Primăria Timişoara a semnat, vineri, un contract cu finanţare europeană de 30 de milioane de euro destinat retehnologizării companiei locale de termoficare Colterm, care va permite creşterea eficienţei energetice simultan cu îmbunătăţirea parametrilor de mediu.
“Un număr considerabil de proiecte pe care le-am depus au fost aprobate, iar astăzi ni s-a transmis un nou contract semnat de către ministrul Fondurilor Europene (interimar, n.r.), Orlando Teodorovici. Este un proiect pe infrastructura mare, de circa 30 de milioane de euro, privind retehnologizarea în vederea îmbunătăţirii parametrilor de mediu şi a creşterii eficienţei termoficării”, a afirmat, potrivit Agerpres, primarul Nicolae Robu, vineri, într-o conferinţă de presă.
Până acum au fost deja finalizate lucrările de retehnologizare a două cazane de apă fierbinte din CET Centru, respectiv a pompelor de transport, a două cazane de apă fierbinte din CET Centru, la noua instalaţie de desulfurare (DESOX) din CET Sud şi retehnologizare a trei cazane de aburi.
Prin aceste lucrări se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii mediului şi a stării de sănătate a populaţiei, deoarece finalizarea sa va permite scăderea concentraţiilor emisiilor de dioxid de sulf şi oxizi de azot, care depăşesc limitele maxime admise în municipiu şi va îmbunătăţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire, de care beneficiază 70.000 de gospodării.
Primăria Timişoara a mai depus pe noul exerciţiu bugetar unional 65 de proiecte în valoare totală de 480 de milioane de euro, sumă care depăşeşte cota alocată municipiului, dar edilul le-a pregătit pentru cazul în care vor exista realocări sau se vor face economii de la alte proiecte.