Sanatate Slider Ultimele stiri

Salvator de vieți, de meserie

O mână de medici de la Sibiu schimbă România în fiecare zi, salvând sute de copii născuți prematur. După programul de spital, își lasă halatele și scriu proiecte, aleargă la maratoane și adună banii necesari pentru tehnica medicală vitală, adesea lipsă în maternitățile din România.

România e acea țară despre care obișnuim să spunem, justificat de altfel, că stă la coada clasamentelor europene. La coadă, prin ultimii în Uniunea Europeană, ne-a adus și grija insuficientă pentru a păstra în viață nou-născuții. Mortalitatea infantilă a atins cifra de 6,7 la 1.000 de copii născuți vii (aproximativ 20.000 de cazuri anual), iar principala cauză de deces sunt complicațiile suferite de prematuritate. Și, deși maternitățile din România nu au mai fost dotate la nivel național cu aparatură vitală de aproape zece ani, la Sibiu medicii neonatologi schimbă România în fiecare zi: luptă pentru viața oricărui nou-născut, iar când nu fac ture la spital scriu proiecte, aleargă la maratoane și adună banii necesari pentru tehnica medicală fără de care micuții născuți cât dosul unei palme nu ar mai putea respira. La propriu.

Neonatologul Livia Ognean salvează prematuri de un sfert de secol. Sunt exact 25 de ani de când s-a angajat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar de atunci misiunea ei de fiecare zi este să salveze viețile copiilor veniți pe lume mult prea devreme. Protocoalele internaționale și naționale spun că un copil prematur este acela care se naște înainte 37 de săptămâni, iar termenul de „limită a viabilității fetale” se referă la copiii între 24 – 26 de săptămâni și definește, mai simplu, dacă un copil are vârsta necesară să supraviețuiască în afara organismului matern. Medicina a evoluat atât de mult încât pot fi salvați copii de doar 500 de grame, atât de mici că nu trec de mărimea unei palme. Fiecare zi e un maraton pentru supraviețuirea lor: ei trebuie ajutați să respire, să ia în greutate și să simtă temperatura și confortul exact ca în uterul mamei, iar această protecție este dată de tehnica medicală performantă, acele incubatoare și aparate de ventilație atât de puține în maternitățile din România.

„De aproape zece ani, statul nu a mai investit în maternitățile din România, ceea ce înseamnă că nu s-a mai făcut dotare cu aparatură la nivel național. Ultimele dotări au fost făcute prin anul 2009, cu suportul Băncii Mondiale. Acolo s-a oprit totul. Toate echipamentele pe care noi le folosim în secția de Terapie Intensivă în mod evident salvează viața copiilor. Vorbim de incubatoare, aparate de respirație non-invazivă, de monitoare. Toate au scopul de a ne ajuta să-i ajutăm să supraviețuiască”, explică Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

„În secția de Terapie Intensivă avem incubatoare vechi, din anii 2009 și chiar 2006. În secția de prematuri încă mai avem incubatoare cu o vechime de 40 și chiar 50 de ani. Ele pot fi folosite încă, însă nu ne oferă toate elementele de siguranță pe care ni le poate oferi un incubator modern. În Terapie Intensivă avem 10 locuri, dar trebuie să avem cel puțin 6 echipamente în plus, deoarece periodic un salon se închide pentru curățenie, iar copiii trebuie mutați în echipamente noi. Ținând cont de faptul că în terapie avem 4 incubatoare noi, toate celelalte trebuie schimbate, sunt vechi și încep să cedeze unul după celălalt. În secția de prematuri este la fel”.

În aceste condiții miza e mare. În fiecare an, medicii luptă să salveze aproximativ 400 de copii născuți prematur, atât din Sibiu cât și din județele vecine: Alba, Vâlcea sau Brașov. Când secțiile din țară sunt ocupate până la refuz, medicii de aici găsesc loc să salveze micuți din Slatina, Sfântu Gheorghe, Bistrița, Deva sau Covasna.

Anul trecut, neonatologii din Sibiu au înregistrat un record de limită de vârstă. A fost salvat primul copil prematur de numai 23 de săptămâni, un caz unic până acum, cu cea mai mică vârstă gestațională. „A fost excepțional”, rememorează doctorița Livia Ognean.

Și dacă statul nu are bani suficienți sau nu face din dotarea maternităților o prioritate, medicii de aici nu stau să se plângă. La nivelul Clinicii de neonatologie a fost instituită încă din anul 2006 fundația Baby Care Sibiu, care adună an de an proiecte importante. De exemplu, echipa maternității participă anual la Maratonul Internațional Sibiu, iar cauza nobilă pentru care luptă este susținută de părinți și copii care s-au născut prematur și au beneficiat de asistență medicală la Sibiu. Din banii care s-au strâns au fost procurate opt incubatoare noi. A fost cel mai consistent proiect al Maratonului Internațional Sibiu de anul trecut, cu un buget susținut de peste 212.228.3 lei. Tot cu banii adunați de fundație a fost amenajată o bibliotecă clasică și una digitală pentru părinții nevoiți să stea luni întregi pe holurile spitalului. Echipa de medici și asistente va alerga la maraton și în acest an, pentru că micuții prematuri mai au nevoie de un ecograf nou. Proiectul a fost acceptat de către Fundația Comunitară, organizatorul principal al maratonului, iar părinții care au trecut prin experiența traumatizantă, de multe ori, a prematurității vor fi acolo, pe 1 iunie, să susțină medicii care fac în fiecare zi România mai bună.

 

Salvați Copiii, parteneriat pentru viață la Sibiu

 

În cadrul programului „Fiecare copil contează”, inițiat de organizația Salvați Copiii, maternitatea din Sibiu s-a bucurat de donații importante. În anii 2014 și 2017 au fost procurate două incubatoare performante, o masă radiantă cu modul de resuscitare (2017), în valoare totală de 62.000 de euro. Cea mai recentă achiziție este un ventilator neonatal, care a costat peste 30.000 de euro. Colaborarea cu Salvați Copiii însă nu înseamnă doar atât.

„Am dezvoltat un parteneriat cu Salvați Copiii în anul 2014 care continuă și acum. Donarea tehnicii medicale este doar o parte a acestui parteneriat. Colaborăm și în ceea ce înseamnă promovarea sănătății în general, avem un proiect legat de educația părinților, edităm broșuri educative”, menționează Livia Ognean.

 

Investiții pentru viață

 

Totuși, pentru a aborda prematuritatea este nevoie de mult mai mult.

Conform calculelor Salvați Copiii, în fiecare an decedează 1.400 de nou-născuți. De la începutul acestui an, organizația a înregistrat proiecte de dotare a maternităților din întreaga țară, iar suma de care este nevoie ajunge la 900.000 de euro. Din anul 2010, de când a început programul de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii a dotat 88 de maternități și secții de nou-născuți cu 515 echipamente medicale moderne în valoare de 4.000.000 de euro, și a asigurat astfel supraviețuirea a peste 42.000 de nou-născuți.

Doar în 2018, Salvați Copiii a continuat dotarea secției de neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, cu aparatură medicală în valoare de 95.000 de euro, această unitate fiind una de importanță națională în ceea ce privește patologia cardiacă a nou-născutului. Medicii au la dispoziție acum un incubator ultra performant, în valoare de 31.000 euro, donat cu sprijinul clienților Libris.ro, dar și un sistem de inducere a hipotermiei, un ventilator cu HFO (ventilație mecanică înalt performantă) și un aparat de suport respirator, pentru a putea salva nou-născuții prematuri, aceste ultime echipamente fiind în valoare de 64.000 euro.

Tot în 2018, Salvați Copiii România a decis să doteze secția de terapie intensivă nou-născuți din Oradea, care deservește județele Bihor și Satu-Mare, cu un incubator de înaltă performanță, în valoare de 11.540 de euro, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”I.A. Sbârcea” din Brașov a primit un nou aparat radiologic pentru nou-născuți, în valoare de 21.000 euro, cel aflat în maternitate având deja 15 ani de uzură, iar la maternitatea din Alba Iulia au ajuns o masă radiantă în valoare de 7.500 euro, un analizor de gaze sangvine, a cărui valoare se ridica la 6.500 de euro, și un incubator terapie intensivă în valoare de 7.000 euro.

 

„Investiția pe care o facem în maternități de câțiva ani deja este cea mai directă investiție în viața copiilor născuți înainte de termen. Statisticile ne arată că rata mortalității infantile scade acolo unde există aparatura medicală necesară. Tocmai de aceea, Salvați Copiii și-a asumat acest program extrem de complex și atrage constant atenția asupra nevoilor spitalelor și nou-născuților, priorități de care instituțiile statului trebuie să devină conștiente”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

de Irina PAPUC

Related posts

Patru companii specializate în iluminat vor scoate Zalăul din beznă

Nora Dumitrescu

CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

redactia

Zitec a preluat agențiile de digital Bright și Symbolic

Ligia Voro

Continental Anvelope extinde tehnologia de tratare a emisiilor olfactive in fabrica din Timisoara

Stefana Muresan

Prețul gazelor românești cu 33% mai mare decât cel din import

Ligia Voro

AgroConcept – New Holland, lider mondial în mașini agricole, centru regional în comuna clujeană Apahida

Stefana Muresan

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Ligia Voro

Zitec inaugurează biroul din Brașov și continuă extinderea echipei

Stefana Muresan

Un nou eveniment Portfolio Farm a fost organizat în centrul țării

Transilvania Business

Perspective de CEO pentru 2017

Ionut Oprea

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

Primăria Oradea va investi într-o echipă de fotbal

Traian Dan

De la 1 februarie, Guvernul a abrogat plata defalcată a TVA

Traian Dan

Cea mai bogată româncă, moştenitoarea afacerii ButanGas, va construi o clinică medicală în Poiana Brașov

Stefana Muresan

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Stefana Muresan

Nutechnologies – Primul HUB de printare 3D industrial din România

Transilvania Business

Pod nou peste Crișul Repede în Oradea, investiție de peste 10 mil. lei

redactia

UBB, singura universitate românească inclusă în cel mai recent clasament Times Higher Education

redactia

Sălajul are venituri mai mari decât se aștepta în acest an

Nora Dumitrescu

Ce își doresc zălăuanii: să scape de rablele abandonate

Nora Dumitrescu

CFR Călători, licitație pentru servicii de reparații și modernizare a vagoanelor. Contract de peste 5 mil. euro

redactia

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda, finalizat 100% de asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA

Stefana Muresan

Contracte de 33 de milioane de lei semnate cu 20 de firme în cadrul POR. Opt companii sunt din Transilvania și Banat

Ion Surdu

Castelul Corvinilor intră în restaurare: 5 milioane de Euro, din fonduri UE

Papuc Irina

Leave a Comment