Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect academic de salvare a produselor tradiționale. Brânză folosită de peste 500 de ani

Brânza frământată de Sângeorz a fost atestată ca produs tradițional la începutul acestui an, pe baza documentației alcătuite în cadrul unui proiect academic, informează ebsradio.ro.

Cristian Bodea, student al universității clujene, a întocmit un caiet de sarcini pe baza căruia țăranii din zonă au putut să își dezvolte o mică afacere.

„Am făcut mai multe deplasări la Sângeorz, am urmărit procesul de lucru, am făcut poze, m-am documentat. A fost o experiență minuntată. Este o contibuție la cultura gatsronomică, ajută la păstrarea tradițiilor, să nu mai vorbim de economia locală”, a povestit pentru EBS Rado Cristian Bodea.

Producătorii din zonă au fost mai mult decât încântați să preia documentația și să ateste brânza frământată de Sângeorz ca produs tradițional. Uniți într-o cooperativă agricolă, aceștia au reușit chiar să înființeze o mica fabrică. Iar gustul produsului este unul aparte.

„Are un gust mai specific, din cauza cantității de sare și a păstrării în vase de lemn. Această rețetă tradițională are un istoric aparte. Este o brânză folosită de peste 500-600 de ani de locuitorii acestui ținut grăniceresc. Această brânză este 100% naturală, produsă în zona de munte”, spune Alexandru Lupșan, reprezentantul cooperativei.

Deocamdată, brânza poate fi cumpărată doar de la magazinul fabricii, dar producătorii vor să deschidă mici magazine de desfacere în mai multe orașe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au început lucrările la autostrada Comarnic-Brașov

Articolul următor

Premiu internaţional pentru industria SPA din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share