Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Facultatea de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş pune la dispoziția viitorilor studenți o infrastructură modernă de învățare, fiind îndrumați de cadre didactice recunoscute pe plan național și internațional. Despre oferta educațională și nu numai a oferit mai multe informații Prof. Dr. Ovidiu Cotoi, Decanul Facultății de Medicină.

 

Medicina îi atrage ca un magnet pe absolvenții de liceu. La Facultatea de Medicină a UMFST Târgu Mureș anual aleg să se formeze sute de studenți din țară și de peste hotare. Ce particularizează această unitate de învățământ?

Într-adevăr, în ultimii ani, la Târgu Mureș a fost cea mai mare concurență din țară pentru programul de studii al Facultății de Medicină și credem că acest trend se va menține și în anii următori. Particularități sunt mai multe, unele țin de tradiția și de istoricul acestei instituții și altele, de dată mai recentă, țin de schimbările din ultimii ani din Universitate. La Târgu Mureș avem singura Facultate de Medicină din țară cu predare în trei limbi: română, maghiară și engleză. Programul de studii de licență pentru medicină și asistență medicală generală se predă în limbile română și maghiară. Sistemul de admitere, bazat pe o metodologie și pe o bibliografie proprie, oferite, de asemenea, în limbile română și maghiară, este unul dintre motivele principale care selectează și îndrumă exact acei candiați care își doresc să vină la Târgu Mureș. De câțiva ani, Universitatea oferă cursuri de pregătire pentru admitere la medicină, medicină dentară și farmacie, pentru biologie și chimie, în limbile română și maghiară. Există un program bine coordonat de promovare a Universității prin Universitatea de Vară pentru Elevi și Caravana UMFST în licee. Toate acestea contribuie nemijlocit la stabilirea opțiunii absolvenților de liceu. În continuare, cea mai bună recomandare vine tot de la studenții actuali sau de la absolvenții UMFST.

 

Pentru anul universitar 2019/2020 care este oferta educațională? Ce noutăți sunt aduse?

Oferta educațională pentru studiile de licență pentru anul universitar 2019-2020 este una generoasă, care se adresează tuturor absolvenților de liceu, indiferent de profilul urmat. Oferta educațională cuprinde și studiile de masterat care se adresează absolvenților de studii superioare din domeniul medical sau din domenii complementare celor medicale.

Oferta educațională pentru studiile de licență cuprinde: Medicină în limbile română, maghiară și engleză – 6 ani; Asistență Medicală Generală, în limbile română și maghiară – 4 ani; Nutriție și Dietetică, în limba română – 3 ani; Balneo-Fizio-Kinetoterapie și Recuperare, în limba română – 3 ani și Educație Fizică și Sportivă, în limba română – 3 ani.

Programul de studii de masterat cuprinde șapte domenii distincte, care completează studiile de licență, șase masterate profesionale și un masterat de cercetare: Managementul Seviciilor de Sănătate – 1 an; Laborator Clinic – 2 ani; Sănătatea Reproducerii Umane – 1 an; Nutriție Clinică și Comunitară – 2 ani; Terapie Fizică și Reabilitare Funcțională – 2 ani; Educație Fizică și Consiliere Sportivă – 2 ani și masteratul științific de Cercetare medico-farmaceutică – 1 an.

Noutățile aduse sunt cele legate de reevaluarea periodică din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care se face o dată la 5 ani și care anul acesta este pentru programele de licență pentru Medicină limba română, Medicină limba maghiară, Nutriție și Dietetică și Balneo-Fizio-Kinetoterapie și Recuperare. De asemenea, toate programele de masterat sunt supuse evaluării ARACIS. Etapa premergătoare vizitei ARACIS a fost reprezentată de înscrierea tuturor programelor de studii de licență și de masterat în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS) al Autorității Naționale pentru Calificări, cu acordarea unui cod COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) pentru fiecare program de studii. Desigur, toate aceste denumiri și înșiruiri de instituții sunt importante, mai ales, pentru cei din administrație, însă candidații și, apoi, absolvenții Universității noastre trebuie să fie informați despre ceea ce vor deveni la finalizarea studiilor și că aceste studii vor fi recunoscute de către toate instituțiile naționale și internaționale din domeniu.

O altă noutate pentru anul 2019-2020 este deschiderea oficială a programului de studii de licență pentru Medicină în limba engleză pentru filiala din Germania, de la Hamburg, a UMFST.

 

Facultatea de Medicină din Tîrgu Mureș este una dintre cele două unități de învățământ din țară unde se pot pregăti medici militari. Ce presupune pregătirea acestora, în mod special?

