Antreprenori Cluj Slider Ultimele stiri

“Nu stăm pe margine și comentăm, punem mâna și facem”

Claudia Indreică, reprezentant al Fundației Romanian Business Leaders și managing partner al agenției de resurse umane Psihoselect, dezvăluie felul în care întreprinzători clujeni constituiți într-o organizație nonguvernamentală reușesc să se rupă de propriul business pentru a face din România „un loc mai bun”.

Când mai au timp oamenii de afaceri să se ocupe ei înșiși de alte proiecte?

Noi am stabilit de la început în fundație că țelul nostru este să facem din România un loc mai bun. Deci nu stăm pe margine să comentăm, punem mâna și facem. Nu privim detașați spre ceea ce se întâmplă la București. În decembrie ne-am întâlnit în capitală să întocmim Agenda pentru România pentru următorii șapte ani. Facem parte din Coaliția pentru Dezvoltarea României care își propune să transpună în guvernare regulile și etica din business. Le livrăm politici publice la pachet, vrem să se țină cont de părerea specialiștilor noștri pe care îi punem practic la dispoziție. CDR grupează inclusiv camerele de comerț străine și reprezintă 54.000 de companii care generează 1,2 milioane de locuri de muncă și 50% din produsul intern brut al țării.

 

Ce domenii v-ați propus să acoperiți?

Proiectul pe care îl coordonez personal la nivel de Cluj este SuperTeach, prin care scoatem la lumină și formăm învățători și profesori care au forța să inspire o mentalitate proaspătă și deschisă în educație. Efortul se concentrează pe nevoile copiilor, nu ale sistemului. Modelul preluat din business poate transforma educația. Profesorul are libertate în modul de predare, chiar dacă trebuie să respecte programa. Cursurile se țin sâmbăta, deja au participat 1.000 de profesori din Transilvania: 500 vor fi formați în acest spirit, 125 dintre ei pot fi  formatori. La nivel național în doi ani vor fi instruiți 9.700. Avem însă multe de schimbat la mentalitate: am constatat că exact școala la care învață copilul meu nu a răspuns apelului. În educație avem și Gala Merito, ce premiază profesorii cu un impact semnificativ în viața copiilor.

Cum le formați oamenilor spiritul antreprenorial?

Pas cu pas. În cazul programului “Antreprenorești – Adoptă un sat”, alegem câte o localitate din Cluj unde să sădim acest spirit. Am fost la Cojocna, Bonțida, Vultureni, ultima fiind aleasă pentru creșterea de noi afaceri în zonă. Am inventat Festivalul Silvoiței pentru a crea nevoia orășeanului de a veni la sat, nu oricine are rude în zona rurală. Am estimat o participare de 200 de oameni, dar capacitatea noastră de organizare a fost depășită: au venit 2.500, fiind vândute absolut toate produsele expuse. Localnicii s-au convins că pot face bani din produsele pe care le vând la târguri, festivaluri. S-au constituit o asociație, afaceri cu coșuri de nuiele, au apărut mici pensiuni, ceramiști de la oraș s-au mutat la Vultureni. Vom replica inițiativa și în alte sate.

 

Vă ocupați de viitorii întreprinzători sau și de cei actuali?

Ne-am propus să trezim scânteia antreprenorială în rândul copiilor. Oamenii de afaceri merg în școli ca să își prezinte experiența, trei dintre ei își spun povestea timp de un sfert de oră. La un alt nivel, al celor care au pus deja afacerea pe roate, lansăm programul Start-Up Bridge, adresat întreprinzătorilor cu business la nivel național pe care vor să și-l extindă internațional; vrem să vedem ce cerințe sunt. Ca să pătrunzi pe piețele externe trebuie să ai mai întâi un brand cu care poți să ieși, așa cum a făcut Felix Pătrășcanu, cu Fan Courier.

 

Ideal ar fi să vină cu tot cu afacere în România, din străinătate.

Există o astfel de inițiativă care se cheamă RePatriot, pornită de Marius Bostan, fostul ministru al comunicațiilor. Unii ar vrea să aibă și business-ul de acolo, dar să facă producție și aici. Avem un antreprenor care și-a închis business-ul din SUA și acum are o afacere în agricultură, în Baia Mare. Sunt și întreprinzători care au activat în Italia și au revenit în țară, deschizând restaurante în stil italian. Ce facem noi pentru acești oameni, oarecum rupți de realitatea din România, este să îi punem la curent cu taxele, impozitele, legislația. Chiar dacă sunt stabiliți în America, ei se consideră în continuare români. Am fost surprinsă să aflu că pe teritoriile statelor Carolina de Nord sau Utah a fost decretată sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Related posts

Gala ANIS 2020: Câștigătorii premiilor industriei IT   

Ligia Voro

Realizarea Hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, cuprinsă în Strategia energetică pusă în dezbatere publică

redactia

11 milioane de lei, bugetul pe 2020 al Aeroportului Transilvania Târgu Mureș

Ligia Voro

Romgaz și-a îndeplinit obligația de stocare gaze naturale

Ligia Voro

Bucureștenii de la Urban Team vor elabora noul PUG al Zalăului

Nora Dumitrescu

Licitație pentru pasarela pietonală peste Someș în valoare de peste 12 milioane de lei

redactia

Evoluția industriei locale a serviciilor de afaceri în era post Covid

Papuc Irina

Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, la mâna ministrului Cuc

Ligia Voro

Motivele care au dus la deficitul de Euthyrox pe piața din România: în luna aprilie s-au cerut cantități duble, față de luna martie

Papuc Irina

Banca Transilvania face o nouă achiziție în Republica Moldova: o companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor

Papuc Irina

Argon Dental sprijină cabinetele stomatologice prin oferte personalizate și soluții pe termen lung

A. I.

Cluj: S-a semnat acordul de asociere pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan

Stefana Muresan

Silcotub mizează pe studenți la uzina sa din Sălaj

Nora Dumitrescu

Acord comercial semnat între Corteva Agriscience™ și Pro Farm Technologies

Ligia Voro

ANL finanțează două blocuri în cartierul zălăuan Dumbrava Nord

Nora Dumitrescu

Evenimente satelit în premieră și speakeri de la companii de top precum eBay, IBM și Techcrunch vin la Techsylvania 2018

Stefana Muresan

750 de motive să sărbătorim orașul Deva și pe locuitorii săi

redactia

Investițiile Teritoriale Integrate. Experiența din Delta Dunării pentru viitoarele proiecte din Transilvania

Ion Surdu

Experți în administrație publică din Franța și România, la Întâlnirile Europene din Transilvania

Stefana Muresan

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

Raiko Transilvania debutează la bursă în toamnă

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca ia 66,5 milioane euro de la UE pentru investiții

Stefana Muresan

Dotări de 2,5 milioane de euro pentru Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu

Traian Dan

Jidvei lansează cea de-a V-a ediție a campaniei „Must de la Jidvei”  

Ligia Voro

Leave a Comment