Bihor Cultural Ultimele stiri

Arheoparcul din Palatul Princiar al Cetății Oradea, aproape finalizat

Lucrările de amenajare a unui arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății Oradea, etapa de amenajare provizorie, începute în aprilie 2018, sunt în curs de execuție, în acest moment lucrările fiind realizate în proporție de 98%, se arată pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea. 

În cursul lunii iulie se vor finaliza ultimele etape de execuție, după care se va face recepția la terminarea lucrărilor.

În contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A şi B din perioada 2012 – 2015, în anul 2015 au continuat cercetările arheologice în curtea Palatului Princiar al Cetății Oradea pentru punerea în valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvoltă pe aliniamentul ce uneşte subsolurile corpurilor mai sus amintite şi zona Corpului D, ocupând o parte însemnată a curţii.

De altfel, rezultatele cercetărilor au stat la baza proiectului elaborat de SC Pro Arh SRL în mai multe etape.

Proiectul a propus amenajări provizorii pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, astfel încât în zona catedralei gotice să poată fi reluate oricând  cercetările arheologice, fără desfacerea unor pavaje și amenajări definitive în curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activități educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice.

Amenajarea curții, cu suprafața de 4.917 mp, pune în evidență elementele constructive ale catedralei gotice și ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice. Zidurile sunt marcate la sol cu lespezi din piatră naturală și cărămidă klinker.

.

Suprafațele din interiorul și din jurul catedralei episcopale sunt finisate cu pietriș compactat,  astfel încât să poată fi reluată cercetarea arheologică fără desfacerea de pavaje. Între zidurile catedralei s-au amenajat două morminte regale, în memoria Regelui Ladislau I al Ungariei (1077-1095), cel care  a întemeiat la Oradea o mănăstire în cinstea Sfintei Fecioare Maria, și a Regelui Sigismund de Luxemburg. Acestea sunt realizate din marmură albă și “roso”, sunt inscripționate cu plachete comemorative și vor fi protejate în timpul evenimentelor care vor avea loc în Cetate cu bănci care urmează să fie confecționate în acest scop.

Pentru informarea vizitatorilor, s-a amenajat un panou care concentrează informații despre Cetatea Medievală, despre catedrala gotică și despre cei doi regi.

Spațiul perimetral considerat că nu va mai fi cercetat arheologic este finisat cu piatră cubică. Tot aici , față de arborii existenți au mai fost create spatii verzi cu arbori și arbuști.

Corpurile de clădire sunt protejate prin realizarea unei hidroizolații și a unui dren racordat la rețeaua de canalizare pluvială de incintă.

Spațiul amenajat este prevăzut cu instalații necesare bunei desfășurări a tuturor activităților: instalații de apă rece (pentru alimentarea celor doua fântâni de băut apă, pentru alimentarea consumatorilor ocazionali prezenți la evenimente și pentru alimentarea unui hidrant de incendiu), canalizare pluvială (drenuri, rigole, fântâni de băut apă); instalații electrice de forță (pentru alimentarea pompelor de dren, pentru alimentarea consumatorilor ocazionali prezenți la evenimente  și puncte de alimentare pentru  scene mobile); instalații electrice de iluminat (pentru alimentarea cu energie electrică a  proiectoarelor montate pe stâlpi, a corpurilor de iluminat încastrate în pardoseală, a mormintelor regale și a panoului de informare)

De asemenea, spațiul  este dotat cu mobilier urban adecvat monumentului, respectiv bănci, fântâni de băut apă, coșuri de gunoi, grilaje pentru protecția copacilor, rastele pentru biciclete.

Lucrările sunt executate de SC Constructorul Sălard SRL.

Sursa foto: oradea.ro

Related posts

CJ Sibiu a achiziționat la Bursa Română energia electrică pentru anul 2020 pentru 21 de instituții

Papuc Irina

Portalul primăriilor digitale – primariamea.ro, gratuit în acest an

Traian Dan

Simona Halep a cumpărat, cu două milioane de euro, un hotel în Poiana Brașov

Stefana Muresan

Gazprom, vastă campanie de explorare petrolieră în Bihor şi Timiş

Stefana Muresan

Azomureș, premiul I la competiția Romanian CSR Awards – ediția 2020

Ligia Voro

Salvați Copiii și Digi România lansează 0800.070.009 Family Tel

Ligia Voro

Tată și fiu – Doru Aurelian Borsan și Doru Borsan jr., implicați activ în transformarea digitală a lumii. Smart Cities Technologies SE

Ligia Voro

Măsuri de protejare a agenților economici care funcționează în regim de franciză

redactia

15 companii românești s-au calificat în ultima etapă a „Made in Romania”

Stefana Muresan

Investiţie de 50 milioane de euro într-un nou terminal la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timişoara

redactia

Proiecte europene de 40 de milioane de euro într-un oraș clujean

Nora Dumitrescu

„Oraşul Faptelor Bune”, din 15 decembrie, în Târgul de Crăciun din Oradea

Traian Dan

Peste 2500 de soluții digitale de business vor fi prezentate la GoTech World 2019

Ligia Voro

Moda românească, măsuri de relansare pe piaţa americană

Ligia Voro

Reprezentanții industriei turismului cer Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming și construirea de noi hoteluri

Papuc Irina

Demo Metal, Smart Industry 2018

redactia

”Digital Assembly 2019” începe mâine   

Ligia Voro

Maraton al Transplantului, la Spitalul Sf Constantin din Braşov. Nume mari ale transplantului internaţional au lucrat pro bono

redactia

Complexul muzeal Horea, pe lista investițiilor CJ Alba

Stefana Muresan

Enel ridică o stație de transformare lângă Timișoara, investiție de 10 milioane de euro

redactia

Un miliard de euro de la UE pentru restartul IMM-urilor din România

Traian Dan

Philips va oferi ecografii gratuite în Transilvania

Nora Dumitrescu

Continental Anvelope extinde tehnologia de tratare a emisiilor olfactive in fabrica din Timisoara

Stefana Muresan

Telekom Romania anunță că e nevoită să majoreze o parte din tarife: de la 1 martie

Papuc Irina

Leave a Comment