Bihor Cultural Ultimele stiri

Arheoparcul din Palatul Princiar al Cetății Oradea, aproape finalizat

Lucrările de amenajare a unui arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății Oradea, etapa de amenajare provizorie, începute în aprilie 2018, sunt în curs de execuție, în acest moment lucrările fiind realizate în proporție de 98%, se arată pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea. 

În cursul lunii iulie se vor finaliza ultimele etape de execuție, după care se va face recepția la terminarea lucrărilor.

În contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A şi B din perioada 2012 – 2015, în anul 2015 au continuat cercetările arheologice în curtea Palatului Princiar al Cetății Oradea pentru punerea în valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvoltă pe aliniamentul ce uneşte subsolurile corpurilor mai sus amintite şi zona Corpului D, ocupând o parte însemnată a curţii.

De altfel, rezultatele cercetărilor au stat la baza proiectului elaborat de SC Pro Arh SRL în mai multe etape.

Proiectul a propus amenajări provizorii pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, astfel încât în zona catedralei gotice să poată fi reluate oricând  cercetările arheologice, fără desfacerea unor pavaje și amenajări definitive în curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activități educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice.

Amenajarea curții, cu suprafața de 4.917 mp, pune în evidență elementele constructive ale catedralei gotice și ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice. Zidurile sunt marcate la sol cu lespezi din piatră naturală și cărămidă klinker.

.

Suprafațele din interiorul și din jurul catedralei episcopale sunt finisate cu pietriș compactat,  astfel încât să poată fi reluată cercetarea arheologică fără desfacerea de pavaje. Între zidurile catedralei s-au amenajat două morminte regale, în memoria Regelui Ladislau I al Ungariei (1077-1095), cel care  a întemeiat la Oradea o mănăstire în cinstea Sfintei Fecioare Maria, și a Regelui Sigismund de Luxemburg. Acestea sunt realizate din marmură albă și “roso”, sunt inscripționate cu plachete comemorative și vor fi protejate în timpul evenimentelor care vor avea loc în Cetate cu bănci care urmează să fie confecționate în acest scop.

Pentru informarea vizitatorilor, s-a amenajat un panou care concentrează informații despre Cetatea Medievală, despre catedrala gotică și despre cei doi regi.

Spațiul perimetral considerat că nu va mai fi cercetat arheologic este finisat cu piatră cubică. Tot aici , față de arborii existenți au mai fost create spatii verzi cu arbori și arbuști.

Corpurile de clădire sunt protejate prin realizarea unei hidroizolații și a unui dren racordat la rețeaua de canalizare pluvială de incintă.

Spațiul amenajat este prevăzut cu instalații necesare bunei desfășurări a tuturor activităților: instalații de apă rece (pentru alimentarea celor doua fântâni de băut apă, pentru alimentarea consumatorilor ocazionali prezenți la evenimente și pentru alimentarea unui hidrant de incendiu), canalizare pluvială (drenuri, rigole, fântâni de băut apă); instalații electrice de forță (pentru alimentarea pompelor de dren, pentru alimentarea consumatorilor ocazionali prezenți la evenimente  și puncte de alimentare pentru  scene mobile); instalații electrice de iluminat (pentru alimentarea cu energie electrică a  proiectoarelor montate pe stâlpi, a corpurilor de iluminat încastrate în pardoseală, a mormintelor regale și a panoului de informare)

De asemenea, spațiul  este dotat cu mobilier urban adecvat monumentului, respectiv bănci, fântâni de băut apă, coșuri de gunoi, grilaje pentru protecția copacilor, rastele pentru biciclete.

Lucrările sunt executate de SC Constructorul Sălard SRL.

Sursa foto: oradea.ro

Related posts

Banca Națională găzduiește expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România, o inițiativă CITR Group

redactia

Producătorul de componente auto Preh România investeşte 20 mil. euro în producţie şi logistică

Stefana Muresan

Clujul va avea cel mai mare parc industrial din Transilvania. Peste 1.000 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Bursa de Valori București, ”îngrijorată de schimbările legislative planificate de Guvern”

redactia

Sorin Scarlat, noul director general al CNAIR

Ligia Voro

Best Golf Hotel – Theodora Golf Club, recunoaștere la nivel internațional

Stefana Muresan

Un medic bihorean activează la 80 de ani

Stefana Muresan

MS | TM. Făcut în Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Hotelurile Clujului își revin la viață. Transilvania face primul pas

Nora Dumitrescu

Business Networking Party la Iasi

Ionut Oprea

Clujenii de la Arobs vor monitoriza gratuit ambulanțele statului

Nora Dumitrescu

Medicul Ionuț Leahu, investiție într-un hub de medicină dentară la Cluj-Napoca

redactia

Antreprenorul bistrițean Ioan Petruț, nouă afacere în domeniul IT&C

Stefana Muresan

Centenarul Marii Uniri, aniversat de Muzeul de Istorie a Transilvaniei prin organizarea unui congres internaţional

Stefana Muresan

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

redactia

Universitarii clujeni au scos prima producție de cireșe

Nora Dumitrescu

Producătorul de mobilă Simex din Sălaj, afaceri de aproximativ 7 mil. euro

Stefana Muresan

Cramele Recas, credit de 1,8 milioane de euro pentru dezvoltare

Stefana Muresan

Etapele construirii Autostrăzii Unirii

Stefana Muresan

Timișoara: Concurs de soluţii pentru construirea unui pasaj pietonal pe sub Spitalul Militar

Stefana Muresan

CJ Cluj a investit în acest an 183 mil. euro în reabilitarea infrastructurii rutiere judeţene

redactia

Grupul japonez Asahi, investiții de 22 de mil. de euro în fabricile de bere din Timișoara și Brașov

Stefana Muresan

ES James Rosapepe va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Ligia Voro

Vești bune: Uzinele Dacia sunt gata să reia progresiv activitatea industrială

Papuc Irina

Leave a Comment