Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regulament pentru acordarea stimulentelor salariale pe criterii de performanță, la SCJU Târgu Mureș

Cu o adresabilitate crescută a pacienților, de la nivelul întregii țări, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a beneficiat în ultimii ani de investiții majore privind aparatura medicală și dotările. Pe viitor, aceste investiții vor continua, însă este nevoie de o finanțare consistentă nu doar pentru acestea, ci și pentru finanțarea resursei umane.

 

SCJU Târgu Mureș a trecut anul trecut printr-un proces de reorganizare atât din punct de vedere administrativ cât și din punct de vedere medical, ce a vizat înființarea unei secții de Chirugie vasculară, reducerea numărului de paturi pe anumite secții și majorarea lor pe alte secții și compartimente. Totodată, s-a înființat un birou care se ocupă doar cu urmărirea derulării programelor naționale de sănătate și eficacitatea lor și s-a reorganizat biroul de achiziții publice și contractare. ”Biroul de achiziții publice și contractare l-am împărțit în două birouri separate, un birou de achiziții care să se ocupe propriu-zis numai cu procedurile de achiziții publice și un birou de contractare care în momentul în care s-a finalizat procedura de achiziție publică să se ocupe de contractele subsecvente din cadrul acordului cadru astfel încât să încercăm să fluidizăm activitatea pentru achiziționarea și aprovizionarea spitalului cu tot ceea ce are nevoie”, a explicat Dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureș.

 

Gradul de confort al pacientului, prioritar

 

Creșterea gradului de confort al pacientului este un obiectiv important pentru conducerea spitalului, motiv pentru care în prezent se derulează o procedură de achiziție publică pentru reînnoirea mobilierului medical din întreg spitalul. ”În prezent avem în derulare o procedură de achiziție publică pentru dotarea spitalului cu paturi moderne de spital, cu dulapuri medicale moderne, tot ceea ce ține din punct de vedere a mobilierului medical, dar această procedură de achiziție publică este în continuare în stadiul de așteptare fiind sub supravegherea ANAP (n.red. Agenția Națională de Achiziții Publice)”, a afirmat Dr. Claudiu Puiac.

Investițiile în aparatura medicală au fost rezolvate în proporție de 80%, susține managerul spitalului. Totodată, s-a început dotarea secțiilor clinice și ale compartimentelor cu monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, investiție care va continua. ”Este nevoie să modernizăm anumite secții pentru ca pacienții să beneficieze de prize rapide de oxigen moderne, să nu mai fie vorba de barbotoarele învechite de la înființarea spitalului.

Trebuie să facem eforturi să aducem, încet-încet, spitalul la nivelul secolului 21. De exemplu, sunt nevoi la nivelul blocurilor operatorii, este o nevoie stringentă la nivelul blocului operator de neurochirurgie unde trebuie să achiziționăm un nou microscop operator, am început o procedură de achiziție publică pentru înlocuirea laparoscoapelor din blocurile operatorii chirurgicale”, a adăugat managerul SCJU Târgu Mureș.

 

Stimulente financiare pe criterii de performanță

 

De finanțare este nevoie și pentru  rezolvarea problemelor create de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar și de Regulamentul de sporuri și Legea 165/2018 privind acordarea voucherelor de vacanță. Majorarea salarială de anul trecut s-a făcut fără să se țină cont de anumite criterii de performanță și în multe spitale există situații când medici din aceeași specialitate sau asistente medicale lucrează unul mai puțin decât altul, dar cu aceeași plată, aspect ce a creat probleme la nivelul spitalelor. La nivelul SCJU Târgu Mureș se dorește acordarea de stimulente salariale în funcție de performanță. ”Din punctul meu de vedere ar trebui să existe anumite criterii de performanță, ar trebui să existe o limită inferioară și o limită superioară a salariului și în funcție de performanța profesională să îți plătești personalul, dar aceasta nu este o problemă doar la nivelul sistemului sanitar, este o problemă la nivelul întregii categorii de bugetari. (…) Există, într-adevăr, posibilitatea de a se da anumite stimulente salariale, dar aceste stimulente, din punctul meu de vedere, nu trebuie să reprezinte ajutor social, ci trebuie să reprezinte criterii de performanță. Noi, în cadrul conducerii SCJU Târgu Mureș, lucrăm la un regulament pentru acordarea acestor stimulente salariale. În momentul în care vom aproba acest regulament vom face ca aceste stimulente salariale să fie date pe criterii de performanță, este singurul mod în care poți ajuta, dar și acolo depinde de sursa financiară”, a conchis Dr. Claudiu Puiac.

 

de Arina TOTH

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mihai Toader-Pasti, lobby pentru sustenabilitate: “Noi, cei mulți care poluăm puțin, suntem principalii poluatori”

Articolul următor

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share