Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Facultatea de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş pune la dispoziția viitorilor studenți o infrastructură modernă de învățare, fiind îndrumați de cadre didactice recunoscute pe plan național și internațional. Despre oferta educațională și nu numai a oferit mai multe informații Prof. Dr. Ovidiu Cotoi, Decanul Facultății de Medicină.

 

Medicina îi atrage ca un magnet pe absolvenții de liceu. La Facultatea de Medicină a UMFST Târgu Mureș anual aleg să se formeze sute de studenți din țară și de peste hotare. Ce particularizează această unitate de învățământ?

Într-adevăr, în ultimii ani, la Târgu Mureș a fost cea mai mare concurență din țară pentru programul de studii al Facultății de Medicină și credem că acest trend se va menține și în anii următori. Particularități sunt mai multe, unele țin de tradiția și de istoricul acestei instituții și altele, de dată mai recentă, țin de schimbările din ultimii ani din Universitate. La Târgu Mureș avem singura Facultate de Medicină din țară cu predare în trei limbi: română, maghiară și engleză. Programul de studii de licență pentru medicină și asistență medicală generală se predă în limbile română și maghiară. Sistemul de admitere, bazat pe o metodologie și pe o bibliografie proprie, oferite, de asemenea, în limbile română și maghiară, este unul dintre motivele principale care selectează și îndrumă exact acei candiați care își doresc să vină la Târgu Mureș. De câțiva ani, Universitatea oferă cursuri de pregătire pentru admitere la medicină, medicină dentară și farmacie, pentru biologie și chimie, în limbile română și maghiară. Există un program bine coordonat de promovare a Universității prin Universitatea de Vară pentru Elevi și Caravana UMFST în licee. Toate acestea contribuie nemijlocit la stabilirea opțiunii absolvenților de liceu. În continuare, cea mai bună recomandare vine tot de la studenții actuali sau de la absolvenții UMFST.

 

Pentru anul universitar 2019/2020 care este oferta educațională? Ce noutăți sunt aduse?

Oferta educațională pentru studiile de licență pentru anul universitar 2019-2020 este una generoasă, care se adresează tuturor absolvenților de liceu, indiferent de profilul urmat. Oferta educațională cuprinde și studiile de masterat care se adresează absolvenților de studii superioare din domeniul medical sau din domenii complementare celor medicale.

Oferta educațională pentru studiile de licență cuprinde: Medicină în limbile română, maghiară și engleză – 6 ani; Asistență Medicală Generală, în limbile română și maghiară – 4 ani; Nutriție și Dietetică, în limba română – 3 ani; Balneo-Fizio-Kinetoterapie și Recuperare, în limba română – 3 ani și Educație Fizică și Sportivă, în limba română – 3 ani.

Programul de studii de masterat cuprinde șapte domenii distincte, care completează studiile de licență, șase masterate profesionale și un masterat de cercetare: Managementul Seviciilor de Sănătate – 1 an; Laborator Clinic – 2 ani; Sănătatea Reproducerii Umane – 1 an; Nutriție Clinică și Comunitară – 2 ani; Terapie Fizică și Reabilitare Funcțională – 2 ani; Educație Fizică și Consiliere Sportivă – 2 ani și masteratul științific de Cercetare medico-farmaceutică – 1 an.

Noutățile aduse sunt cele legate de reevaluarea periodică din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care se face o dată la 5 ani și care anul acesta este pentru programele de licență pentru Medicină limba română, Medicină limba maghiară, Nutriție și Dietetică și Balneo-Fizio-Kinetoterapie și Recuperare. De asemenea, toate programele de masterat sunt supuse evaluării ARACIS. Etapa premergătoare vizitei ARACIS a fost reprezentată de înscrierea tuturor programelor de studii de licență și de masterat în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior (RNCIS) al Autorității Naționale pentru Calificări, cu acordarea unui cod COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) pentru fiecare program de studii. Desigur, toate aceste denumiri și înșiruiri de instituții sunt importante, mai ales, pentru cei din administrație, însă candidații și, apoi, absolvenții Universității noastre trebuie să fie informați despre ceea ce vor deveni la finalizarea studiilor și că aceste studii vor fi recunoscute de către toate instituțiile naționale și internaționale din domeniu.

O altă noutate pentru anul 2019-2020 este deschiderea oficială a programului de studii de licență pentru Medicină în limba engleză pentru filiala din Germania, de la Hamburg, a UMFST.

 

Facultatea de Medicină din Tîrgu Mureș este una dintre cele două unități de învățământ din țară unde se pot pregăti medici militari. Ce presupune pregătirea acestora, în mod special?

