Sanatate

Platformă online de informare despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie şi biomarkeri

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat prima platformă online de informare despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie şi biomarkeri, la adresa pulmonar.invingemcancerul.ro, în cadrul campaniei “Viaţa fără piese lipsă – Acţionează. Discută. Testează”, demers realizat în parteneriat cu MSD România.

Potrivit unui comunicat de presă al FABC, site-ul conţine informaţii despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri şi rolul testării acestora în tratamentul cancerului pulmonar, dar şi un ghid de conversaţie menit să îl ajute pe pacient în discuţiile cu medicul, pentru a înţelege mai bine cum funcţionează această testare şi de ce este importantă pentru stabilirea tratamentului adecvat şi în timp util.

“Cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică şi fiecare dintre noi trebuie să contribuie la conştientizarea amplorii acestui tip de cancer. În lipsa unor campanii de informare pentru populaţia aflată la risc, dar şi a accesului întârziat la terapii inovatoare, şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer pulmonar scad considerabil. În acest context, testarea biomarkerilor este extrem de importantă pentru aceşti bolnavi – ei pot primi tratamentul potrivit şi pot câştiga timp preţios în lupta împotriva cancerului”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicatul de presă.

El a spus că în România, testarea biomarkerilor validaţi se face gratuit, la recomandarea medicului, în baza unui voucher pe care pacientul îl foloseşte la un laborator de specialitate.

“În prezent, costurile acestor testări sunt acoperite de companiile farmaceutice. Apreciem demersurile autorităţilor, recent anunţate public, de a crea un program naţional de testare, cu finanţare de la bugetul de sănătate, şi ne-am bucura să vedem rezultatele începând cu acest an”, a adăugat Irimia.

Totodată, MSD România şi FABC atrag atenţia cu privire la nevoia urgentă de îmbunătăţire a managementului clinic al pacienţilor cu cancer pulmonar, inclusiv prin testarea biomarkerilor de predicţie.

“În ultimii ani, opţiunile de tratament în cancerul pulmonar NSCLC s-au diversificat semnificativ, odată cu apariţia terapiilor ţintite şi, mai recent, a imunoterapiilor. În prezent, conceptul de medicină personalizată în oncologie include şi testarea biomarkerilor, cu rol în identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient”, a declarat conf. univ. dr.. Laura Mazilu, medic primar oncolog, potrivit aceleiaşi surse.

“Managementul clinic al cancerului pulmonar a devenit extrem de complex, iar analiza histopatologică şi evaluarea biomarkerilor în cazul cancerului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), sunt componente cheie în stabilirea diagnosticului de certitudine şi în alegerea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, timpul alocat evaluărilor ţesutului canceros se constituie ca element primordial în starea generală a pacientului şi în managementul ulterior al acestuia”, a adăugat George Daniel Buzete, medic specialist anatomopatolog, conform comunicatului de presă.

Biomarkerii sunt indicatori care oferă informaţii despre procesele biologice normale, procesele de boală sau răspunsuri farmacologice la o intervenţie terapeutică, fiind elemente-cheie în oncologie şi pentru medicina personalizată. Cu ajutorul biomarkerilor, pot fi identificate persoanele care au o anumită formă de cancer sau care sunt expuse riscului de a fi diagnosticate cu această boală. De asemenea, ei pot contribui la selectarea persoanelor care au cea mai mare probabilitate de a obţine beneficii terapeutice în urma unor tratamente precum terapiile imuno-oncologice sau terapiile ţintite.

Related posts

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România: Suntem pregătiți să asigurăm necesarul de măști și materiale de protecție pentru populație după 15 mai

Papuc Irina

Specialiștii din Sănătate au nevoie de educație medicală continuă

Stefana Muresan

Ordin al Ministerului Sănătății: se suspendă pentru 6 luni exportul mai multor medicamente și dispozitive medicale

Papuc Irina

Tratamente pentru tumori cerebrale sau spinale, cu ajutorul platformei create de un medic neurochirurg ardelean, singurul român deținător al titlul de Fellow al Colegiului Regal Britanic de Chirurgie

redactia

SofMedica Forum: Cum facilităm accesul pacienților români la tehnologii salvatoare de vieți

Papuc Irina

 Primul studiu pe pacienți infectați privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru COVID 19, demarat de MedLife

Papuc Irina

Noi echipamente medicale de ultimă generatie pentru două spitale clujene

Stefana Muresan

Spitalul Sf. Constantin din Brașov, afa­ceri de aproximativ 10 mil. euro

Stefana Muresan

Mandatul directorului general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a fost prelungit cu încă patru ani

Papuc Irina

Un proiect care își propune crarea unui ecosistem de tehnologii, cercetare și medicină, lansat la Cluj

Stefana Muresan

Centrul de Oncologie OncoHelp aniversează 10 ani de activitate

Ligia Voro

Firma orădeană Glow, cunoscută pentru confecții de lux, s-a reprofilat pe măști

Traian Dan

„Asociația Italiani in Bihor”, sare în ajutorul Spitalului Județean din Oradea

Traian Dan

ROMGAZ sprijină Crucea Roșie Română cu 1.250.000 lei în lupta cu Coronavirus COVID-19

Ligia Voro

B. Braun, o fabrică nouă și un centru logistic în România

Stefana Muresan

AZOMUREȘ sprijină achiziția unui echipament complet de testare pentru COVID-19

Ligia Voro

Implantare TAVI, prima procedură la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

redactia

100 de măsuri urgente pentru starea economiei în contextul COVID-19

Ligia Voro

Dent Estet a încheiat primele 9 luni ale anului cu afaceri de 35 de milioane de lei

redactia

Industria auto în lupta împotriva Covid-19: 230.000 de angajați caută soluții de creștere a capacităților de producție pentru măști, viziere sau piese pentru ventilatoare

Ion Surdu

Happy Minds oferă evaluări de orientare vocațională

Stefana Muresan

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, pregătit pentru acreditarea activității de transplant de inimă

Papuc Irina

Moment aniversar pentru Asociația OncoHelp, care împlinește 15 ani de existență

Nicolae Pop

Protocol pentru sprijinirea de către Consiliul Județean Cluj a construirii Spitalului Regional de Urgență

Stefana Muresan

Leave a Comment