Antreprenori Cluj Lideri si afaceri Slider Ultimele stiri

Lanțurile de patiserie ale Clujului își dispută o piață de 7 milioane de locuitori

Panemar și La Casa, cele două principale rețele de magazine de brutărie-patiserie din Cluj, au ieșit la bătaie pe piața Transilvaniei. Dacă lanțul de restaurante al businessman-ului Dorel Goia este deja prezent în opt județe, cel administrat de Nicolae Chiorean face în acest an primul pas în afara Clujului.

 

Dorel Goia, unul dintre primii capitaliști moderni ai Clujului, a deschis în 1990 pizzeria New Croco, în complexul studențesc Hașdeu, local încă funcțional. Fostul profesor de istorie a fost implicat în afaceri precum Astral Telecom (operator TV cablu), Tricotaje Someșul (fabrică de textile), Maestro Industries (producător de mezeluri) sau Maestro Business Center (clădire de birouri).

Toate au fost vândute unor fonduri de investiții sau companii din domeniile respective, activele înstrăinate având o valoare totală de piață în jurul a 400 de milioane de euro. Printre afacerile în care este implicat acum se numără grupul TeraPlast Bistrița, ACI Cluj, rețeaua La Casa, dar și mai multe proiecte imobiliare, rezidențiale și office, mai ales în Cluj-Napoca.

Cu toate că la un moment dat a părăsit domeniul alimentar, prin vânzarea producției de mezeluri către Caroli Food, a revenit în 2013 la “prima dragoste” prin înființarea societății denumite La Casa Ristorante Pizzeria Pane Dolce. S-a extins în 13 orașe din opt județe și deține acum 46 de unități. “Produsele de patiserie le aducem congelate la Oradea. Pornim pe la 3 noaptea din Cluj, descărcăm, după care ne întoarcem acasă”, rezumă un șofer de la La Casa.

Cele 35 de magazine-brutării sunt prezente în spațiile stradale, în timp ce restaurantele sunt plasate în clădiri de birouri precum Liberty Center sau Amera Tower. Cu toate acestea, Goia mărturisea că nu vrea să treacă munții, deoarece o astfel de afacere e greu de gestionat de la distanță: apar probleme de aprovizionare și de logistică. În numai cinci ani numărul angajaților a explodat, de la 7 în 2013, la 364 în 2017, dar și cifra de afaceri, de la 49.000 la 31 de milioane de lei.

 

Primele ieșiri din Cluj-Napoca: Oradea și Turda

 

Panemar este o altă afacere ivită în primii ani ai democrației la Cluj. În 1993 cu un cuptor de cărămidă se cocea pâine de 1 kg. Treptat a apărut moara, a fost clădită fabrica, iar brutarii și patiserii au început să plămădească sortimente noi de pâine, cozonaci, prăjituri. În ultimii ani a trecut printr-un proces de modernizare, cu magazine unde se puteau servi și la mese aceste produse.

Pâinea este frământată manual. Societatea a primit patru certificate de înregistrare ISO pentru managementul calității, siguranței alimentare, de mediu, respectiv pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări.

La început de an, administratorul dădea vestea primei ieșiri în afara județului. “Ne extindem la Oradea”, anunța Nicolae Chiorean. Deocamdată cu unul, apoi cu încă două magazine. Alt oraș aflat în vizor este Turda. Strategia vizează creșterea numărului de unități, în condițiile în care rețeaua trece de 40 de magazine.

Societatea deţine o fabrică proprie, cu o capacitate de producţie de 25 de tone de pâine pe zi şi 5,5 tone de produse de patiserie. O mișcare surprinzătoare, în contextul dezvoltării rețelei, a fost renunțarea, la început de an, la bistroul din Vivo Center, care i-a anunțat pe chiriașii din zona respectivă că va trece la extinderea centrului comercial, printr-o investiție de 20 de milioane de euro.

