Antreprenori Cluj Lideri si afaceri Slider Ultimele stiri

Lanțurile de patiserie ale Clujului își dispută o piață de 7 milioane de locuitori

Panemar și La Casa, cele două principale rețele de magazine de brutărie-patiserie din Cluj, au ieșit la bătaie pe piața Transilvaniei. Dacă lanțul de restaurante al businessman-ului Dorel Goia este deja prezent în opt județe, cel administrat de Nicolae Chiorean face în acest an primul pas în afara Clujului.

 

Dorel Goia, unul dintre primii capitaliști moderni ai Clujului, a deschis în 1990 pizzeria New Croco, în complexul studențesc Hașdeu, local încă funcțional. Fostul profesor de istorie a fost implicat în afaceri precum Astral Telecom (operator TV cablu), Tricotaje Someșul (fabrică de textile), Maestro Industries (producător de mezeluri) sau Maestro Business Center (clădire de birouri).

Toate au fost vândute unor fonduri de investiții sau companii din domeniile respective, activele înstrăinate având o valoare totală de piață în jurul a 400 de milioane de euro. Printre afacerile în care este implicat acum se numără grupul TeraPlast Bistrița, ACI Cluj, rețeaua La Casa, dar și mai multe proiecte imobiliare, rezidențiale și office, mai ales în Cluj-Napoca.

Cu toate că la un moment dat a părăsit domeniul alimentar, prin vânzarea producției de mezeluri către Caroli Food, a revenit în 2013 la “prima dragoste” prin înființarea societății denumite La Casa Ristorante Pizzeria Pane Dolce. S-a extins în 13 orașe din opt județe și deține acum 46 de unități. “Produsele de patiserie le aducem congelate la Oradea. Pornim pe la 3 noaptea din Cluj, descărcăm, după care ne întoarcem acasă”, rezumă un șofer de la La Casa.

Cele 35 de magazine-brutării sunt prezente în spațiile stradale, în timp ce restaurantele sunt plasate în clădiri de birouri precum Liberty Center sau Amera Tower. Cu toate acestea, Goia mărturisea că nu vrea să treacă munții, deoarece o astfel de afacere e greu de gestionat de la distanță: apar probleme de aprovizionare și de logistică. În numai cinci ani numărul angajaților a explodat, de la 7 în 2013, la 364 în 2017, dar și cifra de afaceri, de la 49.000 la 31 de milioane de lei.

 

Primele ieșiri din Cluj-Napoca: Oradea și Turda

 

Panemar este o altă afacere ivită în primii ani ai democrației la Cluj. În 1993 cu un cuptor de cărămidă se cocea pâine de 1 kg. Treptat a apărut moara, a fost clădită fabrica, iar brutarii și patiserii au început să plămădească sortimente noi de pâine, cozonaci, prăjituri. În ultimii ani a trecut printr-un proces de modernizare, cu magazine unde se puteau servi și la mese aceste produse.

Pâinea este frământată manual. Societatea a primit patru certificate de înregistrare ISO pentru managementul calității, siguranței alimentare, de mediu, respectiv pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări.

La început de an, administratorul dădea vestea primei ieșiri în afara județului. “Ne extindem la Oradea”, anunța Nicolae Chiorean. Deocamdată cu unul, apoi cu încă două magazine. Alt oraș aflat în vizor este Turda. Strategia vizează creșterea numărului de unități, în condițiile în care rețeaua trece de 40 de magazine.

Societatea deţine o fabrică proprie, cu o capacitate de producţie de 25 de tone de pâine pe zi şi 5,5 tone de produse de patiserie. O mișcare surprinzătoare, în contextul dezvoltării rețelei, a fost renunțarea, la început de an, la bistroul din Vivo Center, care i-a anunțat pe chiriașii din zona respectivă că va trece la extinderea centrului comercial, printr-o investiție de 20 de milioane de euro.

“În cursul celor 26 de ani de când am început să coacem pâine am învățat că uneori trebuie să renunți la unele lucruri ca să poți începe altele noi. Stați liniștiți, în viitorul apropiat vom deschide magazine Panemar în Cluj-Napoca, în zona Bucium, pe strada Primăverii, strada Dunării și în Piața Mihai Viteazul. Panemar se va extinde și va deschide primele magazine în afara Clujului”, menționa conducerea rețelei.

 

Panemar Morărit și Panificație

 

 • Anul înființării: 1993
 • Afaceri anuale: 64 mil. lei
 • Rezultat net: +6,3 mil. lei
 • Angajați: 529
 • Administrator: Nicolae Chiorean
 • Asociat majoritar: Nicolae Chiorean (98%)

 

La Casa Ristorante

 

 • Anul înființării: 2013
 • Afaceri anuale: 31 mil. lei
 • Rezultat net: -17,9 mil. lei
 • Angajați: 364
 • Administrator: Adriana Zăhan
 • Asociați principali: Daniela Goia (35%), Dorel Goia (15%), Actrom (15%)

 

Top Cluj – fabricarea pâinii și patiserie

(cotă de piață, 2017)

 

 1. La Lorraine 25,7%
 2. Panemar 14,6%
 3. Agropan 8,6%
 4. La Casa 7,7%
 5. Moților SRL 3,9%

Related posts

Ambasadorul Italiei în România: Fraternitatea româno-italiană are rădăcini adânci, istorice

Stefana Muresan

Satul inteligent vs Smart City

Stefana Muresan

La 100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj, UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

redactia

Primul monitor cardiac miniaturizat din Transilvania, implantat la Clinicco Brașov

Ligia Voro

Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş – judeţe care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro

Stefana Muresan

NTT DATA Romania a atins, în S1, o cifră de afaceri de 40,35 mil. de euro

Ligia Voro

BCR a anunțat, la Techsylvania, lansarea unui program de accelerare a business-urilor tech

Ligia Voro

La OCPI Bihor se pot studia din nou cărțile funciare vechi: taxa 10 lei/15 minute

Traian Dan

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, parteneriat cu Manhattan College – School of Business din New York

Stefana Muresan

CBRE aduce o fabrică de mașini de spălat în Hunedoara, cea mai importantă investiție greenfield din județ de după 1989, în valoare de 110 mil. euro

Stefana Muresan

MedLife investește 5 milioane de euro în Ungaria. Este prima mutare a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara țării

redactia

Cele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019

Ligia Voro

Aplicații în medicină, turism, servicii și auomatizări la „MHPBigBrains”

Ligia Voro

Cum va fi modernizată Piața Izvoare din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Moldova IT Park, primul parc pentru tehnologia informaţiei în Moldova: 160 de rezidenți în 4 luni

Stefana Muresan

ANOFM a anunțat un nou număr unic de apel pentru informarea cu privire la şomajul tehnic

Ion Surdu

Administratorul unui hotel din Blaj oferă clădirea medicilor, voluntarilor, polițiștilor și jandarmilor care luptă cu Covid-19

Ion Surdu

Kromberg & Schubert recrutează 100 de oameni pentru fabrica din Nădab, Arad

Stefana Muresan

IKEA își închide de astăzi magazinele fizice și trece pe online

Papuc Irina

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (II)

Ligia Voro

Ion Țiriac demarează lucrările de construcții pe fosta platformă Lemexim din Brașov

Stefana Muresan

Airbus Helicopters România a fost autorizată să proiecteze modificări şi reparaţii pentru elicopterele de stat din România

Papuc Irina

Investiție din fonduri europene: Primarul Emil Boc anunță asocierea cu 6 localități pentru trenul metropolitan, ce va fi integrat cu metroul

redactia

Planeta noastră schimbă modelul economic

Ligia Voro

Leave a Comment