai mare unitate de fabricare și reparații de locomotive din România și din întreaga Europă Centrală și de Sud-Est. Reloc găzduiește un centru de proiectare și cercetare în domeniul tracțiunii feroviare, care va continua la Craiova tradiția locomotivelor Electroputere.

Beneficiarii serviciilor Reloc sunt cele mai mari societăți feroviare private sau de stat din România, Polonia, Serbia, Macedonia, Slovacia, Ungaria sau Bulgaria, dar și numeroase alte companii private. La Reloc s-au făcut cu succes peste 8.500 de reparații planificate, peste 800 reparații accidentale și nenumărate reparații de agregate (motoare de tracțiune, osii, generatoare, transformatoare etc.) și recondiționări de subansamble pentru locomotive.

Related posts

Parking de 19 milioane de lei, la Cluj-Napoca

redactia

Energie electrică mai ieftină cu 1,89% pentru 1 iulie – 31 decembrie 2020

Traian Dan

Solina se reorganizează la Sântimbru. Mesaje de susținere din străinătate, pentru angajații fabricii

Stefana Muresan

Cum va afecta OUG 114 programul CSR al ROMGAZ?

redactia

Două noi creșe promise în municipiul Satu Mare

Gruita Ienasoiu

Property Investment Forum 2016

Ionut Oprea

S-a lansat Digitaliada – soluție interactivă de învățare și testare online

Traian Dan

Blue Air e interesată de construcția unui terminal de cargo la viitorul Aeroport din Brașov. „Această activitate lipsește în Transilvania”

Ion Surdu

Aliz Kosza lanseaza Business Mentoring House

Ionut Oprea

Solaris livrează Clujului troleibuze de 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Primul Hackathon Colliers aduce inteligența artificială în piața imobiliară locală

Papuc Irina

Ministrul Transporturilor: Autostrada Borș – Suplacu de Barcău – împărțită în trei secțiuni. În 2020, se va circula între Oradea și Cluj

Stefana Muresan

FOTO: DAFCOCHIM Agro – connecting people

Ligia Voro

Oaza de liniște ascunsă în munții de unde izvorăște Aur’a, apa de aur a Banatului, reamenajată

redactia

Canadienii de la Bombardier, peste 600 de angajaţi în centrul de servicii din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Coaliția pentru Dezvoltarea României, solicitare de reanalizare a măsurilor din Ordonanța de Urgență 114/2018

redactia

Eximtur, creştere pe toate segmentele de business

Stefana Muresan

Antreprenorii mai au două săptămâni pentru a se înregistra în Made in România

Stefana Muresan

Elefant.ro, în Târgu Mureş şi Hunedoara

Stefana Muresan

Costurile de producție în agricultură, comparativ cu cele din vestul Europei

redactia

A fost lansat primul serviciu românesc de închirieri auto direct de la proprietari

Papuc Irina

Primăria Sibiu scutește agenții economici locali de la plata taxei speciale pentru salubrizare

Ion Surdu

Bugetul UE 2018: Bilete de tren gratuite în peste 30 de țări pentru tineri

Stefana Muresan

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Leave a Comment