Industrie Mureș Slider Ultimele stiri

SC Alfadin Com, de la exploatare la eficiență, în sectorul prelucrării lemnului

Printre sectoarele bine reprezentate la nivelul județului Mureș este și cel al prelucrării lemnului, iar aurul verde este gestionat conform normelor legale, în special în zonele unde pădurile sunt darnice cu natura. O astfel de zonă este și cea a Văii Gurghiului, locul unde și-a dezvoltat afacerea Dorin Hărșan, administratorul SC Alfadin Com SRL.

 

Afacerea în domeniul exploatării lemnului Dorin Hărșan a început-o acum peste 20 de ani, în Reghin.

„După terminarea studiilor, am lucrat în acest sector al exploatării lemnului în care am acumulat experiență, fapt pentru care, în 1998 am decis să-mi deschid o activitate pe cont propriu și am înființat firma Alfadin Com SRL. De loc sunt din Glăjărie, soția este din Cașva, unde avem și punctul de lucru, de prelucrare a lemnului. Activitatea am început-o în 1998 cu exploatări forestiere. Prin licitație cumpărai parchete, materie primă, care înseamnă lemn, care apoi îl transportai la diferiți beneficiari”, povestește Dorin Hărșan.

Apoi, administratorul Alfadin Com SRL s-a concentrat pe dezvoltarea activității.

“An de an am încercat să-mi dezvolt afacerea, puțin câte puțin, fapt pentru care, în 2003, am deschis punctul de lucru pe partea de prelucrare a lemnului, tocmai pentru a aduce un plus de valoare activității de exploatare, trasformând lemnul rotund în cherestele, materiale de construcții pentru fabrici de mobilă și  pentru persoane fizice. De atunci, încercăm să ne dezvoltăm în continuu. Nu avem o activitate foarte mare, cum e cazul firmelor cu 200-300 de angajați, dar nu e nici mică”, ne-a declarat  Dorin Hărșan, administrator SC Alfadin Com SRL.

Activitatea firmei este segmentată pe cele trei componente, exploatare forestieră, prelucrarea lemnului și transport. Prezentul nu este unul prea roz, în special din cauza pieței, după cum afirmă Dorin Hărșan.

„Trecem prin perioade destul de tulburi. Materia primă ne-o achiziționăm de la direcțiile silvice, prin ocoalele silvice, atât cele de stat cât și ocoale silvice private sau de la persoane fizice. Fiind bunul lor, doresc să vândă cât mai scump. Ne temem de o mișcare pe piață, de o criză. Sperăm să nu avem parte de așa ceva. A scăzut piața în ceea ce privește vânzările. Noi cumpărăm tot scump. Cu toate acestea, încercăm să trecem peste această perioadă mai dificilă. Având atâția angajați, ai o responsabilitate mai mare. Fiecare are familie, copii, degeaba îi lași în concediu fără plată pentru că nu îi ajuți cu absolut nimic. De aceea spun că avem o responsabilitate față de ei”, punctează administratorul SC Alfadin Com SRL.

 

Colaborare cu marile companii

 

Firma se bucură de o bună colaborare, atât cu marile companii cât și cu fabricile de mobilă din zonă.

„Ca și clienți, de regulă lucrez cu companiile mari, în speță Kastamonu din Reghin, pe partea de celuloză. Lucrăm și cu Holzindustrie Schweighofer din Sebeș, care ne plătește la timp și care are încă cel mai bun preț pe piață. Lucrez și cu Kronospan din Sebeș, plus alte câteva firme mai mici din zonă. Avem o colaborare constantă cu acești clienți. În ce privește partea de prelucrare, avem o colaborare cu cei de la Evora, în ceea ce privește fabricarea de mobilă, o colaborare cu o fabrică de mobilă din Târgu Mureș, pe partea de paltin, frasin, stejar, care rezultă din exploatările proprii”, spune Dorin Hărșan.

Ca în multe alte domenii, părerea specialiștilor nu se prea regăsește în soluțiile politicului, iar sectorul de prelucrare a lemnului nu face excepție din această ecuație, este de părere administratorul SC Alfadin Com SRL.

