Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pregătire științifică și antreprenorială pentru viitorii farmaciști la UMFST Târgu Mureș

Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș a format mii de farmaciști de-a lungul timpului și continuă acest trend. Despre oferta educațională și noutățile pregătite pentru viitorii farmaciști a oferit mai multe detalii Prof. Dr. Daniela Muntean, decanul Facultății de Farmacie.

 

Facultatea de Farmacie din cadrul UMFST Târgu Mureș oferă studenților posibilitatea de a studia în cadrul unei baze de învățământ și cercetare dotată la standarde europene. Puteți oferi mai multe detalii?

Promovarea unui învățământ farmaceutic concordant cu cerințele pieței, centrat pe student, a fost și rămâne obiectivul principal al Facultății de Farmacie, atât pentru programul de studii Farmacie cât și pentru cel de Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic.

Studenții Facultății de Farmacie beneficiază de o clădire nouă, modernă și adaptată unor exigente standarde de calitate, extinsă pe o suprafață totală de aproximativ 6.000 m2 și compartimentată în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, sală de calculatoare etc., toate dotate cu mobilier specific activității didactice teoretice şi practice. În ceea ce privește cercetarea, studenții noștri au acces în laboratoarele de cercetare proprii (Laboratorul de Testare a Medicamentului, Laboratorul de licenţă şi, în scurt timp, Laboratorul de cercetări farmacognostice), respectiv în CCAMF (Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice).

 

Anul 2019 este an pilot pentru derularea proiectului  referitor la Simulatorul de Farmacie. Vă rog să oferiți mai multe detalii.

Ne-am propus ca prin acest simulator să le creăm studenților o conexiune reală cu atribuțiile administrative și, de ce nu, antreprenoriale pe care le vor avea în farmacie. Practic, proiectul Farmacie virtuală va familiariza studenții cu ce înseamnă un sistem informatic de gestiune, cum se utilizează și ce opțiuni oferă. De asemenea, studenții vor intra în contact cu procedurile după care se ghidează farmaciștii în activitatea curentă.

 

Cum arată oferta educațională pentru anul universitar 2019/2020?

În ceea ce priveşte oferta educaţională pentru anul universitar 2019-2020 nu există schimbări faţă de anul precedent, facultatea având două programe de licență: Farmacie, 5 ani de studiu, în limbile română şi maghiară, acreditat, cu 80 de locuri la buget (40 pentru limba română, 40 pentru limba maghiară) şi 95 locuri la taxă; Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic, 3 ani de studiu – autorizat, 40 de locuri, 25 locuri bugetate, 15 locuri cu taxă și trei programe de masterat: Calitatea medicamentului, alimentului și mediului; Cosmetologie și dermofarmacie; Biotehnologie medicală.

Universitatea oferă studenţilor absolvenţi posibilitatea pregătirii postuniversitare prin studii de rezidenţiat în două specializări: Farmacie clinică şi Laborator Farmaceutic, respectiv doctorat.

 

Cum arată cei cinci ani de pregătire a viitorilor farmaciști?

Farmacistul este cel care, timp de 5 ani de studii universitare dobândeşte competențe și abilități ce-l situează într-o poziție privilegiată din punct de vedere profesional – între medic și pacient. Farmacistul girează calitatea produsului de la prepararea lui până la eliberare, urmărește trasabilitatea, este un administrator cu înaltă calificare, cunoscător al tuturor aspectelor legale ce privesc practica farmaceutică. Aș dori ca fiecare viitor candidat să aibă în mintea și în inima lui convingerea că Farmacia a fost, este și va fi o știință şi,  în egală măsură, o artă și o profesie cu oameni, pentru oameni şi că Facultatea de Farmacie din Târgu Mureș le oferă toate condiţiile pentru a se pregăti în acest sens.

Să nu uităm de cei ce vor opta pentru programul de Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, care vor deveni lideri în sectorul cosmetic, cu cunoştinţe solide teoretice şi tehnice în domeniul produsului cosmetic sintetic sau natural (chimia, tehnologia şi analiza produsului), respectiv a unor proceduri simple sau complexe de întreţinere a frumuseţii corporale, cărora din acest an universitar li se pune la dispoziţie în clădirea nouă a facultăţii un spaţiu dotat şi utilat cu aparatură specifică din gama ştiinţifică.

 

Aveți un mesaj pentru viitorii candidați la Facultatea de Farmacie?

Viitorilor candidaţi la Facultatea de Farmacie din Târgu Mureş le transmit că am fi onoraţi să-i avem studenţi, că pe parcursul celor 5, respectiv 3 ani de învăţământ universitar vor avea posibilitatea să se formeze într-una dintre cele mai frumoase domenii de activitate – acelea ce veghează asupra sănătăţii şi frumuseţii semenilor noştri.

de Arina TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Învățământ medical stomatologic la standarde europene la UMFST Târgu Mureș

Articolul următor

Covasna: Castelul Szentkereszty din Arcuş, inclus în turneul SoNoRo Conac

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share