Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Clusterul Mobilier Transilvan (CMT), primul din România care a primit calificativul Gold, a înrolat nu mai puțin de 11 membri noi și se pregătește de revoluția tehnologică: fabrici și linii de producție complet robotizate, materiale compozite în locul clasicului lemn, dar și forță de muncă adusă din străinătate.

Noii membri ai CMT, sosiți pe final de an, sunt Rebras Mobilier Florești, Valmedy Prod Sighetu Marmației, Techtex Oșorhei, DemarMob Design Cluj-Napoca, Management Solutions Sum Brașov, Gamada Metal Creativ Baia Mare, Ghise Design Recea, Zigman Mobilier Cluj-Napoca, Nilacmob Mobila Satu Mare, Andramob 2013 Negrești-Oaș și chiar E-Laborator Feeria Târgoviște.

Valmedy este producător de canapele cu 200 de angajați și desfacere mai ales pe piața externă, contactele fiind facilitate de proprietarul Joseph Geebelen, de origine belgiană. Până în 2016, era cunoscută ca Transvalmob. Zigman se axează pe mobilier pentru casă și birou. A început cu 10 angajați și a ajuns la 100, având o suprafață de producție de 5.000 mp, două showroom-uri în România (Cluj-Napoca, Sâncraiu de Mureș) și unul în Canada.

E-Laborator Feeria este singurul producător certificat de mobilier de laborator din România, care distribuie articole de mobilier tehnologic și concurează companii de renume de pe piața internațională. Firma se află în județul Dâmbovița, numără 49 de salariați, fiind angajată în proiecte la nivel național și internațional.

 

Centru regional de competență la Cluj

 

În ultima lună a anului trecut CMT a fost anunțat că Transylvanian Furniture Cluster a devenit marcă înregistrată de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Cererea a fost acceptată în 19 decembrie, iar apoi a fost primită notificarea oficială. În 2019 membri ai CMT vor merge într-o misiune economică la invitația managerului Malaysian International Furniture Fair (MIFF), Karen Goi, pe care au cunoscut-o în timpul unei misiuni a clusterului în China.

31 de reprezentanți ai CMT și-au anunțat prezența în Malaezia, unde vor participa la MIFF 2019, la Kuala Lumpur, dar și la International Furniture Fair Singapore. În ianuarie, asocierea a fost prezentă la WoodCircus – Fact Finding Stakeholder Workshop de la Varșovia (Polonia), care a inclus prezentarea situației legată de reciclarea și eficientizarea procesării lemnului, cu trimitere la experiența lanțurilor de valoare în 13 țări europene.

Clusterul este angrenat în mai multe proiecte pe fonduri europene, care se vor ridica la 3 milioane de euro în 2019. Unul dintre cele mai ambițioase îl constituie înființarea unui centru regional de competență pentru industria mobilei, propus la Cluj-Napoca, dar și a unei sucursale a acestei structuri la Baia Mare.

Conducerea CMT a anunțat că primul pas în direcția proiectelor de inovare va fi constituirea a două laboratoare care să se ocupe de acoperiri funcționale, respectiv materiale noi, iar companiile membre ale clusterului vor beneficia de rezultatele acestor cercetări pentru a putea integra în piața reală produsele rezultate.

Noile afaceri în domeniu vor fi susținute prin proiectul Partener Startup. Între cei selectați pentru finanțare se află trei tineri care doresc să deschidă afaceri independente în industria mobilei: Elena Nicola, Gellert Becze și Attila Laczko, al căror mentor va fi Ioan Iancu, antreprenor de succes și membru al CMT.

 

Își aduc angajați din alte țări

 

O mare provocare o constituie găsirea de forță de muncă în acest domeniu aflat în plină expansiune în România.

“Firmele sunt tot mai inventive: unele aduc oameni cu transport propriu de pe o rază de 50 km, însă vara îi găsesc mai greu. Ne îndreptăm spre o migrație controlată, adică a aduce personal din afara țării și de a-l integra aici, atât străini, cât și românii duși în ultimii ani în altă parte.

În general, în fabricile unde se face cercetare, se produce valoare adăugată, salariile sunt mai mari, iar la cele cu multe activități repetititive există secții întregi automatizate și robotizate, unde efectiv nu există oameni, cu toate că și investiția inițială devine mai mare. De altfel, am angrenat în cluster chiar un alt partener care face roboți industriali”, a declarat managerul CMT, Ciprian Morcan.