„Am avut o creștere, atât a producției cât și a valorii acesteia, foarte bună pot să zic, până acum doi ani când, din păcate, a intervenit un regres. Noi cei din acest domeniu, avem o asociație, Asociația Forestierilor și Producătorilor de Mobilă Mureș, cu un reprezentant care merge la București, participă la discuții. Ne implicăm și noi, avem un cuvânt de spus, asta dacă ne ascultă cineva. Suntem profesioniști care lucrăm în domeniu. Întotdeauna am încercat să spunem partea cât de cât bună în ceea ce privește schimbarea legilor. Nu prea am fost ascultați, drept urmare, acum doi ani a fost dat peste cap tot acest sistem în care, statul, prin direcțiile silvice, a avut mult de suferit. Nu au reușit să-și facă lucrările, noi am avut o criză de materie primă, s-a ajuns la niște prețuri foarte mari. Într-un final, s-a umflat buba care apoi  explodat, fapt pentru care suntem cu prețuri mari la cumpărare și prețuri scăzute la vânzare. Politicul a avut o influență negativă în acest sistem. Ar trebui să asculte în primul rând de profesioniști. Nu de mine sau de altul, dar sunt oameni cu firme mari, care știu cum stau lucrurile. Plus că se pot rezolva și alte probleme cum ar fi cea a lemnului de foc. Nu au ținut cont nici măcar de o minimă idee de la noi, care să rezolve problema persoanelor fizice. Este foarte mult lemn pe piață, dar care nu ajunge la persoanele fizice. O persoană fizică nu are timp să meargă în vârful muntelui după câțiva metri steri. Pe vremea lui Ceaușescu, îmi aduc aminte că în Reghin era un depozit de lemn de foc unde fiecare mergea și își achiziționa lemn de foc. De ce nu se poate face și acum așa ceva?”, s-a întrebat Dorin Hărșan.

Administratorul Alfadin Com consideră că pădurile românești nu sunt în pericol de a dispărea.

„Se vorbește de defrișări, de faptul că va dispare pădurea. Nu va dispărea, regulile sunt așa de bine făcute încât se va conserva pădurea. E drept că s-au făcut și abuzuri, dar acum suntem așa de urmăriți, iar o firmă, cât de cât serioasă, nu își mai permite să calce strâmb fiindcă poate să rămână fără activitate. Noi avem licențe, atestate să putem lucra în acest domeniu. O să fie în continuare materie primă, cu fluctuațile pieței, ea fiind una liberă, cu un an mai bun, altul mai prost. E foarte important să te descurci într-un an prost, pentru că într-un an bun toată lumea se descurcă. Să sperăm că nu vom avea parte de o criză, ținem legătura cu marile combinate. Își vând greu produsele finite, ceea ce reprezintă un semn de întrebare pentru noi. În rest, activitatea trebuie să meargă, trebuie să fim atenți la aceste fluctuații, plus că trebuie să facem și investiții”, a declarat Dorin Hărșan.

 

Utilajele IRUM, pe placul lui Dorin Hărșan

 

Investițiile nu s-au lăsat așteptate pentru Dorin Hărșan, grație proiectelor, primul fiind pe fosta Măsură 123, în valoare de 460.000 de euro, și un proiect pe fonduri guvernamentale, finanțarea fiind de 100.000 de euro, diferența până la 167.000 de euro fiind aportul propriu. Banii accesați prin aceste proiecte au mers exclusiv spre achiziția de utilaje.

