Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Societatea Română de Dermatologie, Asociația Medicilor de Familie Mureș și Liga Studenților din Târgu Mureș, a demarat, începând cu data de 17 iunie 2019, o nouă campanie de informare, educație și depistare precoce a leziunilor cutanate maligne (cancere de piele).

„Asistăm la o creștere alarmantă a incidenței cazurilor de tumori cutanate maligne în populație. Acest fapt este cauzat de expunerea prelungită a populației la factorii cancerigeni, lipsei de informare și educație a populației și lipsei unui program național de screening al cancerelor cutanate în general și a melanomului în special. De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală determină o prezentare tardivă a pacienților la medicul specialist”, a declarat prof. dr. Silviu Horia Morariu, coordonatorul campaniei.

În România, potrivit statisticilor oficiale, incidența cancerului de piele era în 2012 de 4,5%000 de locuitori cu mult sub media Uniunii Europene de 13%000 de locuitori. În schimb, rata mortalității prin cancer cutanat era de 1,7%000 de locuitori în România față de doar 2,2%000 de locuitori în Uniunea Europeană.

Procentul pacienților decedați cu cancer de piele din totalul pacienților diagnosticați în ultimii 5 ani este de 9,8% în România față de 4,8% în Uniunea Europeană. Toate aceste cifre demonstrează că în România cancerul de piele este subdiagnosticat și depistat cu precădere în formele avansate de boală.

„Pornind de la această observație, ne propunem să urmărim evoluția incidenței cancerului de piele în municipiul Târgu Mureș, identificarea factorilor ce influențează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum și modul în care o campanie susținută de informare și educație a populației poate influența depsitarea precoce a bolii”, a completat prof. dr. Silviu Horia Morariu.

Campania se desfășoară la Clinica de Dermatologie (strada Gheorghe Doja, nr. 12) și la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș (Policlinica II – Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr 28).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Expediție științifică a UBB în Caucaz

Articolul următor

Încă 50.000 de euro de la GapMinder pentru startupul cu cea mai accelerată evoluție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share