Agricultura Antreprenori Bistrița-Năsăud Cluj

Proiect academic de salvare a produselor tradiționale. Brânză folosită de peste 500 de ani

Brânza frământată de Sângeorz a fost atestată ca produs tradițional la începutul acestui an, pe baza documentației alcătuite în cadrul unui proiect academic, informează ebsradio.ro.

Cristian Bodea, student al universității clujene, a întocmit un caiet de sarcini pe baza căruia țăranii din zonă au putut să își dezvolte o mică afacere.

„Am făcut mai multe deplasări la Sângeorz, am urmărit procesul de lucru, am făcut poze, m-am documentat. A fost o experiență minuntată. Este o contibuție la cultura gatsronomică, ajută la păstrarea tradițiilor, să nu mai vorbim de economia locală”, a povestit pentru EBS Rado Cristian Bodea.

Producătorii din zonă au fost mai mult decât încântați să preia documentația și să ateste brânza frământată de Sângeorz ca produs tradițional. Uniți într-o cooperativă agricolă, aceștia au reușit chiar să înființeze o mica fabrică. Iar gustul produsului este unul aparte.

„Are un gust mai specific, din cauza cantității de sare și a păstrării în vase de lemn. Această rețetă tradițională are un istoric aparte. Este o brânză folosită de peste 500-600 de ani de locuitorii acestui ținut grăniceresc. Această brânză este 100% naturală, produsă în zona de munte”, spune Alexandru Lupșan, reprezentantul cooperativei.

Deocamdată, brânza poate fi cumpărată doar de la magazinul fabricii, dar producătorii vor să deschidă mici magazine de desfacere în mai multe orașe.

Related posts

BV | B2B Expo și infoTRIP, Secțiuni centrale ale Conferinței Meat & Milk 2016

Transilvania Business

Din 4 iulie, Aerotravel reia cursele charter spre insula Skiathos din Grecia

Traian Dan

Solul viitorul nostru

Stefana Muresan

59 de doamne fermier au început cursurile online ale programului inovativ TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience

Transilvania Business

Regina Maria susține start-up-urile din România cu abonamente medicale gratuite

Stefana Muresan

Startarium dă startul PitchDay 2017: începe cursa de 100.000 de euro, proba pe startup-uri

Stefana Muresan

UNTOLD 2018: Prima zi de magie

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Universitatea, motor al dezvoltării sociale

Transilvania Business

APIA: aproape 390.000 de fermieri, plătiți în cadrul Campaniei de plăţi în avans pentru 2019. Suma autorizată: 439.581.738 euro

Papuc Irina

Elite în business. Județul Mureș. Geiger Transilvania, performanță constantă în construcții

Transilvania Business

Omul de afaceri Dan Pitic a preluat maga­zinele Ambient din Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Blaj

Stefana Muresan

AZOMUREȘ repornește producția

Ligia Voro

Puratos introduce eCommerce în industria de ingrediente pentru panificație

Ligia Voro

Clujenii de la Societatea de Construcţii Napoca și bihorenii de la Trameco, în cursa pentru Centurile Capitalei

Stefana Muresan

Premiul The COTERIE Best Handbag, câștigat de Atribut la New York

Ligia Voro

Încasări uriașe la Untold: 3,6 milioane de euro în 5 minute

Nora Dumitrescu

Cine transformă sediul Consiliului Județean Cluj în prima clădire publică verde din România

Stefana Muresan

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a vizitat Oradea

Traian Dan

Seceta afectează culturile de toamnă și pune în pericol semănatul culturilor de primăvară

Ligia Voro

Cluj-Napoca, buget de investiții de peste 131 mil. euro

Stefana Muresan

AFIR: Sesiune de finanțare de peste 35 de milioane de euro pentru investiții în procesarea produselor agricole

redactia

Salina Turda, Castelul Corvinilor și Cetatea Sarmizegetusa Regia, 1 milion de turiști în 2017

Stefana Muresan

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania, modernizată cu bani europeni

Stefana Muresan

Dorel Goia a ajuns la 46 de restaurante şi brutării sub brandul La Casa

redactia

Leave a Comment