CMT are 78 de membri: firme, instituții și universități – cu interese diverse în industria mobilei, de la furnizori la producători și de la distribuitori la specialiști în activități conexe, de suport pentru industrie. El are scopul de a fi prezent la cele mai importante târguri internaționale, de a le oferi membrilor vizibilitate și oportunități de a întâlni parteneri de afaceri, de a construi relații și de avea acces la cele mai noi tehnologii apărute în lume. CMT include membri din Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj). Acesta este membru fondator al Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord.

 

Materialele compozite elimină lemnul de pe piață

 

Producătorii din Transilvania încep să se orienteze către materiale care înlocuiesc lemnul clasic: metal sau plastic. Napochim Cluj vinde pe piața europeană mobilier din plastic pentru exterior sau pentru plajă. Inul și mai nou cânepa sunt folosite în materialele compozite, dar sunt aduse din străinătate, la prețuri sub cele din țară, mai ales că în România există restricții de cultivare a acestei plante. Bambusul este din ce în ce mai folosit de producătorii autohtoni. Multă materie primă provine din Vestul Europei (mobila fiind livrată tot acolo), dar Asia și Africa devin tot mai mult furnizoare de astfel de materiale alternative în industria mobilei.

 

Ikea de Cluj, un vis îndepărtat

 

“Un distribuitor precum Ikea are cerințe foarte mari de la producători, solicită îndeplinirea unor proceduri, audituri. Acesta dă de lucru multor companii, dar poate și să vulnerabilizeze o mare parte din industrie. Este periculos ca mare parte din top 10 să îți fie clienții unui singur distribuitor, ce te faci dacă intră piața în declin? Înființarea unui asemenea magazin va fi mai greu de transpus în practică deoarece s-ar putea ca investiții de acest gen să stagneze. Asta pentru că, deși cumpărătorii spun că ar vrea să pună mâna pe mobilă sau să se așeze pe canapea, unii investitori se gândesc tot mai mult cum se pot muta în online decât să își deschidă magazine clasice”.

 

Eldorado-ul asiatic

 

Cu toate că producătorii din Ardeal au efectuat mai multe misiuni economice în țările din Asia, intrarea pe aceste piețe este dificilă, atât din cauza distanței mari, cât și a dificultății în a găsi parteneri de încredere de acolo. Deși înainte de 1989, China era un partener tradițional al României, acum țara noastră ocupă abia poziția 54 în lume în privința schimburilor economice cu această mare putere a lumii. Principala preocupare a CMT este de a colabora cu designeri din China pentru a putea adapta producția din Transilvania la specificul asiatic, mai ales că produsele “made in UE” sunt tot mai apreciate de clasa medie de consumatori chinezi, care începe să devină tot mai consistentă.

 

“Ne interesează mai ales piețele din afara Europei

 

Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), spune că principalele ținte ale membrilor organizației le reprezintă Asia și America. În consecință, participarea la evenimentele de acolo va fi o prioritate în 2019, deși startul anului pare unul ratat ca implicare a autorităților în finanțarea participării la Singapore. „În 2018 am beneficiat de un sprijin substanțial acordat de Ministerului pentru Mediul de Afaceri, dar fondurile necesare participării României cu stand național sunt insuficiente și se aprobă cu întârziere. Mai ales că la expozițiile internaționale de mobilă se cunosc datele și condițiile de participare cu mult timp înainte”.

 

Desant românesc la Koln

27 de producători de mobilă din România au participat la IMM Cologne, primul mare târg internațional de profil din acest an. Printre cele mai cunoscuți s-au numărat Pure Home Collections, Savini Due, Larix Mobila, Szel-Mob, Famos, Mobex, Quadra Invest, Simex, Bucin Mob, Design for Life, Bradul Măneciu sau  Carel Woodworks. Germania este principala piață pentru producătorii români, iar expoziția de la Koln, cea mai mare din Europa și una dintre cele mai importante din lume. Aici se stabilesc parteneriatele și contractele pentru anul în curs. La eveniment au participat 1.450 de expozanți, din 50 de țări.

 

Principalele expoziții internaționale (2019)

 

IFFS/AFS (Singapore)                      9-12 martie

Salone del Mobile (Milano)               9-14 aprilie

ICFF (New York)                                       19-22 mai

Interzum (Koln)                                 21-24 mai

Maison & Objet (Paris)                     6-10 septembrie

IFC Exhibition (Shanghai)                9-12 septembrie

Index (Qatar/Dubai)                          22-24 octombrie

Mebel (Moscova)                               18-22 noiembrie

 

Sursa: APMR

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investițiile la Spitalul Clinic Județean Mureș continuă

Articolul următor

Mobila de Sălaj vrea să spargă blocada Bruxelles – Washington. „Rușii ne consideră cei mai buni din lume”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share