Facultatea de Medicină Militară de la Târgu Mureș, alături de Facultatea de Medicină Militară de la București, sunt singurele centre naționale unde se pregătesc viitorii medici militari. La Târgu Mureș acest program funcționează neîntrerupt din 1990 și reprezintă un program prioritar și de mare mândrie pentru UMFST. Continuă tradiția Liceului Militar ”Mihai Viteazu”, înființat acum 100 de ani, care a funcționat chiar în clădirea centrală a UMFST Târgu Mureș în perioada interbelică, din 1919 până în 1940. Firesc, după 1990, tradiția militară de elită a revenit la Târgu Mureș sub forma acestui program de studii. Începând cu anul universitar 2018-2019, numărul de studenți la Medicină Militară în anul întâi este de aproximativ 60, care învață în limba română și limba engleză. UMFST formează, astfel, medicii de elită ai Armatei Române.

 

Făcând o radiografie mai amplă, cum arată cei șase ani de pregătire a viitorilor medici la UMFST Târgu Mureș? Ce trebuie să știe absolvenții de liceu atunci când își aleg cariera de viitor?

Cei șase ani de pregătire a viitorilor medici sunt plini de muncă, sacrificiu și dărurire pentru viitoarea profesie. Toate acestea vor trebui oferite pe tot parcursul carierei de medic și ele vor fi puse în slujba binelui și a vieții, pentru pacienți. Pe de altă parte, sunt cei mai frumoși ani din viața unui om, anii de tinerețe, de fomare profesională și socială, anii în care se leagă prietenii pentru tot restul vieții sau se întemeiază familii. Absolvenții de liceu care doresc să facă parte din elita medicală ar fi de preferat să ia singuri această decizie, să facă singuri alegerea, fiindcă singuri vor plăti ”prețul” de efort și de energie și tot singuri vor fi beneficiarii acestei reușite. Nu există o formulă magică pentru a deveni un medic bun. Succesul și eșecul, deopotrivă, sunt predictibile, dacă sunt făcuți sau nu pașii care trebuie în etapele formării unui medic.

 

Aveți un mesaj pentru viitorii candidați la Facultatea de Medicină a UMFST Târgu Mureș?

Dragi viitori candidați și dragi viitori studenți la Medicină la Târgu Mureș, în momentul de față sunteți acele celule STEM (”cap de serie”) nediferențiate, totipotente, care puteți deveni orice fel de celule mature, diferențiate, competente și înalt specializate, după un număr considerabil de ani de ”diferențiere, șlefuire și devenire”, dacă voi vă doriți acest lucru și dacă voi veți reuși să depășiți toate încercările care se vor ivi în fața voastră. Noi vă așteptăm cu mare încredere și dărurire, ca în fiecare an, să parcurgem împreună drumul devenirii voastre pentru a fi colegi și colaboratori în această profesie nobilă.

de Arina TOTH

Related posts

Sibiu: Producătorii agricoli locali, pilonii Regiunii Gastronomice

Stefana Muresan

În Munţii Făgăraş va fi realizat cel mai mare domeniu schiabil din România

Stefana Muresan

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

NTT DATA, investiții de peste 100.000 de euro în noul sediu din Sibiu

Stefana Muresan

Yardi Romania closes the lease for 3,500 sqm of office space in Record Park

Ligia Voro

Comisia Europeană susţine continuarea finanţării de 1,13 miliarde euro pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii feroviare

Stefana Muresan

Traian Panait, desemnat Director General interimar al CNAB

redactia

Nokia recrutează anual 150-200 de studenţi

Stefana Muresan

Cinci avize pentru exploatarea aurului aluvionar în zona Munţilor Apuseni

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii către fermieri: Completați declarația pe propria răspundere și continuați activitatea

Ion Surdu

Bază de date despre Centenar, realizată prin colaborarea UBB, NTT DATA și BCU

Stefana Muresan

Electrolux, cu fabrică în Satu Mare, este pe val: Acțiunile cresc fără precedent, iar profitul a depășit toate estimările

redactia

Materialele sanitare sosite la Oradea din China au certificat de conformitate european

Traian Dan

Japonezii de la Roki, cu clienți precum General Motors, Nissan şi Mazda, deschid o fabrică la Arad

Stefana Muresan

Fondatorul Regina Maria cumpără pachetul majoritar de acţiuni la Intermedicas

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri

Stefana Muresan

Ministrul Muncii: Vreau să transform REVISAL în REFORMA. Începe numărătoarea tuturor angajaților plătiți de stat

Ion Surdu

Gedeon Richter România, investiții în viitorul cercetării

Stefana Muresan

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

Strălucire vieneză, artiști de top și invitație la dans la Balul Operei 2019

Stefana Muresan

APIA a autorizat pentru plată 715 milioane de Euro către peste 500.000 de fermieri, în cadrul campaniei de plăți în avans

Papuc Irina

Grupul Sergiana din Braşov mizează pe afaceri de peste 70 mil. euro

redactia

Noul Porsche Cayenne, promovat printr-un film turnat în România

redactia

Cluj-Napoca: Prima administrație publică locală din România care dotează Poliția locală cu mașini electrice

redactia

Leave a Comment