Transilvania Business
Bihor Energie Slider Timiș Ultimele stiri

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Nis Petrol România, companie deţinută indirect de gigantul rus Gazprom, confirmă că a găsit petrol în Vestul României, potrivit Economica.net. Compania a semnat deja un acord cu Conpet pentru preluarea şi depozitarea petrolului, în faza de testare şi va începe producţia experimentală în acest an, potrivit Economica.

Conpet a anunţat BVB încă de joi seara că a semnat un acord cu NIS Petrol România, dar fără a da prea multe detalii.

Oficialii NIS Petrol au confirmat, pentru sursa citată, că este vorba despre ţiţei din România, extras dintr-unul dintre perimetrele pe care compania le are concesionate în vestul ţării, în urma rundei X.

“NIS Petrol a demarat operațiunile de testare la sonda de explorare Teremia 1001. Sonda Teremia 1001 a fost forată anul trecut, în perimetrul EX-7 Periam, din județul Timiș. Operațiunile de testare sunt prevăzute să aibă o durată de aproximativ două luni. Rezultatele care vor fi astfel obținute vor veni în sprijinul confirmării descoperirii acumulărilor de țiței din zăcământul Teremia Nord.

Ca parte a acestui proces, NIS Petrol a semnat în data de 11 aprilie un protocol de colaborare cu CONPET SA Ploiești. Protocolul prevede preluarea şi stocarea cantităților de țiței care vor rezulta în urma operațiunilor de testare. El este încheiat pentru o durată de 30 zile. Se creează astfel cadrul necesar încheierii pe mai departe a unui contract de colaborare între cele două companii.

NIS Petrol are ca obiectiv pentru acest an și intrarea în faza de producție experimentală la sonda Teremia 1000, din același perimetru EX-7 Periam. Se va asigura astfel preluarea și stocarea pe viitor de către Conpet SA Ploiești inclusiv a cantităților de țiței care vor rezulta din operațiunile de producţie experimentală de la Teremia 1000. Aceste operațiuni sunt prevăzute să înceapă în orizontul de timp al următoarelor luni”, precizează compania, conform economica.net.

NIS Petrol are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze pe teritoriul României. Patru concesiuni sunt pentru activităţi de explorare-dezvoltare şi exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în judeţul Bihor – EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix şi două în judeţul Timiş – EX-7 Periam şi EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deţinută în parteneriat cu Zeta Petroleum şi Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, judeţul Timiş. Cea de-a şasea concesiune pentru activităţi de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în judeţul Timiş, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

NIS Petrol are calitatea de operator în toate cele 6 perimetre petroliere concesionate. În afară de aceste concesiuni, NIS operează o reţea de 18 staţii de alimentare cu carburanţi în România, majoritatea aflate în Transilvania, prima fiind deschisă în 2012.

Nis Petrol România este sucursala a companiei petroliere sârbe Nis (fosta companie petrolieră naţională a Serbiei) controlată la rândul ei de gigantul rus Gazprom. NIS operează două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad, central electrice, plus câmpuri petrolifere în Serbia, Bosnia, Ungaria, România şi Angola  Pe partea de retail, NIS are o reţea de peste 350 de benzinării în zona Balcanică

Gazprom Neft deţine 56,15% din acţiunile NIS, iar Guvernul Serbiei deţine un pachet de 29,87%

Comentarii

Comentarii

Related posts

MedLife – cifră de afaceri pro-formă de aproape 197 mi. lei în T1, în creştere cu 34%

Stefana Muresan

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

Filosofia Romur SA: “Toată lumea se simte bine şi respectată în construcţia în care locuieşte”

Ligia Voro

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More