Mureș

Deda, comuna etalon a Văii Mureșului Superior

Deda, comună etalon a Văii Mureșului Superior, a marcat în 2018, 625 de ani de istorie. O filă din această frumoasă istorie este scrisă azi de către oamenii gospodari ai comunei, în frunte cu primarul Lucreția Cadar.

 

Cum se prezintă comuna Deda la început de 2019?

Avem o infrastructură care dă valoare comunei Deda. De asemenea, aici se păstrează numărul locuitorilor, deși în alte comune este în scădere. În momentul prezent avem 4.330 de locuitori față de 4.400 câți aveam altădată, ceea ce înseamnă că avem o stabilitate, o continuitate în ceea ce privește păstrarea numărului populației în comuna noastră. În ce privește infrastructura, avem peste 30 de kilometri de asfaltări în comună, avem 12 kilometri de canalizare, avem liceul din Deda cu cele patru școli din localitățile aparținătoare, cu un număr de peste 860 de elevi. Avem, de asemenea, căminele culturale, unele terminate, altele în curs de construcție și renovare, avem bisericile care asigură spiritualitatea comunei într-un ritm susținut, care asigură menținerea în ortodoxism a 96-97% din populația comunei. Am realizat capele mortuare în majoritatea bisericilor, în Bistra Mureșului, în Filea, Deda, iar în acest an urmează și la Pietriș.

 

În spatele acestor realizări stă munca unei întregi echipe…

Avem o echipă bună, un bun colectiv de muncă, un Consiliu Local care aprobă toate proiectele puse în dezbatere, inițiate, fie de primar, fie de către consilierii locali. Desigur, a fost foarte multă muncă și foarte multă responsabilitate în spatele acestor realizări la nivelul comunei. Dezvoltarea comunei am asigurat-o din banii care au însemnat veniturile din pădurea aflată în proprietatea comunei și din fondurile europene. Dezvoltarea comunei este una continuă, având în vedere că proiectele care se derulează în perioada 2018-2020 valorează peste 10,2 milioane de euro.

 

Zestrea comunei a crescut constant în ultimele două decenii. Despre ce este vorba?

Vreau să spun că Deda, față de perioada 2000 când am venit ca viceprimar, apoi ca primar din 2004, are o bogăție extraordinar de mare. Această bogăție a constat în învestițiile foarte mari, respectiv achiziționarea de terenuri care s-au făcut pentru comuna Deda. Tot ce înseamnă sală de sport, bază sportivă, stație de epurare în comuna Deda, terenurile pentru piața din comună, toate investițiile care s-au făcut – canalizare, extindere de rețea de apă – toate acestea au necesitat achiziționări de terenuri care au crescut valoarea și bogăția  comunei Deda. Toate acestea sunt întăbulate, există extrase CF pentru comuna Deda, pe comuna Deda, ele constituind noua zestre și bogăție a acestei comunități. Vreau să spun că, în 2004, când am preluat conducerea comunei Deda ca primar, prima lucrare pe care am realizat-o a fost sediul primăriei. Nici terenul, nici clădirea nu erau ale comunei, fiind retrocedate, în proprietatea unui cetățean de origine maghiară din județul Covasna. De asemenea, în locul unde actualmente se construiește noua grădiniță, terenul l-am achiziționat de la Biserica Reformată. Nu am înstrăinat nicio clădire sau o palmă de teren care au fost retrocedate, le-am achiziționat și iată că, în acest moment, pe locul cooperativei de credit care a funcționat acolo, facem o grădiniță nouă cu program prelungit care să deservească zona Văii Mureșului Superior, implicit și comuna Deda. Terenul de la sala de sport, cel de la baza sportivă, precum și terenul de la stația de epurare, echivalent în zeci de hectare, reprezintă avuția comunei, terenuri care au revenit și sunt în proprietatea comunei.

Cele 4.600 de hectare de pășune, din care 60% este pășune împădurită, și cele 2.600 de hectare de pădure, la care se adaugă încă 160 de hectare, aduse ca proprietate a comunei în perioada de când sunt eu primar, constituie o bogăție deosebită care a dus la ceea ce înseamnă Deda azi, o comună mare, frumoasă, o comună prosperă în care condițiile de viață și de locuit sunt deosebit de bune.

