Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa își aduce oameni de la 50 de kilometri distanță

Belgienii de la La Lorraine au alocat până acum 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea celei mai moderne fabrici de panificație congelată la Câmpia Turzii dar acum de-abia mai găsesc angajați. În condițiile în care numai de la combinatul Industria Sârmei au fost dați afară 4.000 de oameni.

“În 2011, când am deschis fabrica, am primit 1.000 de CV-uri, majoritatea  de la combinat, acum de-abia mai vine câte unul, stă câteva zile și pleacă. Aducem oameni inclusiv din Mureș. Avem nevoie de 40 de angajați, ne-am fixat o țintă de peste 200 de oameni până în 2020, cu greu îi găsim”, mărturisește directorul fabricii, Dan Păucean.

La Lorraine folosește tehnologia bake off care își are originea în Franța, în anii ‘70. Aceasta presupune ca produsele parțial coapte pe linie să fie congelate rapid pentru ca procesul de coacere să fie finalizat în magazin, cât mai aproape de momentul vânzării. În 2016 au fost lansate trei linii de producție.

Firma din România este o asociere între La Lorraine Bakery Group și Macromex. Ca urmare a cererii ridicate de produse precoapte (bake-off), fabrica și-a triplat producția anuală. Unitatea de producție face parte dintr-un plan de expansiune a grupului La Lorraine pe piețele emergente din Europa de Est.

Prima linie a fost dedicată producției de chifle și baghete, a doua, produselor rustice, iar a treia produce chifle de tip Kaiser Rolls. O treime din energia pe care o folosește fabrica este furnizată de un parc solar din apropiere.

Produsele sunt stocate în centrul logistic din apropiere, Edenia Distribution, cel mai mare hub de produse congelate din Europa. De acolo, sunt livrate către clienți din România și din regiune: atât în comerț sau pentru restaurante sau hoteluri. În România, produsele ajung în magazine precum Kaufland sau Lidl.

 

Autostrada și terenul ieftin, principale atuuri

 

O nouă linie de producție, cea de pâine, va fi construită pe parcursul acestui an și va fi funcțională în 2020. “Nu înțeleg de ce unii blamează produsele congelate de panificație. Până la urmă congelarea este cel mai natural proces de conservare și nu necesită folosirea substanțelor chimice”, spune Răzvan Boșomoiu, director general al La Lorraine România. Făina este adusă din Mureș și Hunedoara, drojdia e autohtonă, iar ambalajele, din Timiș. Untul, unul special, vine din Franța.

Cele mai solicitate sunt baghetele franțuzești. Produsele de panificație sunt procesate în proporție de 80%, ele fiind apoi coapte 10-15 minute în cuptoarele din magazine. Majoritatea producției merge în România, iar unele produse sunt exportate în Bulgaria, Serbia, Italia sau Franța.

Unitatea a pornit anul trecut o campanie de recrutare pentru mai multe posturi disponibile ca urmare a măririi producției: specialist în recrutare, recepționist, gestionar depozit, stivuitorist, tehnician electromecanic, operator preparare aluat, operator ambalare manuală sau manipulare.

Fabrica din parcul industrial Reif este principalul furnizor de panificaţie congelată din România. Principalii indicatori analizaţi de investitori pentru alegerea zonei unde s-a ridicat unitatea au fost preţul terenului, utilităţile existente, accesul la o viitoare autostradă şi pentru oamenii disponibili.

Investiția inițială s-a cifrat la 17 milioane de euro, iar cea totală estimată în dezvoltare se ridică la 50 de milioane. Fabrica de 6.000 mp a fost ridicată pe un teren de 4,3 ha de către constructorul ACI Cluj, fiind concepută de biroul de arhitectură Dico & Țigănaș. Parcul industrial privat Reif din Câmpia Turzii se întinde pe 44 ha, fiind situat în zona Autostrăzii Transilvania.

 

Mii de oameni puși pe liber

 

Combinatul metalurgic din Câmpia Turzii a fost înființat în 1920 pentru producerea de sârmă, fiind prima astfel de întreprindere din Transilvania. A fost privatizat în 2003, fiind cumpărat cu 27 de milioane de euro de Conares Trading (Elveția). Dacă în 2007 aici activau 3.700 de angajați, în 2008 mai erau 2.700, iar în 2012, doar 1.050. În 2011, combinatul avea afaceri de 621 de milioane de lei. Ulterior, Conares a fost înghițită de concernul rus Mechel, în 2013 intrând în insolvență. Doar 380 de oameni mai bântuiau prin uzină. Rușii au vândut toate proprietățile lor din România firmei Invest Nikarom București. Prețul de vânzare: 230 de lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DAFCOCHIM a confirmat performanţa în agribusiness şi în acest an în faţa fermierilor

Articolul următor

SC Alfadin Com, de la exploatare la eficiență, în sectorul prelucrării lemnului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share