Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industry 4.0 – Graniţa dintre ieri şi mâine. Angajaţii cu skill-uri în zona digitalizată vor fi tot mai căutaţi de către companii

 La o simplă căutare, sunt 44.121 de job-uri care au expresia „digital transformation”. Asta înseamnă că există în prezent o piaţă a forţei de muncă, care caută angajaţi cu astfel de skill-uri. Este doar una din datele prezentate la workshop-ul proiectului Industria de mâine – „Industry 4.0 – Graniţa dintre ieri şi mâine”, desfășurat la Oradea.

 

Unul dintre workshop-urile proiectului Industria de mâine – „Industry 4.0 – Graniţa dintre ieri şi mâine” a fost găzduit în 8 februarie 2019, la Oradea. Proiectul este destinat stimulării dezvoltării durabile a companiilor cu profil industrial din regiunile Nord – Est, Centru şi Nord – Vest.

„Seria de evenimente «Industry 4.0 – Graniţa dintre ieri şi mâine» oferă o ocazie excelentă pentru managerii de companii de profil industrial din România să întâlnească specialişti ai celei mai mari companii de training industrial din România, Best Smart Consulting şi ai celor mai mari producători de soluţii pentru industrie, care vor prezenta strategii de abordare a proiectelor Industry 4.0, studii de caz bazate pe integrarea Industry 4.0 şi Industrial Internet of Thing (IIoT) în activităţile zilnice. În cadrul evenimentului sunt prezentate soluţii inovative care ajută companiile cu profil industrial să înţeleagă mai bine importanţa digitalizării şi automatizării proceselor industriale în noul context”, a declarat Marius Hărătău, consultant Best Smart Consulting.

Seria de workshop-uri face parte dintr-o suită de evenimente şi servicii puse la dispoziţia companiilor industriale din România de către Best Smart Consulting, integrate în portofoliul Academiei Industriale, prin proiectul „Industria de mâine”, finanţat prin Fondul Social European.

Acest proiect se traduce prin: zece worshop-uri naţionale, 50 de sesiuni de instruire specializată, 16 companii selectate pentru a primi consultanţă în magament strategic şi dezvoltare de proiecte Industry 4.0.

„În prima fază trebuie să înţelegem unde se duce industria. Şi trebuie să înţelegem în viziunea unor companii care au făcut multe investiţii în zona aceasta, care s-au pregătit pentru pasul acesta. Conceptul Industry 4.0 vine cu două elemente foarte importante. Ca orice revoluţie industrială vine cu zona de inovaţie tehnologică, dar şi cu inovaţie socială. Vorbim de noi tehnologii care schimbă şi vor schima modul în care societatea funcţionează per ansamblu. În primul rând, vorbim despre situaţia transformării locurilor de muncă actuale. Pentru această transformare va trebui gândită o strategie pentru noua realitate economică şi tehnologică, astfel încât angajaţii actuali, care reprezintă principala resursă a companiei, să reuşească să facă pasul spre noul tip de economie. Vor apărea şi noi locuri de muncă, a căror denumire nici nu o ştim, dar va fi o zonă foarte competitivă în a atrage aceşti angajaţi cu skill-uri în zona digitalizată. Pentru că toată lumea îi va dori. Va fi o resursă destul de puţină pe piaţa forţei de muncă şi bătălia va fi crâncenă. Atunci, singurul lucru pe care îl vedem noi, asta este zona în care companiile vor trebui să lucreze. Să ducă angajaţii actuali în zona în care ei să fie eficienţi şi să aibă skill-uri de digitalizare. Şi apoi, vor fi şi locuri de muncă şi angajaţi, pentru care nu veţi mai găsi soluţii în compania dumneavoastră. Pentru că nu vor avea capacitatea să facă pasul spre noul tip de economie”, a explicat specialistul Best Smart Solution.

La o simplă căutare, sunt 44.121 de job-uri care au expresia „digital transformation”. Asta înseamnă că există în prezent o piaţă a forţei de muncă, care caută angajaţi cu astfel de skill-uri. Astfel de angajaţi nu sunt formaţi de nici o universitate, pentru că aici este un cumul de competenţe legate de noile tehnologii, pe care nici universităţile, nici o companie de training nu a reuşit să le introducă într-o curriculă. Sunt persoane care au avut experienţă în zona asta şi reuşesc, printr-un efort propriu, sau susţinuţi de companie, să acopere astfel de poziţii.

Acest proces de schimbare va duce şi la schimbarea modului de colaborare cu angajaţii. Aşa au apărut: work from home, freelancer sau digital nomad.