Facultatea de Medicină Militară de la Târgu Mureș, alături de Facultatea de Medicină Militară de la București, sunt singurele centre naționale unde se pregătesc viitorii medici militari. La Târgu Mureș acest program funcționează neîntrerupt din 1990 și reprezintă un program prioritar și de mare mândrie pentru UMFST. Continuă tradiția Liceului Militar ”Mihai Viteazu”, înființat acum 100 de ani, care a funcționat chiar în clădirea centrală a UMFST Târgu Mureș în perioada interbelică, din 1919 până în 1940. Firesc, după 1990, tradiția militară de elită a revenit la Târgu Mureș sub forma acestui program de studii. Începând cu anul universitar 2018-2019, numărul de studenți la Medicină Militară în anul întâi este de aproximativ 60, care învață în limba română și limba engleză. UMFST formează, astfel, medicii de elită ai Armatei Române.

 

Făcând o radiografie mai amplă, cum arată cei șase ani de pregătire a viitorilor medici la UMFST Târgu Mureș? Ce trebuie să știe absolvenții de liceu atunci când își aleg cariera de viitor?

Cei șase ani de pregătire a viitorilor medici sunt plini de muncă, sacrificiu și dărurire pentru viitoarea profesie. Toate acestea vor trebui oferite pe tot parcursul carierei de medic și ele vor fi puse în slujba binelui și a vieții, pentru pacienți. Pe de altă parte, sunt cei mai frumoși ani din viața unui om, anii de tinerețe, de fomare profesională și socială, anii în care se leagă prietenii pentru tot restul vieții sau se întemeiază familii. Absolvenții de liceu care doresc să facă parte din elita medicală ar fi de preferat să ia singuri această decizie, să facă singuri alegerea, fiindcă singuri vor plăti ”prețul” de efort și de energie și tot singuri vor fi beneficiarii acestei reușite. Nu există o formulă magică pentru a deveni un medic bun. Succesul și eșecul, deopotrivă, sunt predictibile, dacă sunt făcuți sau nu pașii care trebuie în etapele formării unui medic.

 

Aveți un mesaj pentru viitorii candidați la Facultatea de Medicină a UMFST Târgu Mureș?

Dragi viitori candidați și dragi viitori studenți la Medicină la Târgu Mureș, în momentul de față sunteți acele celule STEM (”cap de serie”) nediferențiate, totipotente, care puteți deveni orice fel de celule mature, diferențiate, competente și înalt specializate, după un număr considerabil de ani de ”diferențiere, șlefuire și devenire”, dacă voi vă doriți acest lucru și dacă voi veți reuși să depășiți toate încercările care se vor ivi în fața voastră. Noi vă așteptăm cu mare încredere și dărurire, ca în fiecare an, să parcurgem împreună drumul devenirii voastre pentru a fi colegi și colaboratori în această profesie nobilă.

de Arina TOTH

Related posts

Zona centrală a municipiului Reșița modernizată cu fonduri europene

redactia

Delgaz Grid investește în acest an 5 milioane de lei în tehnologie modernă

Traian Dan

Ministerul Agriculturii dispune de un buget de peste 440 mil. de euro în T1 2019 pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

redactia

Fondatorul AROBS s-a întâlnit cu noul ministru al fondurilor europene

Nora Dumitrescu

Brisk Group: It is our duty to keep the lights on

Ionut Oprea

Metropola Cluj a intrat în parteneriat cu Hamburg, Rotterdam și Marsilia

Nora Dumitrescu

Iulius Mall vrea să cumpere tot Carbochim

Nora Dumitrescu

Cum a crescut cifra de afaceri din industria românească în 10 luni

Papuc Irina

Campus școlar de 78 milioane de lei pentru copii cu dizabilități la Oradea

Traian Dan

Turismul balnear, loc important în cadrul Strategiei naţionale de turism

redactia

Echipa Trelleborg câștigă finala competiției Farming Simulator League, sponsorizată de Corteva

Papuc Irina

„Oradea – Oraș verde” – Oradea își extinde spațiile verzi cu fonduri europene

Traian Dan

Peste 25.000 de firme s-au înscris în Start-Up Nation 2018

redactia

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!”

Ligia Voro

Nearly thousand top projects in Poland worth €120bn

Ionut Oprea

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Lanțurile de retail, încasări de sute de milioane de euro

Stefana Muresan

Raiko Transilvania debutează la bursă în toamnă

Nora Dumitrescu

Școală duală din Cluj-Napoca, cu 11 firme româneşti, germane, olandeze şi franceze partenere

Stefana Muresan

Sălajul și Maramureșul vor noi parcuri industriale. Consulul onorific al Spaniei: ”Avem posibilitatea de a aduce, din Spania, firme cu experiență în domeniu”

redactia

Ce facem după coronavirus. Ghid de supraviețuire a afacerilor

Nora Dumitrescu

24REAL: masini gratis pentru birou inchiriat

Papuc Irina

CBRE consiliază închirierea a 18.000 mp de spații industriale în Timișoara

Papuc Irina

Preluarea A&D Pharma de către Glebi Holdings, autorizată de Consiliul Concurenţei

Stefana Muresan

Leave a Comment