Transilvania Business
Agricultura Antreprenori Bistrița-Năsăud Cluj

Proiect academic de salvare a produselor tradiționale. Brânză folosită de peste 500 de ani

Brânza frământată de Sângeorz a fost atestată ca produs tradițional la începutul acestui an, pe baza documentației alcătuite în cadrul unui proiect academic, informează ebsradio.ro.

Cristian Bodea, student al universității clujene, a întocmit un caiet de sarcini pe baza căruia țăranii din zonă au putut să își dezvolte o mică afacere.

„Am făcut mai multe deplasări la Sângeorz, am urmărit procesul de lucru, am făcut poze, m-am documentat. A fost o experiență minuntată. Este o contibuție la cultura gatsronomică, ajută la păstrarea tradițiilor, să nu mai vorbim de economia locală”, a povestit pentru EBS Rado Cristian Bodea.

Producătorii din zonă au fost mai mult decât încântați să preia documentația și să ateste brânza frământată de Sângeorz ca produs tradițional. Uniți într-o cooperativă agricolă, aceștia au reușit chiar să înființeze o mica fabrică. Iar gustul produsului este unul aparte.

„Are un gust mai specific, din cauza cantității de sare și a păstrării în vase de lemn. Această rețetă tradițională are un istoric aparte. Este o brânză folosită de peste 500-600 de ani de locuitorii acestui ținut grăniceresc. Această brânză este 100% naturală, produsă în zona de munte”, spune Alexandru Lupșan, reprezentantul cooperativei.

Deocamdată, brânza poate fi cumpărată doar de la magazinul fabricii, dar producătorii vor să deschidă mici magazine de desfacere în mai multe orașe.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Soluții inovative pentru industria laptelui și a cărnii prezentate de firmele clujene la Expo-Conferința Meat.Milk

Stefana Muresan

Peste 5 milioane de euro pentru modernizarea unui spital din Cluj, din fonduri europene

Stefana Muresan

Clujul vrea să atragă 4 mil. euro din taxa pe turism

redactia

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More