Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Platformă online de informare despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie şi biomarkeri

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat prima platformă online de informare despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie şi biomarkeri, la adresa pulmonar.invingemcancerul.ro, în cadrul campaniei “Viaţa fără piese lipsă – Acţionează. Discută. Testează”, demers realizat în parteneriat cu MSD România.

Potrivit unui comunicat de presă al FABC, site-ul conţine informaţii despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri şi rolul testării acestora în tratamentul cancerului pulmonar, dar şi un ghid de conversaţie menit să îl ajute pe pacient în discuţiile cu medicul, pentru a înţelege mai bine cum funcţionează această testare şi de ce este importantă pentru stabilirea tratamentului adecvat şi în timp util.

“Cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică şi fiecare dintre noi trebuie să contribuie la conştientizarea amplorii acestui tip de cancer. În lipsa unor campanii de informare pentru populaţia aflată la risc, dar şi a accesului întârziat la terapii inovatoare, şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer pulmonar scad considerabil. În acest context, testarea biomarkerilor este extrem de importantă pentru aceşti bolnavi – ei pot primi tratamentul potrivit şi pot câştiga timp preţios în lupta împotriva cancerului”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicatul de presă.

El a spus că în România, testarea biomarkerilor validaţi se face gratuit, la recomandarea medicului, în baza unui voucher pe care pacientul îl foloseşte la un laborator de specialitate.

“În prezent, costurile acestor testări sunt acoperite de companiile farmaceutice. Apreciem demersurile autorităţilor, recent anunţate public, de a crea un program naţional de testare, cu finanţare de la bugetul de sănătate, şi ne-am bucura să vedem rezultatele începând cu acest an”, a adăugat Irimia.

Totodată, MSD România şi FABC atrag atenţia cu privire la nevoia urgentă de îmbunătăţire a managementului clinic al pacienţilor cu cancer pulmonar, inclusiv prin testarea biomarkerilor de predicţie.

“În ultimii ani, opţiunile de tratament în cancerul pulmonar NSCLC s-au diversificat semnificativ, odată cu apariţia terapiilor ţintite şi, mai recent, a imunoterapiilor. În prezent, conceptul de medicină personalizată în oncologie include şi testarea biomarkerilor, cu rol în identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient”, a declarat conf. univ. dr.. Laura Mazilu, medic primar oncolog, potrivit aceleiaşi surse.

“Managementul clinic al cancerului pulmonar a devenit extrem de complex, iar analiza histopatologică şi evaluarea biomarkerilor în cazul cancerului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), sunt componente cheie în stabilirea diagnosticului de certitudine şi în alegerea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, timpul alocat evaluărilor ţesutului canceros se constituie ca element primordial în starea generală a pacientului şi în managementul ulterior al acestuia”, a adăugat George Daniel Buzete, medic specialist anatomopatolog, conform comunicatului de presă.

Biomarkerii sunt indicatori care oferă informaţii despre procesele biologice normale, procesele de boală sau răspunsuri farmacologice la o intervenţie terapeutică, fiind elemente-cheie în oncologie şi pentru medicina personalizată. Cu ajutorul biomarkerilor, pot fi identificate persoanele care au o anumită formă de cancer sau care sunt expuse riscului de a fi diagnosticate cu această boală. De asemenea, ei pot contribui la selectarea persoanelor care au cea mai mare probabilitate de a obţine beneficii terapeutice în urma unor tratamente precum terapiile imuno-oncologice sau terapiile ţintite.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autostrada Lugoj – Deva: şoferii vor economisi 45 de minute după inaugurarea loturilor 3 şi 4

Articolul următor

Investiţia de 5,9 milioane de euro prin care un oraş din Transilvania renaşte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share