 

Deda este printre puținele comune din județ care mai organizează expoziții de animale, de taurine în special. Cum se implică primăria în sprijinirea sectorului agricol?

Preocuparea noastră este să menținem numărul de animale. De aceea, și expoziția de taurine realizată anual scoate în evidență frumusețea și productivitatea raselor de bovine existente în zona noastră. Avem tineri fermieri care au dezvoltate ferme, fapt pentru care am avut recent o discuție și vom merge pe dezvoltarea unei fabrici de lapte. Deocamdată, gândurile noastre sunt acelea de a realiza un punct de colectare a laptelui de vacă, oaie și capră, urmând ca, alături de un specialist în domeniu, să facem și un centru de prelucrare a laptelui. Dorința noastră este de a motiva crescătorii de bovine în a crește numărul de animale. De asemenea, ovinele, ele sunt în număr mare la nivel de comună. Avem un număr de 22 de grupuri de pășune care sunt închiriate de către crescătorii de ovine. În Deda avem o măcelărie, care pune la dispoziția cetățenilor comunei și nu numai, carne proaspătă de vită și  porc. În cadrul proiectului derulat prin POCU la nivelul comunei Deda, realizăm 20 de afaceri, dintre care una se va baza pe extinderea acestei măcelării în localitatea Deda, să se poată vinde carnea proaspătă, la sfârșit de săptămână. Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rusu, a venit cu o propunere, să realizăm în Deda un punct mobil de sacrificare pentru ovine, ceea ce ar însemna o investiție importantă, valoarea acesteia fiind undeva la 100.000 de euro, din care 30% să fie contribuția asociației crescătorilor de animale. Având în vedere numărul mare de suprafețe care se pretează creșterii animalelor, fânețe și pășuni, comuna Deda are o dezvoltare continuă și în ce privește zootehnia, fapt pentru care gândim o sprijinire în ce privește valorificarea produselor ce derivă din acest sector.

 

Tinerii și locurile de muncă. Cum vă îngrijiți de aceste două aspecte?

Dorim ca tinerii să rămână în comună. Sunt asigurate posibilități în ce privește construirea de case, astfel ca tinerii să-și poată dezvolta o familie, o afacere. Mai mult decât atât, intenționăm ca și Centrul Medico-Social, prin relocarea dispensarului medical în noua construcție care se va face, să-și mărească capacitatea la 80 de paturi. Acest lucru va însemna automat și locuri de muncă. Treptat, gândim și dezvoltarea locurilor de muncă și prin cele 20 de mici afaceri din cadrul proiectului social. Sunt alte 60 de locuri de muncă în diferite  activități, spălătorie de covoare, service auto, radiologie pentru stomatologie, laborator dentar, saloane de înfrumusețare, laborator de cofetărie, măcelărie, activități specifice care pot dezvolta zona noastră foarte mult.

 

Cum vedeți dezvoltarea viitoare a comunei Deda?

Pentru acest an, avem în proiectul nostru de canalizare începerea lucrărilor pe o lungime de 14 kilometri, proiect pe fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de euro. Vom termina în acest an lucrările la Căminul Cultural din Bistra Mureșului, o construcție nouă realizată din fonduri locale. Dezvoltarea zonei pentru anii următori înseamnă și dezvoltarea turismului și agroturismului la nivelul comunei Deda. Avem un cadru natural deosebit, avem Valea Bistrei care se bucură anual de numeroși vizitatori, turiști atât din țară cât și din străinătate, în mod deosebit din Ungaria. Foarte mulți urcă pe Scaunul Domnului, sunt stabilite trasee turistice, fie pe Gălăoaia, fie pe Valea Bistrei, care asigură urcarea spre acest minunat obiectiv turistic, avem, de asemenea, cascada Pișoi, situată la o distanță de cinci kilometri de satul Bistra Mureșului. Valea Bistrei e minunată, avem o dezvoltare a zonei, cu cabanele turistice existente, drumul deosebit care este asfaltat. Am și început demersurile pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal, pentru Valea Bistrei, să putem declara comuna ca fiind una turistică de interes local, în ideea de a putea accesa fonduri, să putem dezvolta această frumoasă zonă a Bistrei. Se poate trăi din turism, din veniturile obținute în acest sens. Avem locația necesară pentru a face investiții, un parc de aventură, o telegondolă, chiar și o pârtie de schi. Rămâne de văzut ce vor spune specialiștii care vor vedea potențialul Văii Bistrei, ce se poate preta pentru investirea în turism. Vom gândi de așa natură pentru ca pe viitor și turismul să devină una din prioritățile comunei Deda.