„Obligatoriu, dacă vrei să ai un randament bun, ai nevoie de utilaje performante. Dacă muncești în acest domeniu, nu ajunge să te plafonezi la un moment dat, ai câștigat destul de bine și apoi să nu te mai intereseze să-ți retehnologizezi activitatea. Vorbesc aici de partea de exploatare, sunt utilaje specifice pentru protecția mediului care costă. Așa trebuie să ne facem calculele încât să putem accesa asemenea utilaje. Nu sunt deloc ieftine aceste utilaje. Eu, de regulă, pe partea de exploatări, am cumpărat utilaje de la IRUM. Dacă tot suntem din zonă, nu am cumpărat cu 100.000 de euro un utilaj John Deere, ci am achiziționat cu 80.000 unul de la IRUM. E de-al nostru, utilajul e nou, partea de piese de schimb asigurată. Pe partea de transport, utilajele pe care le avem sunt aduse din afară, România, din păcate, nu mai produce astfel de utilaje. Pe partea de prelucrare, la fel, am mers pe niște utilaje nemțești aduse din Slovenia. Dar ce ține de exploatări, având și fabrica lângă noi, am mers pe utilaje IRUM, TAF-uri, funiculare, fierăstraie, care se pot comercializa prin ei. Sunt utilaje bune, facem treabă bună cu ele. Chiar anul trecut mi-am tehnologizat punctul de prelucrare de la Cașva cu utilaje noi. Pe partea de utilaje, atât la exploatare, prelucrare cât și la transport, stăm destul de bine. Trebuie să ții pasul cu tehnologia, trebuie să produci calitate. Lemnul nu înseamnă doar butuc, înseamnă și o cherestea. În ceea ce privește dezvoltarea firmei, ne-am extins până la un punct în care poți merge mai departe pe partea de mobilă care e un alt segment. Deocamdată rămânem la acest punct, să vedem cum vor decurge lucrurile. Nu ne gândim să ne extindem pe partea de mobilă, dar în segmentul pe care îl avem acum se mai pot face și alte activități, se poate usca cherestea, poți să faci produse finite, lambriuri, cherestea pe anumite dimensiuni. M-aș bucura să putem menține dezvoltarea și dotarea firmei, precum și numărul angajaților pe care îi avem în prezent”, a declarat Dorin Hărșan.

 

de Alin ZAHARIE

Related posts

O şansă la viaţă pentru copiii bolnavi de cancer: Renumit oncolog pentru copii din Turcia vine la Iași

redactia

Piața agroalimentară din Aiud va fi modernizată printr-o investiție de 750.000 de lei

Ion Surdu

Autobuze electrice cu încărcare wireless, în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Lărgirea drumului Timișoara – Moșnița Nouă a depășit o barieră birocratică majoră. Urmează licitația pentru execuție

redactia

ACAROM – înmatriculările de autoturisme noi în UE sunt în scădere. În România: -21,9% în primele 3 luni

Ion Surdu

Lucrările de modernizare a tronsonului feroviar Simeria – Sighişoara, finalizate în proporţie de 95%

redactia

Portalul „Construim Împreună”, bursă a locurilor de muncă pentru constructori

Traian Dan

8 noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă

Ligia Voro

ADR Centru anunță relansarea competiției de proiecte pentru microîntreprinderi

Ligia Voro

Grupul MedLife își consolidează poziția în Moldova și anunță o nouă achiziție: Centrul Medical Micromedica

Papuc Irina

Erste şi Banca Transilvania, cele mai mari creşteri dintre instituţiile bancare listate

Stefana Muresan

DEBT IN EUROPEAN EMERGING MARKETS FORUM 2018

Ionut Oprea

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Stefana Muresan

Asociația Producătorilor de Carne de Porc: Creșterea porcilor în gospodăriile populației nu este interzisă

Papuc Irina

Măsuri împotriva Covid-19 la nivel european. „Să învățăm din exemplele pozitive și din greșelile celorlalte state”

Ion Surdu

Avem declarată oficial stare de urgență în România. Ce prevede decretul semnat de președintele Klaus Iohannis

Papuc Irina

Cele mai multe proiecte pentru Start-up Nation 2018, în Timiş. Începe semnarea contractelor

Stefana Muresan

World premiere: Globalworth inaugurates the biggest kinetic floor in an office building worldwide

Ionut Oprea

Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar București, dotată de Salvați Copiii

Ligia Voro

Vânzările de asigurări de călătorie vor crește în perioada decembrie 2019 – februarie 2020: estimarea Groupama Asigurări

Papuc Irina

Un bistrițean de 23 de ani, absolvent al UBB, cel mai tânăr angajat al Ministerului Economiei din Franța

redactia

Coaliția pentru Dezvoltarea României: ”Stop OuG! – mediul privat nu poate fi ignorat”

redactia

Continental România, deocamdată în stand by: aşteptăm evoluţia pieţei auto

Robert Bloancă

#EURoad2Sibiu. In 2019, All Roads Lead to Sibiu

Stefana Muresan

Leave a Comment