Cluj Investitii Slider Ultimele stiri

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa își aduce oameni de la 50 de kilometri distanță

Belgienii de la La Lorraine au alocat până acum 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea celei mai moderne fabrici de panificație congelată la Câmpia Turzii dar acum de-abia mai găsesc angajați. În condițiile în care numai de la combinatul Industria Sârmei au fost dați afară 4.000 de oameni.

“În 2011, când am deschis fabrica, am primit 1.000 de CV-uri, majoritatea  de la combinat, acum de-abia mai vine câte unul, stă câteva zile și pleacă. Aducem oameni inclusiv din Mureș. Avem nevoie de 40 de angajați, ne-am fixat o țintă de peste 200 de oameni până în 2020, cu greu îi găsim”, mărturisește directorul fabricii, Dan Păucean.

La Lorraine folosește tehnologia bake off care își are originea în Franța, în anii ‘70. Aceasta presupune ca produsele parțial coapte pe linie să fie congelate rapid pentru ca procesul de coacere să fie finalizat în magazin, cât mai aproape de momentul vânzării. În 2016 au fost lansate trei linii de producție.

Firma din România este o asociere între La Lorraine Bakery Group și Macromex. Ca urmare a cererii ridicate de produse precoapte (bake-off), fabrica și-a triplat producția anuală. Unitatea de producție face parte dintr-un plan de expansiune a grupului La Lorraine pe piețele emergente din Europa de Est.

Prima linie a fost dedicată producției de chifle și baghete, a doua, produselor rustice, iar a treia produce chifle de tip Kaiser Rolls. O treime din energia pe care o folosește fabrica este furnizată de un parc solar din apropiere.

Produsele sunt stocate în centrul logistic din apropiere, Edenia Distribution, cel mai mare hub de produse congelate din Europa. De acolo, sunt livrate către clienți din România și din regiune: atât în comerț sau pentru restaurante sau hoteluri. În România, produsele ajung în magazine precum Kaufland sau Lidl.

 

Autostrada și terenul ieftin, principale atuuri

 

O nouă linie de producție, cea de pâine, va fi construită pe parcursul acestui an și va fi funcțională în 2020. “Nu înțeleg de ce unii blamează produsele congelate de panificație. Până la urmă congelarea este cel mai natural proces de conservare și nu necesită folosirea substanțelor chimice”, spune Răzvan Boșomoiu, director general al La Lorraine România. Făina este adusă din Mureș și Hunedoara, drojdia e autohtonă, iar ambalajele, din Timiș. Untul, unul special, vine din Franța.

Cele mai solicitate sunt baghetele franțuzești. Produsele de panificație sunt procesate în proporție de 80%, ele fiind apoi coapte 10-15 minute în cuptoarele din magazine. Majoritatea producției merge în România, iar unele produse sunt exportate în Bulgaria, Serbia, Italia sau Franța.

Unitatea a pornit anul trecut o campanie de recrutare pentru mai multe posturi disponibile ca urmare a măririi producției: specialist în recrutare, recepționist, gestionar depozit, stivuitorist, tehnician electromecanic, operator preparare aluat, operator ambalare manuală sau manipulare.

Fabrica din parcul industrial Reif este principalul furnizor de panificaţie congelată din România. Principalii indicatori analizaţi de investitori pentru alegerea zonei unde s-a ridicat unitatea au fost preţul terenului, utilităţile existente, accesul la o viitoare autostradă şi pentru oamenii disponibili.

Investiția inițială s-a cifrat la 17 milioane de euro, iar cea totală estimată în dezvoltare se ridică la 50 de milioane. Fabrica de 6.000 mp a fost ridicată pe un teren de 4,3 ha de către constructorul ACI Cluj, fiind concepută de biroul de arhitectură Dico & Țigănaș. Parcul industrial privat Reif din Câmpia Turzii se întinde pe 44 ha, fiind situat în zona Autostrăzii Transilvania.

 

Mii de oameni puși pe liber

 

Combinatul metalurgic din Câmpia Turzii a fost înființat în 1920 pentru producerea de sârmă, fiind prima astfel de întreprindere din Transilvania. A fost privatizat în 2003, fiind cumpărat cu 27 de milioane de euro de Conares Trading (Elveția). Dacă în 2007 aici activau 3.700 de angajați, în 2008 mai erau 2.700, iar în 2012, doar 1.050. În 2011, combinatul avea afaceri de 621 de milioane de lei. Ulterior, Conares a fost înghițită de concernul rus Mechel, în 2013 intrând în insolvență. Doar 380 de oameni mai bântuiau prin uzină. Rușii au vândut toate proprietățile lor din România firmei Invest Nikarom București. Prețul de vânzare: 230 de lei.

Related posts

Primarii învață cum să aibă o administrație inteligentă

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania va reduce ratele la credit și birocrația pentru IMM-uri

Nora Dumitrescu

Astra Arad se luptă cu turcii de la Durmazlar pentru a livra 100 de tramvaie moderne Capitalei, contract de 180 mil. euro

Stefana Muresan

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Fabrica din Brașov a germanilor de la REGE Automotive, cumpărată de americanii de la JD Norman Industries

Stefana Muresan

Erste Group, partener principal oficial al Finalei League of Legends (LEC)

Traian Dan

Cu o povară birocratică mai puțin: Firmele cu afaceri de până la 1 milion de euro ar putea scăpa de obligația de a depune declarații semestriale

Ion Surdu

A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan din București: E nevoie de o investiție de 400 de milioane de euro

Papuc Irina

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Stratregia şefului Tarom, Werner Wolff, pentru redresarea companiei

Stefana Muresan

Cluj-Napoca, încă un pas spre Digital Innovation Hub: aplicația „Cluj Now” – notificări oficiale despre oraș

Stefana Muresan

FANUC la EMO 2019 – Sisteme automatizate şi integrate în cel mai mare stand expoziţional

A. I.

Europarlamentarul Daniel Buda: In Romania, peste 45% din terenurile agricole se afla in mainile strainilor

Stefana Muresan

Managerii din domeniul industriei, comerţului şi serviciilor sunt optimişti

Traian Dan

2 milioane de turiști în anul 2021 pentru România cu ajutorul Diasporei

Traian Dan

Brașov: Un leu din trei, în investiții în perioada 2018-2020

redactia

Motivele care au dus la deficitul de Euthyrox pe piața din România: în luna aprilie s-au cerut cantități duble, față de luna martie

Papuc Irina

Două oferte pentru autostrada Cluj – Sălaj. China vs România

Nora Dumitrescu

Neon Lighting, înlocuită de Avril pe “strada Clujului”

Nora Dumitrescu

Proiect european cu stand de taximetre electrice la Cluj

Nora Dumitrescu

Biblioteca Universitară din Cluj, modernizată cu 10 milioane de lei

Nora Dumitrescu

E gata lotul doi din Traseul Regional Transilvania Nord

Nora Dumitrescu

Clujenii sunt așteptați din nou în stradă. De data asta la Art in the Street 2019

Ligia Voro

Peste 50 de milioane de lei pentru reabilitarea Bd-ului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

Leave a Comment