Până în 2020, tot ceea ce înseamnă asfaltare de drumuri, canalizare în întreaga comună, apa nu prezintă probleme, toate aceste lucruri vor fi puse la punct. Rămâne doar să lucrăm pe dezvoltarea turismului în comunitatea noastră. Consider că în viitorul apropiat, în următorii zece ani, Valea Mureșului, prin Grupul de Acțiune Locală care lucrează foarte serios, cât și prin proiectele pe care comunele le vor dezvolta, va cunoaște o dezvoltare deosebită. Deda trebuie să devină viitorul centru al acestor comune, de la Stânceni până la Suseni. Îmi doresc acest lucru, suntem dezvoltați din toate punctele de vedere. Deda a devenit una din primele cinci comune ale județului Mureș, o comună etalon și pentru comunele din țară. Este meritul oamenilor din comuna noastră, este responsabilitatea conducerii Primăriei și a Consiliului Local pentru tot ceea ce înseamnă Deda în momentul de față, pentru ceea ce trebuie să se dezvolte în următorii zece ani, pentru copiii noștri, pentru generațiile viitoare care trebuie să ducă mai departe bogăția acumulată în ultimii 20 de ani și tot ce a însemnat dezvoltare pentru comuna Deda. Dacă va fi continuitate în ce privește persoana mea ca și primar, îmi voi da tot interesul ca Deda să se ridice la un nivel în care să fie asigurate toate necesitățile pentru cetățenii comunei și nu numai.

 

de Alin ZAHARIE

Related posts

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

Fibră optică pe tronsonul CFR Deda – Reghin – Târgu-Mureş

Stefana Muresan

Investiţii de peste 30 de milioane de euro, la Sânpaul

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 27: Lider în România, PARAT RO mizează pe seriozitate și calificarea forței de muncă

Ligia Voro

Directorul general Bosch din Blaj, în vizită la UMFST Tîrgu Mureș

redactia

Factura Aquaserv poate fi plătită în rețeaua Payzone România

Ligia Voro

Romgaz și-a onorat specialiștii la 110 ani de industrie de gaze naturale

Ligia Voro

Revista Transilvania Business, un cadou special pentru Europa și pentru România

Ligia Voro

IRUM Reghin devine actor global

Stefana Muresan

Vasile Iosif – FMC: 300 de milioane de dolari pentru o moleculă

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Visit Târgu Mureș – the eclectic cultural city

Transilvania Business

Au fost desemnați finaliştii competiţiei E.ON Energy Globe Award România 2017

Ligia Voro

FOTO: Noutăţi despre proiectul Maurer Residence Târgu Mureş!

Ligia Voro

Casa Kraus transformată într-o „curte a miracolelor”

Stefana Muresan

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Caparol – calitate, inovație, gamă complexă de produse și design

Stefana Muresan

Șanse mici ca tronsonul Iernut-Chețani să fie inaugurat în 2019, în ciuda mobilizării pe șantier

Ligia Voro

Labradors Residence, un proiect de super case la câteva minute de Târgu-Mureș

redactia

Două proiecte revoluționare de cercetare, câștigate de UMF Tîrgu Mureș

Stefana Muresan

Complexurile de sport din micile orașele ale Transilvaniei, finanțate de stat

Nora Dumitrescu

MS | Transilvania, raiul brânzeturilor de calitate (III) – Telemeaua de Ibănești

Transilvania Business

Primul tractor agricol românesc, lansat în toamnă, la Reghin

Ligia Voro

România, invitată în marea familie a Bălţatei europene

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Ligia Voro

Leave a Comment