Cluj Cultural

Recital extraordinar VOCI PENTRU EUROPA, în Turneul laureaților Concursului Internațional de Canto ”Georges Enesco” Paris – Luni, 13 mai 2019

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită luni, 13 mai 2019, ora 18:00 la Recitalul VOCI PENTRU EUROPA, în Sala Reduta a Muzeului (str. Memorandumului nr. 21). Recitalul celebrează Sezonul România-Franța 2019 în cadrul unui turneu remarcabil al laureaților Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco” Paris. Intrarea publicului este liberă.

Evenimentul, organizat de Asociația Noesis-Enescu, Société Musicale Française „Georges Enesco”, Muzeul Național ”George Enescu” din București și Société des Éditeurs et Auteurs de Musique (SEAM), în parteneriat cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prilejuiește o plăcută serată lirică alături de tinerii soliști Sebastian Balaj, Alin Buruiană și Viorica Spînu, acompaniați la pian de doamna Alina Pavalache, Director artistic Rencontres Musicales Enesco, Paris, pe note celebre ale compozitorilor francezi, români și originari din alte țări ale Uniunii Europene, din secolele XIX, XX și XXI.

Contextul muzical va fi îmbogățit de Expoziția foto-documentară ”George Enescu în timpul Marelui Război”, prezentă în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, expoziție consacrată activității muzicale și umanitare a compozitorului român, în timpul Primului Război Mondial, oferită de Muzeul Național ”George Enescu” din București.

În prelungirea apreciatului Concurs Internațional de Canto ”Georges Enesco” – Paris, organizatorii și partenerii acestui proiect își propun să promoveze excelența artistică și laureații concursului, în contextul celebrativ al Sezonului România-Franța 2019. Turneul ”Voci pentru Europa” reunește cinci evenimente lirice, recitalul clujean fiind precedat de concertele susținute la Sinaia (4 mai 2019)Casa memorială George Enescu și București (6 mai 2019) – Aula Palatului Cantacuzino; fiind urmat de alte două concerte oferite la Iași (16 mai 2019, ora 19:00) – Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu” și la Tescani (7 iulie 2019, ora 17:00) – Muzeul Rosetti-Tescanu-George Enescu.

 

Vă invităm, așadar, Luni 13 mai 2019, ora 18:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Sala Reduta, să celebrăm împreună arta lirică și Sezonul România-Franța 2019, printr-o serată muzicală specială, deschisă publicului larg. Accesul spectatorilor este gratuit.

SEBASTIAN BALAJ, bariton

Marele Premiu pentru Operă 2018 (ex aequo)

Născut la Oradea în anul 1997, Sebastian Balaj a absolvit Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din orașul natal.
A început studiile muzicale la Școala de Arte „Francisc Hubic” Oradea, la clasa de canto a profesorului Marian Boboia.

Din 2017 este student la Secția Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa lect. univ. dr. Florin Estefan.

A participat la cursurile de măiestrie conduse de mezzosoprana Viorica Cortez, soprana Mariana Nicolesco, pianista Alina Pavalache și regizoarea Anda Tabacaru.

Sebastian Balaj este dublu laureat cu Premiul 2 și Premiul Special al Juriului “Barbara Fei Memorial Award” în februarie 2018, la Hong Kong Voice Competition.
Tot în anul 2018 a obținut Premiul “Grand Prix Opera” și Premiul special „In Memoriam Cătălina Cortez”, oferit de către mezzosoprana Viorica Cortez, la Concursul de Canto din cadrul „Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enesco”. În prezent face parte din Studioul de Operă „Lya Hubic” al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, pentru a doua stagiune.

A interpretat deja roluri în operele Don Giovanni de W. A. Mozart, Rigoletto de G. Verdi, Lăsați-mă să cânt! de Gherase Dendrino, a susținut numeroase recitaluri și concerte vocal-simfonice.

ALIN BURUIANĂ, Contratenor

Marele Premiu „Georges Enesco” 2018

Născut în 1994 la Arad, Alin Buruiană a absolvit Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din orașul natal, Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și este masterand la Universitatea de Arte din Oradea.
Primele sale apariții publice au avut loc în 2011, în Chicester Psalms de Leonard Bernstein și Scufița roșie și prietenii de Nicolae Brânzeu, la Filarmonica de Stat Arad. Acestea au fost urmate de diverse alte gale de operă și concerte vocal-simfonice, iar în 2018 a participat la Opera în concert Giulio Cesare de Georg Fredrich Händel, la Palatul Baroc din Timișoara.

În anul 2019, ca urmare a Marelui Premiu „Georges Enesco” obținut la Concursul de Canto din cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaționale ”Georges Enesco de la Paris 2018, a debutat la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în opereta Liliacul de Johann Strauss Jr.

