Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Şcoala elitelor arădene a renăscut pe bani europeni

Colegiul Național „Moise Nicoară”, liceul de top al Aradului, este cunoscut în toată lumea datorită performanţelor obţinute de elevii săi. Clădirea veche de aproape 150 de ani a colegiului a necesitat o reabilitare totală pentru a fi adusă la standarde demne de perfomanţele obţinute. Banii europeni au fost soluţia, iar investiţia de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad a fost una dintre cele mai mari într-o unitate şcolară din zona de vest a României. Proiectul a avut valoarea totală de 51 milioane de lei, scrie presshub.ro.

Clădirea Liceului „Moise Nicoară” a intrat în proprietatea staului român în anul 1934. În1955, după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost introdusă pe lista monumentelor de arhitectură din România. După reforma învățământului din 1948, Liceul „Moise Nicoară” a devenit Școala Medie nr. 1 din Arad, în 1957 a primit numele de Școala „Ioan Slavici”, iar în anul 1965 i se acordă titulatura de liceu. În 1991 s-a revenit la titulatura de Liceul „Moise Nicoară”. Începând cu anul școlar 2000 – 2001, se numește Colegiul Național „Moise Nicoară”.

Numai că sediul bătrânului liceu arădean îşi arăta vârsta, iar condiţiile de învățământ nu erau deloc ale unui liceu de top. Grupurile sanitare au fost insuficiente, tâmplăria era putrezită, iar cantina nu mai făcea față normativelor. Acoperișul s-a degradat, iar sala festivă și holurile liceului, deosebit de frumoase, au ajuns într-o stare jalnică. Nici sălile de clasă nu au fost modernizate de ani de zile.

Deoarece o reabilitare totală ar fi costat foarte mult, iar Ministerul Educaţiei Naţionale şi Primăria Municipiului Arad nu ar fi putut suporta aceste costuri în totalitate, s-a apelat la bani europeni.

„Colegiul Național „Moise Nicoară” a fost reabilitat şi exterior şi interior din bani europeni. Consider că atragerea fondurilor europene pentru acest Colegiu naţional a dus plus-valoare învăţământului preuniversitar arădean. Absolvenţii Colegiului şi elevii acestuia sunt olimpici naţionali şi aduc premii naţionale şi internaţionale pentru oraşul nostru”, a declarat prof. Anca Stoenescu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Colegiul Naţional „Moise Nicoară” a fost modernizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie3.4– Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

Valoarea totală a lucrărilor a fost de de 51,1 milioane de lei, dintre care 34,2 milioane finanţare nerambursabilă, 14,8 milioane lei finaţare naţională şi 1,9 milioane lei co-finanţare de la bugetul local. Durata lucrărilor a fost de 37 de luni. Proiectul a vizat reabilitarea și punerea în valoare a clădirii, monument istoric şi contribuie la asigurarea unui proces educațional la standarde europene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Aeroportul din Timișoara

Cresc veniturile Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara

Articolul următor

Clujul creează o rețea națională de turism culinar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share