Antreprenori Cluj Slider Ultimele stiri

“Nu stăm pe margine și comentăm, punem mâna și facem”

Claudia Indreică, reprezentant al Fundației Romanian Business Leaders și managing partner al agenției de resurse umane Psihoselect, dezvăluie felul în care întreprinzători clujeni constituiți într-o organizație nonguvernamentală reușesc să se rupă de propriul business pentru a face din România „un loc mai bun”.

Când mai au timp oamenii de afaceri să se ocupe ei înșiși de alte proiecte?

Noi am stabilit de la început în fundație că țelul nostru este să facem din România un loc mai bun. Deci nu stăm pe margine să comentăm, punem mâna și facem. Nu privim detașați spre ceea ce se întâmplă la București. În decembrie ne-am întâlnit în capitală să întocmim Agenda pentru România pentru următorii șapte ani. Facem parte din Coaliția pentru Dezvoltarea României care își propune să transpună în guvernare regulile și etica din business. Le livrăm politici publice la pachet, vrem să se țină cont de părerea specialiștilor noștri pe care îi punem practic la dispoziție. CDR grupează inclusiv camerele de comerț străine și reprezintă 54.000 de companii care generează 1,2 milioane de locuri de muncă și 50% din produsul intern brut al țării.

 

Ce domenii v-ați propus să acoperiți?

Proiectul pe care îl coordonez personal la nivel de Cluj este SuperTeach, prin care scoatem la lumină și formăm învățători și profesori care au forța să inspire o mentalitate proaspătă și deschisă în educație. Efortul se concentrează pe nevoile copiilor, nu ale sistemului. Modelul preluat din business poate transforma educația. Profesorul are libertate în modul de predare, chiar dacă trebuie să respecte programa. Cursurile se țin sâmbăta, deja au participat 1.000 de profesori din Transilvania: 500 vor fi formați în acest spirit, 125 dintre ei pot fi  formatori. La nivel național în doi ani vor fi instruiți 9.700. Avem însă multe de schimbat la mentalitate: am constatat că exact școala la care învață copilul meu nu a răspuns apelului. În educație avem și Gala Merito, ce premiază profesorii cu un impact semnificativ în viața copiilor.

Cum le formați oamenilor spiritul antreprenorial?

Pas cu pas. În cazul programului “Antreprenorești – Adoptă un sat”, alegem câte o localitate din Cluj unde să sădim acest spirit. Am fost la Cojocna, Bonțida, Vultureni, ultima fiind aleasă pentru creșterea de noi afaceri în zonă. Am inventat Festivalul Silvoiței pentru a crea nevoia orășeanului de a veni la sat, nu oricine are rude în zona rurală. Am estimat o participare de 200 de oameni, dar capacitatea noastră de organizare a fost depășită: au venit 2.500, fiind vândute absolut toate produsele expuse. Localnicii s-au convins că pot face bani din produsele pe care le vând la târguri, festivaluri. S-au constituit o asociație, afaceri cu coșuri de nuiele, au apărut mici pensiuni, ceramiști de la oraș s-au mutat la Vultureni. Vom replica inițiativa și în alte sate.

 

Vă ocupați de viitorii întreprinzători sau și de cei actuali?

Ne-am propus să trezim scânteia antreprenorială în rândul copiilor. Oamenii de afaceri merg în școli ca să își prezinte experiența, trei dintre ei își spun povestea timp de un sfert de oră. La un alt nivel, al celor care au pus deja afacerea pe roate, lansăm programul Start-Up Bridge, adresat întreprinzătorilor cu business la nivel național pe care vor să și-l extindă internațional; vrem să vedem ce cerințe sunt. Ca să pătrunzi pe piețele externe trebuie să ai mai întâi un brand cu care poți să ieși, așa cum a făcut Felix Pătrășcanu, cu Fan Courier.

 

Ideal ar fi să vină cu tot cu afacere în România, din străinătate.

Există o astfel de inițiativă care se cheamă RePatriot, pornită de Marius Bostan, fostul ministru al comunicațiilor. Unii ar vrea să aibă și business-ul de acolo, dar să facă producție și aici. Avem un antreprenor care și-a închis business-ul din SUA și acum are o afacere în agricultură, în Baia Mare. Sunt și întreprinzători care au activat în Italia și au revenit în țară, deschizând restaurante în stil italian. Ce facem noi pentru acești oameni, oarecum rupți de realitatea din România, este să îi punem la curent cu taxele, impozitele, legislația. Chiar dacă sunt stabiliți în America, ei se consideră în continuare români. Am fost surprinsă să aflu că pe teritoriile statelor Carolina de Nord sau Utah a fost decretată sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Related posts

O fabrică a grupului TeraPlast, inaugurată în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] „100 years of Romanian traditions” in the Reghin region

Transilvania Business

Sebastian Ionescu, președintele ONJN: “Avem datoria de a asigura crearea unei piețe coerente și responsabile”

Stefana Muresan

Clujul are cea mai bună absorbție a banilor europeni

Nora Dumitrescu

Workshop NATO Urban Medical, la Târgu Mureș  

Ligia Voro

Wizz a suspendat cursele din România spre Dubai

Nora Dumitrescu

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, necesitatea unui proiect multi-disciplinar

Stefana Muresan

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Complex de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități, la Oradea

Traian Dan

Asociația Patronală a industriei IT face apel la businessul mai puțin afectat de criza Covid-19 să achite impozitele și taxele datorate statului

Ion Surdu

Măsură unică în sistemul bancar din România: BCR a anunțat că va permite accesul clienților în unitățile sale doar cu programare

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Visit Maramureș App

Transilvania Business

Imobil rezidențial cu 15 etaje, dezvoltat de Studium Green, în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele

Ligia Voro

Șimleu Silvaniei va avea școală de robotică

Nora Dumitrescu

Inginerii de la Continental Iași dezvoltă unitatea de control a portierei autovehiculului

Stefana Muresan

MHP Consulting Romania a semnat contractul de închiriere pentru 5.300 mp spații de birouri în Record Park

Ligia Voro

Contrabanda cu țigarete sub 15%

Ligia Voro

Kromberg & Schubert recrutează 100 de oameni pentru fabrica din Nădab, Arad

Stefana Muresan

Demararea procesului de evaluare a ofertelor pentru serviciile de proiectare, inginerie si asistenta tehnica aferente proiectului de restaurare a Castelului Banffy din Rascruci

Stefana Muresan

Dedeman deține peste 5% din Transelectrica

Stefana Muresan

SÂMBĂTĂ, 5 MAI 2018, ORELE 10.30-16.00: ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, RECONSTITUIT ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Stefana Muresan

Cinci măsuri solicitate Guvernului din partea IMM-urilor din România

Papuc Irina

Dedeman are undă verde pentru parcarea extinsă din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Leave a Comment