Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Municipiul Sibiu a decis: Smart City, prioritate in bugetul de investiții pentru 2019

Asociația Romana pentru Smart City si Mobilitate a lansat Caravana Smart City Etapa 2.0, Implementarea. Lansarea a avut loc la Primaria Municipiului Sibiu, in prezența primarului Municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, gazda evenimentului, a Secretarului de Stat in Ministerul Energiei, Robert Iulian Tudorache, echipei Primariei Municipiului Sibiu, mediului universitar, partenerilor si membrilor ARSCM.

       

Prima etapa a Programului Național de promovare a conceptelor smart city a fost lansata in 2017, sub inaltul Patronaj al Ministerului Energiei si a parcurs peste 7000 km in intreaga țara pentru promovarea conceptelor smart city in randul autoritaților locale. Etapa 2.0.Implementarea, lansata in 2019, este dedicata municipalitaților care au implementat proiecte, trecand astfel de la promovarea conceptelor la promovarea proiectelor.

În deschiderea evenimentului, Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei, a amintit despre importanța digitalizarii administrațiilor publice si folosirea noilor tehnologii pentru imbunatațirea calitații vieții si a relației cu cetațenii. Eficiența energetica si producția de electricitate din surse regenerabile se numara printre cele mai importante obiective ale strategiei naționale pentru smart city, un proiect lansat in dezbatere publica de Ministerul Comunicațiilor si Societații Informaționale in toamna anului trecut: “M-am alaturat acestei inițiative pentru ca doi piloni principali ai administrației centrale sunt energia si mediul. Fara susținere din partea factorilor decizionali din cadrul acestor doua sectoare extrem de importante in domeniul smart city, nu putem discuta despre reusite concrete. Rolul Ministerului Energiei in acest context este de a defini strategia. Alaturi de MCSI, suntem implicați in realizarea strategiei naționale de smart city, iar punctul central al acestui proiect il reprezinta soluții precum eficiența energetica si producția de electricitate din surse regenerabile.”

Astrid Cora Fodor, primarul Municipiului Sibiu, a subliniat faptul ca proiectele smart city sunt prioritare pentru administrația locala, care incearca in permanența sa identifice soluții coerente, pliate pe nevoile actuale ale locuitorilor orasului: “Noi nu dorim doar sa implementam niste proiecte smart, (…) ci soluții integrate, care sa aiba efecte benefice pentru un numar cat mai mare de cetațeni. Credem ca proiectele smart trebuie sa se adreseze nevoilor comunitaților si contextului, deoarece fiecare oras este diferit. Daca discutam despre Sibiu, cifrele ne arata ca este combinația reusita intre istorie si prezent: este un centru cultural, o destinație turistica de top si un mediu economic de succes.”

Asseco SEE Romania, partener strategic ARSCM, prezent in cadrul Caravanei Smart City şi unul dintre cei mai importanţi integratori IT şi dezvoltator de aplicaţii bancare la nivel naţional, a completat evenimentul prin prezentarea de noi soluţii tehnologice, ca  platforma integrata de management al oraşelor – Metropolis, proiecte de smart parking sau de digitalizare a mediului academic.

Prezentarea prioritaților municipalitații a fost realizata de Administratorul Public al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Leca, care a trecut in revista cele mai importante proiecte implementate sau in curs de implementare: “Smart City inseamna un mediu economic sanatos, durabil si sustenabil, o mobilitate crescuta in zona urbana, o calitate ridicata a vieții, precum si componenta de tehnologie, care sa integreze toate aceste ecosisteme.” Sibiul se mandreste a fi primul oras care a implementat o platforma online de plata a darilor fiscale, portalul e-Administrație, dotat de anul trecut cu opțiunea de plata expres, pe baza codurilor de bare de pe deciziile de impunere, fara necesitatea unui cont activ. Printre soluțiile deja funcționale mai putem aminti si platforma de programari online pentru casatorii si alte acte de stare civila sau e-Notificari, un sistem care permite atenționarea persoanelor juridice carora urmeaza sa le expire acordul de funcționare. Un proiect important in curs de implementare este cel de instalare de camere video in autobuze, smart ticketing, cat si crearea unei aplicații mobile de transport in comun ce va putea fi folosita pentru planificarea eficienta a calatoriilor. Adiministrația locala a Municipiului Sibiu are in plan si construcția unui centru de conferințe si spectacole, o cladire smart, capabila sa se autosusțina, cu potenţialul de a deveni un simbol atat pentru oras, cat si pentru țara.

in cadrul evenimentului, Asociația Romana pentru Smart City si Mobilitate a propus inființarea unui Centru de Inovare si Cercetare Smart City in Sibiu, proiect ce urmeaza a fi realizat in parteneriat cu administrația locala a municipiului.

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City si de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalitaților de implementare si mai ales a oportunitaților de finanțare a acestora.

Asociația Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitaților creativ-inteligente din țara. Organizația se bucura de recunoastere internaționala, fiind membra in diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe naționale si internaționale alaturi de cele mai importante corporații implicate in proiecte de Smart City.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj - Deva: lucrările vor fi finalizate la termen

Articolul următor

ABSL a premiat cele mai importante proiecte ale industriei de business services

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share