Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul Banca Transilvania valorează peste 10 miliarde de lei

Banca Transilvania (BT) a fost cel mai bun plasament la Bursa de Valori București (BVB) în ultima perioadă, valoarea de piață a grupului financiar din Cluj ajungând la 10,5 miliarde de lei. 

Cu o creştere de 4,29%, în raport cu moneda euro, în perioada 1-8 aprilie, BT, cel mai lichid emitent de la BVB reprezintă performerul emitenţilor care compun indicele BET, care a marcat un avans de 1,54%, în perioada menţionată, conform ziarului Bursa.

Este o evoluţie care apare într-un context favorabil pentru bursa locală, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital înregistrând, în intervalul 1-8 aprilie, exclusiv creşteri ale cotaţiei, în condiţiile în care, în această perioadă, preţul acţiunilor societăţilor listate la BVB este influenţat într-o proporţie semnificativă de propunerile cu privire la dividendul acordat acţionarilor.

În cazul BT, pe lângă un dividend de 0,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de 7,8%, conducerea băncii din Cluj a mai propus acţionarilor majorarea capitalului social cu 400 de milioane de lei prin emiterea a tot atâtea milioane de acţiuni noi, titluri care vor fi distribuite gratuit către acţionari. Fiecărui investitor care va deţine 12 acţiuni BT la data de 5 iunie (data de înregistrare) îi va reveni o acţiune a instituţiei bancare.

În acest context, în toate cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 1-8 aprilie, cotaţia BT a înregistrat numai creşteri, oscilând între o apreciere de 1,17%, înregistrată în 5 aprilie, apărută pe fondul unui volum tranzacţionat de 1,7 milioane de lei, respectiv o altă apreciere, de 0,92%, în şedinţa din 8 aprilie, în contextul unui rulaj de 3,9 milioane de titluri.

În perioada menţionată au avut loc şase transferuri de tip Deal cu titlurile BT, în cadrul cărora s-au schimbat 17 milioane de acţiuni. Rulajul cu acţiunile emitentului din piaţa Regular, cu excepţia şedinţei din 8 aprilie, s-a situat sub media celor 20 de zile anterioare, situată în jurul nivelului de 4 milioane de unităţi.

Un alt element pozitiv pentru BT o reprezintă ameliorarea măsurilor din ordonanța de urgență a guvernului nr. 114/2018 în aşa fel încât taxa pe activele bancare a fost redusă la 0,4 de la 1,2%, în condiţiile în care baza activului taxabil a fost înjumătăţit prin excluderea obligaţiunilor suverane, a creditelor guvernamentale şi celor destinate companiilor.

În 2018, BT a raportat un profit net preliminar la nivel de bancă de 1,2 miliarde de lei, cu 2,8% peste cel obţinut în 2017, în timp ce valoarea activelor a urcat cu 24%, la 74 de miliarde de lei, faţă de cele 59 de miliarde de la finalul anului 2017, în condiţiile în care în 2018 a avut loc integrarea prin fuziune a Bancpost. De la începutul anului, titlurile BT afişează un randament al cotaţiei de 4,9%, în timp ce indicele BET raportează o creştere de 8,43%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

Articolul următor

Programul Made in Romania și-a desemnat cele 50 de companii semifinaliste

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share