Cluj Sanatate

Echipamente moderne, de 2 milioane de lei, pentru spitalele din Cluj

Șase noi echipamente și aparaturi medicale ultramoderne, de ultimă generație, au intrat în dotarea a două unități sanitare clujene subordonate Consiliului Județean, Spitalul Clinic de Recuperare și, respectiv, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”.

Astfel, Spitalul Clinic de Recuperare a primit un aparat de sterilizare cu plasmă, un ecograf multidisciplinar și un sistem de mapping tridimensional. Aparatul de sterilizare cu plasmă a intrat în dotarea Laboratorului de explorări funcționale cardiovasculare și electrofiziologie a spitalului, fiind utilizat pentru sterilizarea materialelor folosite în cadrul procedurilor de electrofiziologie, implanturi de dispozitive cardiace și coronarografie. Utilitatea acestuia este cu atât mai mare cu sistemul asigură folosirea mai eficientă a resursei de timp și realizarea actului medical în condiții de maximă siguranță.

Totodată, același laborator beneficiază începând de acum și de un sistem de mapping tridimensional în vederea tratării tulburărilor de ritm cardiac și a leziunilor coronariene și vasculare. Acesta era necesar deoarece dezvoltarea terapeutică a patologiilor complexe – fibrilații atriale, tahicardii ventriculare necesită cartografierea tridimensională a circuitelor electrice, operațiune ce se poate efectua doar cu acest tip de aparat. Astfel, dotarea cu această tehnologie permite diagnosticarea cu precizie a tulburărilor de ritm cardiac și stabilirea schemei terapeutice adecvate cazului, cu impact semnificativ asupra evoluției clinice a pacienților.

La rândul lui, ecograful multidisciplinar din incinta Laboratorului de radiologie și imagistică medicală este dedicat unui număr mare de examinări ecografice – abdominale, musculoscheletale, vasculare, de părți moi, etc. Aceasta este cea mai frecventă și accesibilă metodă de investigare, neinvazivă, care oferă informații esențiale în stabilirea diagnosticelor și, ulterior, a conduitei terapeutice.

În ceea ce privește Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, acesta a fost dotat cu trei noi echipamente ultramoderne, respectiv un aparat de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO, un ecograf digital Doppler color și un sistem de stocare centralizată a imaginilor şi datelor care este folosit de Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală – Computer Tomograf.

Intrat în dotarea Laboratorului de Explorări Funcționale Respiratorii al spitalului, aparatul de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO este extrem de util întrucât permite o explorare funcțională performantă, neinvazivă, pentru majoritatea bolilor pulmonare nou introduse în programele naționale de sănătate, diagnostic și monitorizare pentru fibrozele pulmonare, bolile interstițiale pulmonare, bronhopneumopatia obstructivă cronică – BPOC, astmul bronșic – AB, edemul pulmonar, etc.
Totodată, ecograful digital Doppler color, recent introdus în unitatea spitalicească și de care vor beneficia aproximativ 2.000 de pacienți anual, este necesar pentru investigarea afecțiunilor cardiace ale pacienților întrucât, de cele mai multe ori, persoanele cu afecțiuni pulmonare prezintă comorbidități cardiace severe. Urmare a dotării spitalului cu acest nou ecograf vor putea fi efectuate puncții biopsie transbronșică utilizate pentru diagnosticarea cancerului bronhopulmonar care este nedepistabil prin bronhoscopie.

În valoare totală de circa 2 milioane de lei, această investiție în aparatură medicală, necesară pentru buna desfășurare a actului medical și pentru creșterea calității serviciilor furnizate pacienților, a fost finanțată prin programul destinat dezvoltării infrastructurii locale.

Related posts

Cea mai mare expoziție de cristale, pietre prețioase și semiprețioase la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Fujikura va produce viziere anticoronavirus la Cluj

Nora Dumitrescu

Premiul I pentru proiectele europene din regiunea de Nord-Vest, atribuit Consiliului Judeţean Cluj

Stefana Muresan

Timișorenii de la Casa Rusu deschid la Cluj cel mai mare magazin al reţelei, investiție de 1 mil. euro

redactia

Parc acvatic pe o suprafață de 12 hectare, la Cluj. Investiție de peste 40 mil. euro

Stefana Muresan

Familia Mureşan din Gherla, reţea de 23 de magazine de mezeluri în judeţul Cluj

redactia

Clujul va avea un centru naţional de excelenţă în neurochirurgie, investiţie de 45 de milioane de euro

Stefana Muresan

Pfeiffer Vacuum s-a mutat din oraș. Uzină de 13 milioane de euro la Apahida

redactia

ASA CONS a bugetat 500.000 de euro pentru investiţii în fabrica de la Turda

Stefana Muresan

Proiecte inedite dezvoltate de români, premiate de Comisia Europeană. Cine sunt sibienii care vor să salveze vieți în lupta cu Covid-19

Papuc Irina

TAROM, zboruri noi din Cluj, Timișoara și Sibiu

Stefana Muresan

Compania de Apă Someș, proiect de 350 milioane de euro, fonduri europene. Urmează peste 30 de licitații internaționale

redactia

Mihai Rotaru, fondator și CEO Clever Taxi, mentor la Startup Weekend Cluj

A. I.

Locuitori Oradiei, Sibiului, Clujului și Târgu Mureșului, în Naționala de Reciclare

Traian Dan

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Pe unde va trece centura metropolitană a Clujului

Nora Dumitrescu

Recrutari pentru fabrica Bosch din Jucu

Ionut Oprea

Un universitar clujean vrea să îi facă antreprenori pe tinerii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Fortech caută 50 de oameni pentru birourile din Cluj-Napoca, Oradea şi Iaşi

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Cluj își propune profit cât toate celelalte societăți la un loc

Stefana Muresan

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Kadra (ex. Aluterm) Cluj, 35 mil. lei cifră de afaceri în 2018.

A. I.

Maurer Imobiliare, nou proiect rezidențial cu 36 de imobile în Brașov

Stefana Muresan

Cerere de finantare europeana pentru modernizarea infrastructurii medicale recuperatorii din Cluj

redactia

Leave a Comment