Sibiu Slider Ultimele stiri

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: ”Europa a venit în România!”

Pentru prima dată de la declarația lui Robert Schuman din 9 mai 1950, România găzduiește întâiul summit din istorie organizat de Ziua Europei. Azi, 9 mai 2019 – zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România – la Sibiu, liderii europeni vor adopta o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene.

“Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România. (…) Este un moment cu totul special să deschid Summitul PPE cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu. Vom discuta, astăzi, în primul rând, despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune, despre ce trebuie să facem dacă ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri. Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai – Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni – Summitul PPE şi Summitul de la Sibiu. Şi cum toţi suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei”, a spus şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, ca să poată fi luate decizii pentru viitor, trebuie privit şi în urmă, la temelia construcţiei europene şi la numeroase beneficii pe care le-a adus Uniunea cetăţenilor săi.

“Momentul este unul istoric pentru România, şi nu doar pentru că dimensiunea şi importanţa Summitului sunt fără precedent pentru ţara noastră, ci şi pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România. (…)”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a menţionat că şefii de stat şi de guvern care participă la Summitul PPE vor avea o contribuţie majoră la discuţiile de la reuniunea informală a Summitului UE de la Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că a pus “de nenumărate ori” în discuţie chestiunea integrării în Spaţiul Schengen şi va discuta şi în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect.

“(…) Pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV”, a spus Iohannis.

 

Material realizat de Ionel ALBU

Related posts

OMV Petrom, rezultate mult mai bune comparativ cu T2 2018

Ligia Voro

Ionuț Țața, o viziune cu aparență futuristă despre smart city

Ligia Voro

Chirurgie robotică la Spitalul Pelican din Oradea

Traian Dan

Leave a Comment