Alin Buruiană a obținut mai multe premii naționale și internaționale: în 2016, Marele Premiu la Concorso

Internazionale di Musica de la Roma și Premiul II la Festivalul și Concursul Ionel Perlea de la Slobozia; Premiul III la Concursul Internațional Sabin Dragoi de la Timișoara 2017, în 2018 Premiul I la Concursul Francesco Stabile de la Poteza, Italia și Grand Prix Enesco și Premiul special oferit din partea Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Alin Buruiană a participat la cursuri de măiestrie vocală cu Simina Ivan, Aura Twarowska și Viorica Cortez, Alina Pavalache.
În 2017, Alin Buruiană a participat la emisiunea tv X Factor, unde a fost primul concurent care a abordat exclusiv opera ca gen pe întregul parcurs al concursului.

 

VIORICA SPÂNU, Soprană

Premiu I – 2018 (secția Mari amatori de Artă Vocală)

Născută la Brașov, și-a început parcursul muzical timpuriu, etalând abilități expresive și vocale din copilărie, fiind eleva Liceului de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov, unde a studiat vioară și, ulterior, pian. Urmează cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, în cadrul căreia ia parte la producția operei „Hänsel und Gretel”
de E. Humperdinck și „Suor Angelica” de G. Puccini.
Susține recitaluri la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, Casa Armatei din Brașov și Muzeul George Enescu din Tescani, în care abordează repertoriu de operă, fiind captivată și de repertoriul cameral al compozitorilor români – George Enescu, Tiberiu Brediceanu, s.a., de cel francez – C. Debussy, M. Ravel, Fr. Poulenc, J. Massenet, cât și de cel contemporan – Katia Saariaho, Henry Nafilyan.

După încheierea studiilor universitare, își continuă perfecționarea vocală și interpretativă în cadrul unor cursuri de măiestrie prestigioase sub egida unor artiști de renume internațional: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Alina Pavalache, Jean-Philippe Lafont, precum și sub îndrumările regizorale ale Andei Tăbăcaru și Ștefan Neagrău, etalând un timbru vocal liric cu veleități de coloratură ce i-au permis să abordeze partiturile mozartiene din ”Flautul fermecat” – Regina nopții, ”Răpirea din Serai” – Blondchen, ”Cosi fan tutte” – Despina, ”Don Giovanni” – Zerlina, precum și rolurile de bel canto, țesătura vocală și expresivă a operelor lui G. Donizetti pliindu-se ofertant pe timbrul sopranei: ”Fiica Regimentului” – Marie, ”Don Pasquale” – Norina, ”Elixirul dragostei” – Adina. Participă la competiții naționale și internaționale și câștigă în anul 2018 Premiul I la prestigiosul Concurs Internațional ”Georges Enesco” de la Paris.

 

 

Related posts

Încă un expert confirmat la Conferința „Litigii pe Fonduri Europene”, București

redactia

Oferta turistică a județului Cluj, promovată pentru prima dată în perla Emiratelor Arabe Unite

Stefana Muresan

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

redactia

La doi ani de la incendiu, fațada Palatul Greco-catolic din Oradea va fi gata

Traian Dan

Nicoleta NUȚU, Partner Development Manager pentru ISV, Microsoft Romania, participă la PRIA IT&C and Intellectual Property 2018, în 15 mai, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Multora le place Jazzul

Transilvania Business

Noi sectoare de drumuri propuse pentru finantare europeană de CJ Cluj

Stefana Muresan

Cristina Pardi, Head of New Business: “Filosofia NTT DATA Romania are în centrul său clientul, viziunea și echipa”

redactia

Alianţa Vestului (AVE) începe să intre în legalitate

Traian Dan

Singurul spital de recuperare din Transilvania, acreditat cu punctaj record

Stefana Muresan

Omul de afaceri Horia Ciorcilă a cumpărat Hotelul Sport cu 3,65 de milioane de euro

redactia

AgroTransilvania Cluster primește cea mai importantă recunoaștere la nivel european

Stefana Muresan

La Cluj se va construi un centru integrat de transplant, unic în România, din fonduri europene

redactia

Protect your business, get ready for GDPR 2018!

Ionut Oprea

Adelina Chișu: “La Ghepard Communication nu facem tranziţii, ci mai degrabă învăţăm constant să experimentăm Echilibrul între clasic şi modern”

Nicolae Pop

Fermierii pot obține ajutoare de 120.000 de euro

Nora Dumitrescu

Clinică-spital Dr. Leahu, în Cluj Napoca, investiție de 2 milioane euro. Pacienții pleacă cu toți dinții puși într-o singură zi

redactia

Transelectrica, cinci lucrări de investiţii de aproape 100 de milioane de lei

Stefana Muresan

Transilvania IT Cluster și Transilvania DIH sunt apreciate de Comisia Europeană

Nicolae Pop

Medici din Cluj, Târgu-Mureş şi Braşov, intervenţie în premieră pentru Europa de Est

redactia

Din toamnă, pe autostradă de la Nădăşelu la Câmpia Turzii. Tirrena Scavi a instalat grinzile pe viaductul Gilău

Stefana Muresan

Clujul, promovat la Târgul de turism de la Milano

Stefana Muresan

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Recolta Clujului, transferată la Bruxelles. Un târg cu vânzări de 600 de tone

redactia

Leave a Comment