“În cursul celor 26 de ani de când am început să coacem pâine am învățat că uneori trebuie să renunți la unele lucruri ca să poți începe altele noi. Stați liniștiți, în viitorul apropiat vom deschide magazine Panemar în Cluj-Napoca, în zona Bucium, pe strada Primăverii, strada Dunării și în Piața Mihai Viteazul. Panemar se va extinde și va deschide primele magazine în afara Clujului”, menționa conducerea rețelei.

 

Panemar Morărit și Panificație

 

 • Anul înființării: 1993
 • Afaceri anuale: 64 mil. lei
 • Rezultat net: +6,3 mil. lei
 • Angajați: 529
 • Administrator: Nicolae Chiorean
 • Asociat majoritar: Nicolae Chiorean (98%)

 

La Casa Ristorante

 

 • Anul înființării: 2013
 • Afaceri anuale: 31 mil. lei
 • Rezultat net: -17,9 mil. lei
 • Angajați: 364
 • Administrator: Adriana Zăhan
 • Asociați principali: Daniela Goia (35%), Dorel Goia (15%), Actrom (15%)

 

Top Cluj – fabricarea pâinii și patiserie

(cotă de piață, 2017)

 

 1. La Lorraine 25,7%
 2. Panemar 14,6%
 3. Agropan 8,6%
 4. La Casa 7,7%
 5. Moților SRL 3,9%

Related posts

Clădire de birorui și spații comerciale în locul unui fost sediu de partid

Traian Dan

“Autostrada Iernut – Chețani va fi funcțională în câteva zile”

Nora Dumitrescu

Prețul aurului a depășit pentru prima dată pragul de 2.000 de dolari pentru o uncie

Ion Surdu

Belarus vrea firme cu capital mixt în România

Nora Dumitrescu

Încă 3 milioane de euro atrase de Consiliul Județean Sibiu pentru două spitale

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 27: Lider în România, PARAT RO mizează pe seriozitate și calificarea forței de muncă

Ligia Voro

Peste 70% dintre furnizorii Kaufland sunt producători români

Stefana Muresan

Anul 2017, cu două recorduri pentru Rombat Bistrita

Stefana Muresan

Tehnologii inovatoare prezentate de Continental la Timișoara

Stefana Muresan

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România: Taxa clawback diferențiată ar opri dispariția medicamentelor de pe piață

redactia

Lista cu primii 20 contribuabili la bugetul municipiului Satu Mare care însumează o cifră de afaceri de 1 mld. de euro și peste 15.000 angajați

Stefana Muresan

Clujul va racola tinerii pasionați de tehnologie din Bihor și Alba

Nora Dumitrescu

Majoritarii de la MedLife au vândut într-o singură şedinţă acţiuni de 13,2 mil. lei

Stefana Muresan

The woman 2016 Cluj-Napoca– leadership feminin la superlativ

Bucovina și Clujul își vând produsele tradiționale la comun

Nora Dumitrescu

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Stefana Muresan

Cele mai performante companii din Bistrița-Năsăud, recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2017

Stefana Muresan

Sharp și-a prezentat cel mai nou monitor, dedicat lucrului în Windows  

Ligia Voro

Alianța Vestului – primele măsuri: abonamentele pentru parcare și cele pe mijloacele de transport în comun, valabile pe raza celor patru orașe

redactia

CCIFER decernează Premiile 2017 pentru inovație, antreprenoriat și responsabilitate socială

Stefana Muresan

6 startup-uri românești creative, selectate pentru un marketing bootcamp internațional la Madrid

Stefana Muresan

Tipografia din Apahida a trecut la producția de etichete 3D și antifurt

Nora Dumitrescu

Producătorul britanic pentru industria aerospațială Teconnex, importantă investiție în județul Cluj

Stefana Muresan

Trei proprietăți istorice din Transilvania, de vânzare cu 1,5 milioane euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment