Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Învățământ medical stomatologic la standarde europene la UMFST Târgu Mureș

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş pune la dispoziția viitorilor studenți o bază modernă de învățământ medical. Despre facilitățile oferite studenților și ce înseamnă să studiezi stomatologia aici a oferit mai multe detalii Prof. Dr. Cristina Bica, Decanul Facultății de Medicină Dentară.

 

Facultatea de Medicină Dentară a UMFST Târgu Mureş oferă studenților posibilitatea de a studia în cadrul unei baze de învățământ și cercetare dotată la standarde europene. Puteți oferi mai multe detalii?

Garantarea unui proces educaţional dinamic şi complex, dobândirea dreptului de liberă practică după examenul de licenţă şi recunoaşterea studiilor în străinătate, practicarea unei profesii nobile, cu rezultate fascinante şi imediate, spiritul antreprenorial, sunt aspecte care atrag an de an absolvenţii de liceu către examenul de admitere la facultatea noastră.

În ceea ce privește baza de învățământ, dacă mă refer strict la disciplinele de specialitate stomatologică, cu o pondere de 2/3 din totalul materiilor pe care studentul le parcurge, procesul educațional didactic-clinic se desfăşoară în Centrul Integrat de Medicină Dentară şi în Clinica de chirurgie oro-maxilo-facială.

 

Care sunt dotările Centrului Integrat de Medicină Dentară?

Aici se regăsesc amfiteatre modulare, compartimentul triaj pacienţi, compartiment de simulare, de radiologie, laborator de tehnică dentară. Zona destinată activităţii clinice a studenţilor şi rezidenţilor, dotată cu 84 de unituri dentare, cuprinde 5 compartimente distincte. Clinica de chirurgie maxilo-facială activează într-un sediu nou, dotat cu săli de operaţie, compartiment radiologie, saloane ATI, saloane pentru pacienţi, săli de tratament.

Beneficiem de aparatură şi tehnologie de ultimă generaţie în domeniul radiologiei, oferind pacienţilor servicii imagistice moderne şi accesibile. Tomograful computerizat 3D CBCT, recent achiziţionat, oferă acurateţe maximă în diagnosticarea afecţiunilor din sfera maxilo-facială, fiind indispensabil în implantologie, ortodonţie şi celelalte ramuri ale stomatologiei.

 

Cum arată oferta educațională pentru anul universitar 2019/2020?  Ce noutăți sunt aduse?

Oferta educaţională a facultăţii noastre cuprinde 3 programe de studii de licenţă: Medicină Dentară, Medicină Dentară-limba engleză şi Tehnică Dentară. Primele două programe asigură pregătirea studenților timp de 6 ani, iar programul Tehnică Dentară are o durată de 3 ani. La Medicină Dentară, cursurile se desfăşoară în limbile română sau maghiară, iar activităţile practice şi clinice în limba română. Începând cu anul universitar 2014-2015, a fost iniţiat programul de studii Medicină Dentară în limba engleză. În cadrul acestuia, cursurile se desfăşoară în limba engleză, activităţile practice din anii I-III în limba engleză şi începând cu anul IV, stagiile clinice, care impun relaţionarea cu pacientul, se desfăşoară în limba română. La Tehnică Dentară, activitățile teoretice și practice se derulează în limba română.

În octombrie 2018 a fost lansat un program nou de studii de masterat cu durata de un an, Reabilitare orală estetică, care s-a adăugat programului de master existent, Tehnologii protetice pe implanturi.

 

Sintetizând, cum arată cei șase ani de pregătire a viitorilor medici stomatologi?

Cea mai mare concurență se înregistrează, în fiecare an, la programul de studii Medicină dentară. Odată admiși, proaspeții boboci sunt nerăbdători să studieze disciplinele de specialitate stomatologică. Acestea sunt însă incluse în planul de învățâmânt în mod gradual, pe măsură ce se însușesc noțiuni fundamentale de Anatomie, Fiziologie, Genetică și altele. Formarea ca viitori medici implică de asemenea dobândirea de cunoștințe din diferite specialități medicale, de exemplu medicina internă, chirurgia, pediatria, ORL, endocrinologia etc. Prima disciplină stomatologică se studiază în primul an, în semestrul 2, și se numește Morfologia dinților. Din anii II-III, ponderea specialităţilor creşte și studenții exersează manopere terapeutice pe fantoame, în sala de simulare. Începând cu anul IV, la stagiile clinice, sub îndrumarea cadrelor didactice, studenții efectuează tratamente stomatologice la pacienți.

 

Aveți un mesaj pentru viitorii candidați?

Le transmit mult succes la examenul de admitere din luna iulie, iar viitorilor studenţi să se implice în activităţile complexe ce se derulează în cadrul facultăţii: procesele didactice, formative, dar şi cele sociale, umanitare. Să fie mândri că sunt studenţi la Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureş!

de Arina TOTH

Related posts

Alianța SUA – România prinde rădăcini la Târgu Mureș. Jim Rosapepe alături de antreprenori și personalități

Ligia Voro

CBRE a consiliat Regus pentru deschiderea unui nou centru în Sun Plaza, București

Papuc Irina

Producătorul de anvelope Michelin, cu fabrică în Zalău, cifră de afaceri de peste 2,5 mld. lei

Stefana Muresan

Acțiunile Transilvania Broker intră la tranzacționare la BVB

Stefana Muresan

Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', membră în reţeaua europeană ECTS-Medicine Association

Stefana Muresan

La mulți ani Wessling România!

redactia

David Ciceo, membru în Consiliul Director al Airport Council Europe

Stefana Muresan

STAR ALLIANCE CELEBRATES 20 YEARS 

Ionut Oprea

Cum arată investiția de 2 milioane de euro a Simonei Halep în Poiana Brașov

redactia

Ford România reia programul de conducere preventivă „BeCool – Gândește înainte!”

Ligia Voro

Cel mai mare proiect de infrastructură mare din Timişoara, pasaj subteran de 30 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Transgaz, încasări de 188,5 milioane de lei de la Romgaz pentru transportul gazelor în perioada 1 octombrie 2016 – 1 octombrie 2017

Stefana Muresan

AEW a finalizat vânzarea Promenada Mall Târgu Mureș către Indotek

Ligia Voro

Salamul de Sibiu, mai scump cu 10%, deși prețul materiei prime de bază a crescut mai mult

Papuc Irina

Prima generație de femei mecanic de locomotivă, formată și angajată de Grup Feroviar Român

Stefana Muresan

Directorul general Bosch din Blaj, în vizită la UMFST Tîrgu Mureș

redactia

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

World premiere: Globalworth inaugurates the biggest kinetic floor in an office building worldwide

Ionut Oprea

Lanțurile de retail, încasări de sute de milioane de euro

Stefana Muresan

Arhitecții din România dezbat viitorul noilor cartiere la Cluj

Nora Dumitrescu

INCESA, hub modern de cercetare la Craiova realizat cu fonduri europene, investiție de 10 mil. euro

Stefana Muresan

Scrumbia afumată de Dunăre, produs românesc recunoscut oficial de Comisia Europeană

redactia

Producătorul german Varta va investi 50 mil. lei pentru a produce la Braşov baterii pentru aparate auditive

redactia

Mai mult de o treime dintre directorii executivi în cele mai mari companii din România sunt femei

Papuc Irina

Leave a Comment