Transilvania Business
Finante-banci Slider Ultimele stiri

Grupul Banca Transilvania valorează peste 10 miliarde de lei

Banca Transilvania (BT) a fost cel mai bun plasament la Bursa de Valori București (BVB) în ultima perioadă, valoarea de piață a grupului financiar din Cluj ajungând la 10,5 miliarde de lei. 

Cu o creştere de 4,29%, în raport cu moneda euro, în perioada 1-8 aprilie, BT, cel mai lichid emitent de la BVB reprezintă performerul emitenţilor care compun indicele BET, care a marcat un avans de 1,54%, în perioada menţionată, conform ziarului Bursa.

Este o evoluţie care apare într-un context favorabil pentru bursa locală, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital înregistrând, în intervalul 1-8 aprilie, exclusiv creşteri ale cotaţiei, în condiţiile în care, în această perioadă, preţul acţiunilor societăţilor listate la BVB este influenţat într-o proporţie semnificativă de propunerile cu privire la dividendul acordat acţionarilor.

În cazul BT, pe lângă un dividend de 0,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de 7,8%, conducerea băncii din Cluj a mai propus acţionarilor majorarea capitalului social cu 400 de milioane de lei prin emiterea a tot atâtea milioane de acţiuni noi, titluri care vor fi distribuite gratuit către acţionari. Fiecărui investitor care va deţine 12 acţiuni BT la data de 5 iunie (data de înregistrare) îi va reveni o acţiune a instituţiei bancare.

În acest context, în toate cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 1-8 aprilie, cotaţia BT a înregistrat numai creşteri, oscilând între o apreciere de 1,17%, înregistrată în 5 aprilie, apărută pe fondul unui volum tranzacţionat de 1,7 milioane de lei, respectiv o altă apreciere, de 0,92%, în şedinţa din 8 aprilie, în contextul unui rulaj de 3,9 milioane de titluri.

În perioada menţionată au avut loc şase transferuri de tip Deal cu titlurile BT, în cadrul cărora s-au schimbat 17 milioane de acţiuni. Rulajul cu acţiunile emitentului din piaţa Regular, cu excepţia şedinţei din 8 aprilie, s-a situat sub media celor 20 de zile anterioare, situată în jurul nivelului de 4 milioane de unităţi.

Un alt element pozitiv pentru BT o reprezintă ameliorarea măsurilor din ordonanța de urgență a guvernului nr. 114/2018 în aşa fel încât taxa pe activele bancare a fost redusă la 0,4 de la 1,2%, în condiţiile în care baza activului taxabil a fost înjumătăţit prin excluderea obligaţiunilor suverane, a creditelor guvernamentale şi celor destinate companiilor.

În 2018, BT a raportat un profit net preliminar la nivel de bancă de 1,2 miliarde de lei, cu 2,8% peste cel obţinut în 2017, în timp ce valoarea activelor a urcat cu 24%, la 74 de miliarde de lei, faţă de cele 59 de miliarde de la finalul anului 2017, în condiţiile în care în 2018 a avut loc integrarea prin fuziune a Bancpost. De la începutul anului, titlurile BT afişează un randament al cotaţiei de 4,9%, în timp ce indicele BET raportează o creştere de 8,43%.

Comentarii

Comentarii

Related posts

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Stefana Muresan

ANCPI a înregistrat în 2018 peste 500.000 de imobile, cu peste 31% mai multe faţă de 2017

redactia

Hidroconstructia Cluj va realiza lucrarile de stabilizare a versantului Nordic al dealului Hoia din Cluj, contract de peste 26 mil. lei

Stefana Muresan

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More