Agricultura Constanța Turism Ultimele stiri

“Vinul.ro & bucate dobrogene” – distincții pentru vinuri și expoziție cu degustare de gastronomie

Singura revistă de specialitate din România și inițiator al Zilei naționale a gastronomiei – Vinul.ro – alături de Slow Food Dobrogea, au organizat, la Constanța, între 14-16 iunie, un concurs de vinuri regionale și o expoziție cu degustare de produse enogastronomice locale. A fost prima etapă dintr-o serie de evenimente premergătoare Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului, pe care o vom sărbători de anul acesta în toamnă, în prima duminică a lunii octombrie, și care a fost consfințită prin legea 79/2019. Scopul evenimentului a fost concentrarea atenției publicului asupra regiunii Dobrogei, asupra diversității și bogăției patrimoniului enogastronomic al regiunii.

 

Concursul de vinuri dobrogene, în debutul evenimentului

Am avut trei zile pline, la Hotel Ibis din Constanța, startul fiind dat de Concursul de vinuri dobrogene, la care au participat crame din zonă. Participanții – cramele Alira, Trantu, Via Viticola Sarica Niculițel, Delta Dunării (La Săpata), Alcovin Vinuri de Măcin, Histria, Domeniul Bogdan, Gabai, Domeniile Ostrov.

Juriul, format din specialiști din domeniu – bloggeri, somelieri, jurnaliști, reprezentanți ai cramelor locale – a degustat în blind peste 50 de etichete, iar în urma clasamentului rezultat avem următoarele vinuri distinse în cadrul competiției:

  • Alira – Sauvignon Blanc (2018), Fetească Neagră (2014), Fetească Neagră Grand Vin (2016), Cabernet Sauvignon Grand Vin (2014), Merlot Grand Vin (2016), Rose (2018)
  • Crama Trantu – Chardonnay (2018), Fetească Neagră (2017), Syrah rose (2018)
  • Domeniile Ostrov – Sauvignon Blanc Ritual (2018), Sauvignon Blanc Ritual (2016), Sauvignon Blanc Naiada (2018), Pinot Gris Naiada (2017), Cabernet Sauvignon Naiada (2016), Syrah Naiada (2017), Fetească Neagră Ritual (2016), Cuvee Rose Naiada, Cuvee Rose
  • Crama Histria – Sauvignon Blanc Nikolaos (2018), Ammos Rose (2018), Mirachi rose (2018), Nikolaos Rose (2018), Merlot Nikolaos (2017), Cabernet Sauvignon Mirachi (2016)
  • Crama Gabai – Muscat Ottonel Curtea Regală (2018), Fetească Neagră Oak (2016), Mozaic rose (2018)
  • Crama Delta Dunării – Fetească Regală (2018), Frizzante Artizanal (2018), Aligote (2018), Merlot și Cabernet Sauvignon (2017), Băbească Neagră Rose (2018)
  • Domeniul Bogdan – Chardonnay (2017), Cuvee Christian (2017), Chardonnay Primordial Organic (2018), Fetească Neagră Primordial (2017), Merlot și Fetească Neagră Rose Organic (2018)
  • Via Viticola Sarica Niculițel – Chardonnay Light Barrique Scentico (2018), Aligote Caii de la Letea (2018), Caii de la Letea rose Merlot, Syrah și Pinot Noir (2018), Caii de la Letea Ediție Limitată Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah (2018)

Reprezentanții cramelor din regiune au prezentat specificul microclimatic al zonei și ne-au oferit spre degustare vinurile lor. Carmen Paraschivescu (GardaCulinara.ro) a pregătit o cină cu produse tradiționale dobrogene, însoțite de vinurile de la Domeniul Bogdan, eveniment care a încheiat prima zi și la care am avut onoarea să îl avem oaspete pe primarul Constanței, dl. Decebal Făgădău.

 

Două zile de expo food & wine, demonstrații culinare, prezentări

Următoarele zile au fost dedicate publicului și au constat în expoziții și degustări de produse locale (vinuri și preparate culinare), de la crame și mici producători din zonă. Au fost prezenți Picurarlu de la Stejaru cu brânzeturi de capră, Moș Iosif cu produse de carmangerie speciale, Kadyr House cu preparate naturale din oaie și vită, Dobrogea Grup cu produse de panificație, Gold Baklava, cu cafea și dulciuri, Dulceață de Trandafiri cu dulcețuri și siropuri naturale, Jade Oriental Cafe, cramele Alira, La Săpata, Domeniul Bogdan, Histria, produse artizanale de la Valentina Koker, Sano Vită. Mulți dintre acești producători se regăsesc și în proiectele Experiențe Doborgene si Țăranii Dobrogeni, care ne-au fost alături.

Proiecții de film, demonstrații culinare (Carmen Paraschivescu, GardaCulinară.ro), prezentări ale expozanților, expoziții de cărți de gastronomie, vinuri și istorie culinară au completat cele două zile de expo food&wine.

”Vinul.ro și bucate dobrogene” este primul din seria de evenimente pe care le pregătim până în octombrie, de Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului și a pornit din dorința noastră de a promova zona Dobrogei ca destinație turistică și în afara sezonului estival. Zona are un potențial deosebit și un specific aparte și merită vizitată în orice perioadă a anului.

Related posts

[Enjoy Transylvania!] Visit Cluj – an imaginary trail of landmarks

Transilvania Business

Gratuități pentru turiștii care vizitează Oradea

Traian Dan

Judetul Cluj, promovat in Republica Moldova

redactia

WESSLING România este evaluată de către Coface, ca fiind Excellent Small & Medium Enterprises

Ligia Voro

O fabrică din Codlea s-a reprofilat și produce combinezoane de protecție

Ion Surdu

Tomorrow@Work se mută în online. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă în noul context de la experți de top

Papuc Irina

Inputurile și outputurile din turism, în creștere

Stefana Muresan

Doar o comunitate de afaceri puternică poate crea unitate

Ionut Oprea

Doing Business 2020: România coboară pe locul 55

Papuc Irina

„La Hanul Cald”, tradiționalul îmbinat armonios cu relaxarea și buna dispoziție

redactia

ROMEXPO încheie anul 2018 cu un număr impresionant de evenimente și vizitatori

redactia

Banca Transilvania asigură 30% din tranzacțiile de la bursa românească

Nora Dumitrescu

Lenjeria Jolidon, premiată la Gala Elle Style

Nora Dumitrescu

1.520 km de infrastructură și 20.300 de clădiri racordate de Netcity Telecom

Ligia Voro

Cooperativa agricolă „Arome Transilvane” – prima asociație de producători de fructe de pădure din Cluj

redactia

Produsele de Sibiu promovate la târgul gastronomic de la Poznan

Stefana Muresan

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Proiect transfrontalier de turism în Maramureș

Nora Dumitrescu

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Papuc Irina

AFM: 256 de dosare au fost aprobate pentru achiziţia a 475 de autovehicule prin Programul Rabla, destinat persoanelor juridice

Papuc Irina

Autonet Import, alături de absolvenți, se bucură de reușita primei clase de învățământ dual

Gruita Ienasoiu

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 26: Mirdatod, ambasadorul gustului natural și sănătos al Văii Gurghiului

Transilvania Business

Cum să ieșim din criza economică?

redactia

Casa Rusu va avea două showroom-uri în Maramureș

Nora Dumitrescu

Leave a Comment