Industry 4.0 vine ca un răspuns pe care Europa îl dă la avansul tehnologic pe care SUA, Japonia sau celelalte ţări îl au în stadiul de tehnologie. În SUA se vorbeşte mai mult de IIoT. Industry 4.0 este eticheta pe care Guvernul german a dat-o strategiei Germaniei de digitalizare, răspunsul pe care l-a dat companiilor de producţie din Germania pentru a face faţă competiţiei globale, în zona de producţie.

 

Digitalizare

 

Transformările digitale în producţia industrială; Digitalizarea şi Industry 4.0 în viziunea Siemens, au fost subiecte dezvoltate Laurenţiu Nae, cofondator şi director Dezvoltare Digital Twin. Acesta a vorbit şi despre: Eficientizarea producţiei industriale prin digitalizare; Soluţii pentru Industry 4.0; Valoarea adăugată adusă prin digitalizare şi Identificarea potenţialului pentru digitalizare în companiile din România. „Digitalizarea schimbă totul. Datele trebuie să fie utilizate pentru a genera produse mai bune, servicii mai bune. Următoarele soluţii vor fi bazate pe analiza datelor şi valorificarea acestora”, a subliniat Laurenţiu Nae.

Acesta a prezentat şi trei studii de caz: Inno Robotics de la Cluj; IP Automatic Design şi Faist Mecatronic – Oradea.

„Indiferent de domeniul de activitate sunt câteva beneficii pe care companiile le urmăresc prin aceste investiţii în digitalizare. Reducerea timpului de lansare pe piaţă al produsului – este un beneficiu pe care fiecare companie îl urmăreşte. Al doilea mare beneficiu este să existe o flexibilitate sporită, iar al treilea beneficiu – eficienţa sporită. Există un studiu din care reiese că digitalizarea aduce mult mai multe beneficii unui client decât unui furnizor”, a precizat specialistul.

Acesta a enumerat provocările aduse de transformarea digitală: schimbarea modului în care produsul ia viaţă; schimbarea modului în care produsul este realizat şi schimbarea modului în care produsul este utilizat.

„Adoptarea roboţilor nu lasă pe nimeni fără loc de muncă”, încearcă să asigure Laurenţiu Nae.

Dan Zima, Business Development Manager Cisco a oferit informaţii despre securitatea cibernetică în era Industry 4.0. Acesta a vorbit despre metodele de apărare împotriva posibilelor atacuri cibernetice îndreptate spre companiile cu profil industrial: Industrial Network Security, Alinierea IT/OT (Information Tehnoloy/Operation Tehnology).

 

Cursuri

 

Prin proiectul „Industria de mâine” sunt organizate mai multe categorii de cursuri. O categorie sunt cursurile industriale: Leadership Industry 4.0; Managementul achiziţiilor industriale; Negocierea avansată, Logistica producţiei; Planificarea producţiei; Managementul producţiei; managementul liniilor de producţie, Managementul calităţii; Managementul mentenanţei; Managementul vibraţiilor; Costuri şi bugete în producţie; Îmbunătăţire procese – Lean manufacturing.

O altă categorie sunt cursurile de resurse umane: Schimbarea competenţelor Industry 4.0; Elemente de coaching Industry 4.0; Curs manager Resurse Umane, plus cursurile de competenţe antreprenoriale.

„48 de antreprenori de IMM-uri din domenii diferite de activitate economică vor putea beneficia de servicii de consultanţă specializată în planificare strategică, valorificând şansa de pregătire şi adaptare la condiţiile unui mediu economic atractiv, transparent şi inovativ. Şi nu e puţin lucru să beneficiezi de consultanţă inteligentă în dezvoltarea afacerii tale, fără costuri din partea ta”, este de părere Marius Hărătău.

În urma participării la workshop-uri, vor fi selectate 16 companii cu profil industrial, care vor beneficia de consultanţă specializată, valorificând şansa de îmbunătăţire a proceselor şi adaptare a activităţilor la dinamica pieţelor.

Obiectivele principale ale acestui proiect sunt creşterea conştientizării şi crearea unei atitudini pozitive a angajatorilor faţă de importanţa şi necesitatea participării angajaţilor la programe de formare formală şi informală pe bază de inovare, precum şi creşterea performaneţelor pe plan profesional ale managerilor şi antreprenorilor. obţinute prin cursuri de perfecţionare şi specializare.

 

de Traian DAN

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum convingem publicul să folosească transportul în comun?

Articolul următor

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share