Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Învățământ medical stomatologic la standarde europene la UMFST Târgu Mureș

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş pune la dispoziția viitorilor studenți o bază modernă de învățământ medical. Despre facilitățile oferite studenților și ce înseamnă să studiezi stomatologia aici a oferit mai multe detalii Prof. Dr. Cristina Bica, Decanul Facultății de Medicină Dentară.

 

Facultatea de Medicină Dentară a UMFST Târgu Mureş oferă studenților posibilitatea de a studia în cadrul unei baze de învățământ și cercetare dotată la standarde europene. Puteți oferi mai multe detalii?

Garantarea unui proces educaţional dinamic şi complex, dobândirea dreptului de liberă practică după examenul de licenţă şi recunoaşterea studiilor în străinătate, practicarea unei profesii nobile, cu rezultate fascinante şi imediate, spiritul antreprenorial, sunt aspecte care atrag an de an absolvenţii de liceu către examenul de admitere la facultatea noastră.

În ceea ce privește baza de învățământ, dacă mă refer strict la disciplinele de specialitate stomatologică, cu o pondere de 2/3 din totalul materiilor pe care studentul le parcurge, procesul educațional didactic-clinic se desfăşoară în Centrul Integrat de Medicină Dentară şi în Clinica de chirurgie oro-maxilo-facială.

 

Care sunt dotările Centrului Integrat de Medicină Dentară?

Aici se regăsesc amfiteatre modulare, compartimentul triaj pacienţi, compartiment de simulare, de radiologie, laborator de tehnică dentară. Zona destinată activităţii clinice a studenţilor şi rezidenţilor, dotată cu 84 de unituri dentare, cuprinde 5 compartimente distincte. Clinica de chirurgie maxilo-facială activează într-un sediu nou, dotat cu săli de operaţie, compartiment radiologie, saloane ATI, saloane pentru pacienţi, săli de tratament.

Beneficiem de aparatură şi tehnologie de ultimă generaţie în domeniul radiologiei, oferind pacienţilor servicii imagistice moderne şi accesibile. Tomograful computerizat 3D CBCT, recent achiziţionat, oferă acurateţe maximă în diagnosticarea afecţiunilor din sfera maxilo-facială, fiind indispensabil în implantologie, ortodonţie şi celelalte ramuri ale stomatologiei.

 

Cum arată oferta educațională pentru anul universitar 2019/2020?  Ce noutăți sunt aduse?

Oferta educaţională a facultăţii noastre cuprinde 3 programe de studii de licenţă: Medicină Dentară, Medicină Dentară-limba engleză şi Tehnică Dentară. Primele două programe asigură pregătirea studenților timp de 6 ani, iar programul Tehnică Dentară are o durată de 3 ani. La Medicină Dentară, cursurile se desfăşoară în limbile română sau maghiară, iar activităţile practice şi clinice în limba română. Începând cu anul universitar 2014-2015, a fost iniţiat programul de studii Medicină Dentară în limba engleză. În cadrul acestuia, cursurile se desfăşoară în limba engleză, activităţile practice din anii I-III în limba engleză şi începând cu anul IV, stagiile clinice, care impun relaţionarea cu pacientul, se desfăşoară în limba română. La Tehnică Dentară, activitățile teoretice și practice se derulează în limba română.

În octombrie 2018 a fost lansat un program nou de studii de masterat cu durata de un an, Reabilitare orală estetică, care s-a adăugat programului de master existent, Tehnologii protetice pe implanturi.

 

Sintetizând, cum arată cei șase ani de pregătire a viitorilor medici stomatologi?

Cea mai mare concurență se înregistrează, în fiecare an, la programul de studii Medicină dentară. Odată admiși, proaspeții boboci sunt nerăbdători să studieze disciplinele de specialitate stomatologică. Acestea sunt însă incluse în planul de învățâmânt în mod gradual, pe măsură ce se însușesc noțiuni fundamentale de Anatomie, Fiziologie, Genetică și altele. Formarea ca viitori medici implică de asemenea dobândirea de cunoștințe din diferite specialități medicale, de exemplu medicina internă, chirurgia, pediatria, ORL, endocrinologia etc. Prima disciplină stomatologică se studiază în primul an, în semestrul 2, și se numește Morfologia dinților. Din anii II-III, ponderea specialităţilor creşte și studenții exersează manopere terapeutice pe fantoame, în sala de simulare. Începând cu anul IV, la stagiile clinice, sub îndrumarea cadrelor didactice, studenții efectuează tratamente stomatologice la pacienți.

 

Aveți un mesaj pentru viitorii candidați?

Le transmit mult succes la examenul de admitere din luna iulie, iar viitorilor studenţi să se implice în activităţile complexe ce se derulează în cadrul facultăţii: procesele didactice, formative, dar şi cele sociale, umanitare. Să fie mândri că sunt studenţi la Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureş!

de Arina TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Articolul următor

Pregătire științifică și antreprenorială pentru viitorii farmaciști la UMFST Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share