Alba Bistrița-Năsăud Energie Energy Mirror Of Romania Maramureș Sălaj Satu-Mare Ultimele stiri

Orașele din Transilvania, primele în topul înlocuirii centralelor termice

Tot mai mulți români sunt preocupați de eficiența energetică a locuințelor proprii și investesc în înlocuirea echipamentelor de încălzire de  generație mai veche cu noile modele de centrale termice în condensare. Conform Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice, peste 50% din totalul vânzărilor de sisteme de încălzire pe gaz sunt generate în prezent de înlocuiri.

 

Piața locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creșterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienților au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuințe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficiență energetică și să țină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă”, spune Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

Vânzările de centrale termice la nivelul întregii piețe au avansat până la aproximativ 270.000 de unități în anul 2018, potrivit estimărilor Ariston. O pondere de peste 50% din aceste vânzări este reprezentată de înlocuiri, în timp ce restul de vânzări sunt generate de proiecte rezidențiale noi și prime instalări (debranșări și case individuale).

 

Principalele criterii de achiziție la înlocuirea centralei termice

În momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienții le au în vedere sunt eficiența energetică și posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilitățile, potrivit unui studiu* realizat de Ariston. Noua generație de centrale este cu până la 35% mai eficientă, un aspect apreciat de cumpărători în condițiile în care cheltuielile cu utilitățile au crescut constant în ultimii ani. În ultimul trimestru al anului trecut, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 400 de lei cu locuința, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% față de același interval al anului 2017 și cu peste 30% față de anul 2015, potrivit Institutului Național de Statistică**.

Un alt criteriu important de selecție este ca echipamentele de încălzit să beneficieze de servicii post-vânzare, precum garanția. Astfel, dacă la prima achiziție, prețul și detaliile tehnice erau criteriile dominante, la înlocuire, clientul știe deja că întreținerea și reviziile periodice efectuate de către personal autorizat asigură eficiență sporită și o durată mai mare de funcționare a centralei.

De asemenea, clienții doresc să facă un „upgrade” tehnologic, iar opțiunea de conectivitate inteligentă este printre cele mai căutate. Potrivit studiului companiei, clientul actual este mai bine informat, la curent cu tendințele în domeniu și mai preocupat de avantajele oferite de noile tehnologii. Aceștia se informează în special din mediul online, dar achiziționează echipamentele de încălzire din magazine specializate în instalații sau lanțuri de tip DIY, ținând cont de sfaturile instalatorilor și ale consilierilor de vânzări.

 

Piața de înlocuiri în cifre

În România, înlocuirea centralei termice are loc în medie după 12-14 ani de funcționare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani. Piața locală nu a atins încă gradul de maturizare din Vest, însă vedem cum comportamentul consumatorilor români se schimbă, cum noile tehnologii înlocuiesc vechile echipamente, iar eficiența energetică este o preocupare tot mai mare. Ne așteptăm ca înlocuirile să crească până la peste 75% din totalul de vânzări pe piața locală în următorii ani”, spune Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

Vârsta medie a centralelor termice la nivel național este de 7-8 ani, această cifră fiind influențată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent. Pe primele locuri în clasamentul orașelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Zalău, acestea fiind și orașe total debranșate de la încălzirea centralizată. Investiția într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), sumă ce va fi amortizată în timp datorită eficienței energetice a noii generații de echipamente.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanțial în ultimii ani, susținut de debranșări, înlocuiri și de achizițiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale achiziționate va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unități, comparativ cu 2,4 milioane unități în anul 2018.

*Comunicatele INSSE privind veniturile și cheltuielile gospodăriilor în trimestrele IV 2018, 2017, 2016, 2015.

**Studiu realizat de Ariston Thermo România în 2017.

Related posts

UNTOLD 2018 – Ziua a 2-a

Stefana Muresan

Autorităţile din Sibiu vor lansa Sibcoin, prima monedă locală din România, în pregătirea programului Sibiu Capitală Gastronomică Europeană din 2019

redactia

Ciugud, singura comună din România premiată pentru digitalizarea serviciilor publice și înființarea unei școli „smart”

Papuc Irina

Nemții de la Dalli, cu fabrica în Timișoara, ”curăță” mai bine de o treime din piaţa de detergenți

Stefana Muresan

CJ Sibiu vrea să modernizeze un traseu de 150 de km de drum județean care leagă Munții Cindrel de râul Olt

Ion Surdu

Record: Prețul cărnii de porc a depășit pragul de 2 euro kilogramul la poarta fermei

Papuc Irina

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

Studiourile SRTV din Transilvania, digitalizate cu tehnologie americană

Nora Dumitrescu

UVT – parte a unui proiect de 12 milioane euro finanțat de Uniunea Europeană

Stefana Muresan

Fonduri pentru o nouă grădiniță europeană în Târgu Secuiesc

Ligia Voro

A fost modernizata singura sectie de chirurgie toracica din Cluj

Stefana Muresan

Profitul producătorului de elicoptere IAR Brașov a crescut cu 50% în primele 3 luni ale anului

Ion Surdu

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

Demersuri pentru un centru național de medicină regenerativă la Tîrgu-Mureș

Stefana Muresan

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Interviu cu Alin Nica, primarul comunei timișene Dudeștii Noi

Transilvania Business

Topul celor mai buni angajatori în anul 2018

redactia

Oradea lansează o competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City

Traian Dan

Ryanair va opera zborurile de la Oradea începând cu luna februarie 2021

Traian Dan

Trei ofertanți pentru noile autobuze ale Sibiului: japonezii, germanii și turco-românii

Stefana Muresan

Ministrul transporturilor: “Data viitoare semnez pentru centura Zalăului”

Nora Dumitrescu

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Stefana Muresan

Deșeurile din județul Bihor vor fi colectate selectiv, pe cinci fracții

Traian Dan

Pregătiri pentru exproprierile de pe ultimele două secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt necesare peste 42 de milioane de lei

Ion Surdu

Aplicatorii de hidroizolații școliți la Turda, tentați cu salarii de 1.900 €

Nora Dumitrescu

Leave a Comment