Agricultura Antreprenori Bistrița-Năsăud Cluj

Proiect academic de salvare a produselor tradiționale. Brânză folosită de peste 500 de ani

Brânza frământată de Sângeorz a fost atestată ca produs tradițional la începutul acestui an, pe baza documentației alcătuite în cadrul unui proiect academic, informează ebsradio.ro.

Cristian Bodea, student al universității clujene, a întocmit un caiet de sarcini pe baza căruia țăranii din zonă au putut să își dezvolte o mică afacere.

„Am făcut mai multe deplasări la Sângeorz, am urmărit procesul de lucru, am făcut poze, m-am documentat. A fost o experiență minuntată. Este o contibuție la cultura gatsronomică, ajută la păstrarea tradițiilor, să nu mai vorbim de economia locală”, a povestit pentru EBS Rado Cristian Bodea.

Producătorii din zonă au fost mai mult decât încântați să preia documentația și să ateste brânza frământată de Sângeorz ca produs tradițional. Uniți într-o cooperativă agricolă, aceștia au reușit chiar să înființeze o mica fabrică. Iar gustul produsului este unul aparte.

„Are un gust mai specific, din cauza cantității de sare și a păstrării în vase de lemn. Această rețetă tradițională are un istoric aparte. Este o brânză folosită de peste 500-600 de ani de locuitorii acestui ținut grăniceresc. Această brânză este 100% naturală, produsă în zona de munte”, spune Alexandru Lupșan, reprezentantul cooperativei.

Deocamdată, brânza poate fi cumpărată doar de la magazinul fabricii, dar producătorii vor să deschidă mici magazine de desfacere în mai multe orașe.

Related posts

ACI Cluj, cifră de afaceri cu 40% mai mare în 2016 și lucrări contractate de 40 mil. de euro în 2017

Stefana Muresan

Colaborare între CCI Mureș și autoritatea de formare profesională în sistem dual

Ligia Voro

Întâlnire de lucru a conducerii CCIR cu preşedinţii Camerelor de Comerţ din 13 judeţe

Stefana Muresan

Planurile Wizz Air pentru Cluj în 2017

Stefana Muresan

Draxlmaier suspendă activitatea fabricilor timp de două săptămâni

Traian Dan

Teraplast devine actionar majoritar la Depaco, cu 60% din capital

Stefana Muresan

“Be an Innovator” 2018 – Lansăm o nouă ediție a concursului BearingPoint de idei inovatoare pentru studenți

Stefana Muresan

Netsky – show surpriză marca Electric Castle, pentru susținerea evenimentului caritabil Ghibstock

Stefana Muresan

Fabrica de espressoare de cafea De’Longhi din Cluj caută 100 de angajaţi fără vechime şi cu studii gimnaziale

redactia

AGROLAND, retailer agricol românesc investește în resurse umane de top specializate

Ligia Voro

Patru noi proiecte cu finanțare europeană, câștigate de Consiliul Județean Cluj

Stefana Muresan

Recrutari pentru fabrica Bosch din Jucu

Ionut Oprea

Laufer: Granturi de 50.000 de lei pentru firmele românești care vizează internaționalizarea

Stefana Muresan

Filmele de la TIFF, încărcate pe o platformă de streaming

Nora Dumitrescu

WESSLING România a lansat noua versiune a site-ului

Ligia Voro

Ecografe ultraperformante în dotarea Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca

redactia

Parking de 19 milioane de lei, la Cluj-Napoca

redactia

Staţia Transelectrica din Câmpia Turzii, retehnologizată cu 10 mil. de euro; lucrări realizate de asocierea Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj

Stefana Muresan

Doi orădeni, soț și soție, creează genți de lux pentru clienți din toată lumea

redactia

”DON GIOVANNI” de W. A. Mozart – O premieră cuceritoare: miercuri, 8 mai 2019

Stefana Muresan

Satul inteligent vs Smart City

Stefana Muresan

Autostrada Sebeş-Turda: Asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio decontează 2,33 mil. euro

Stefana Muresan

CONAF: Aproximativ 270.000 de firme din București – Ilfov ar putea beneficia de fonduri europene

Ionel Albu

Scala Center, ”orașul” din inima Clujului, ridicat cu peste 30 milioane de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment