București IT&C Ultimele stiri

Strategia 5G pentru România a fost aprobată în ședință de guvern

La propunerea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Guvernul României a adoptat joi, 20 iunie 2019, Strategia 5G pentru România, prin hotărâre de guvern, a anunțat Biroul de Presă al MCSI. 

 

”Guvernul își propune un program ambițios de implementare a noii generații tehnologice în comunicațiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru România și proiecția următoarelor decenii de evoluție în domeniul comunicațiilor. Noua generație de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generației 4G și va contribui în mod semnificativ la incluziune și creșterea productivității în economie”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Documentul are ca obiectiv fundamental stabilirea parcursului implementării tehnologiei mobile 5G în condiții de securitate informatică, pentru a valorifica oportunitățile pe care dezvoltarea sectorului comunicațiilor le aduce economiei, societății, cetățenilor și științei.

Strategia 5G pentru România a făcut subiectul unei largi consultări publice și a înglobat propunerile și punctele de vedere ale industriei și experților, pentru un larg consens și cunoașterea etapelor care vor fi parcurse de România în procesul de dezvoltare a serviciilor de comunicații și aplicațiilor 5G. Procesul de consultare publică a transmis pieței semnalul că Guvernul se pregătește pentru adopția noilor tehnologii și construcția infrastructurii de comunicații a viitorului și a încurajat pregătirile operatorilor în comunicații, furnizorilor de servicii, mediului academic etc. pentru întâmpinarea acestor evoluții în domeniul digital, în condițiile în care în România traficul de date mobile s-a dublat anual în ultimii patru ani, iar densificarea numărului de sectoare instalate în rețelele mobile a avut un ritm mediu anual de creștere de peste 20%.

Adoptarea acestei strategii plasează România alături de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania și Italia.

Strategia 5G prezintă un diagnostic complex al gradului de pregătire a României pentru implementarea 5G, identifică beneficiile majore pentru economie și societate în implementarea noii generații tehnologice mobile în materie de conectivitate, digitalizarea afacerilor, lansarea de noi tehnologii facilitate de 5G și securitate cibernetică. De asemenea, strategia identifică necesitățile investiționale pentru dezvoltarea acoperirii teritoriale cu rețele de comunicații  precum și barierele actuale în calea tehnologiei 5G, pentru care propune soluții.

Strategia 5G pentru România proiectează un plan de acțiune cu sarcini și termene concrete pentru implementare, vizând lansarea serviciilor în 2020 și acoperirea cu servicii 5G a tuturor centrelor urbane și a principalelor rute de transport terestru până în 2025. Printre principalele repere ale planului de acțiune al Strategiei 5G se află: desfășurarea licitației pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio, transpunerea Codului European al Comunicațiilor Electronice, adaptarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcții în sens favorabil dezvoltării rețelelor 5G.

Atât Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale cât și alte instituții cu atribuții în domeniu vor intensifica informarea autorităților locale, a cetățenilor, a mediului de afaceri, mediului academic și comunităților privind beneficiile 5G și efectele acestor tehnologii în societate și vor continua alinierea cu statele membre pentru armonizarea implementării cu linii directoare adoptate la nivelul Comisiei Europene și statelor membre.

Prin implementarea acestei strategii, România va cataliza dezvoltările economice și sociale induse de tehnologie, va dezvolta capitalul uman, estimandu-se crearea a  peste 250 mii locuri de muncă și  a  unui efect de multiplicare  a integrarii noilor tehnologii in viata economica  de peste 4,7 miliarde euro, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE de a deveni lider global în tehnologia 5G.

Related posts

From superyachts to tailor-made luxury cars at the 2018 Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: DAW Bența produce cu grijă față de mediu ­și investe­ște constant în inovație ­și cercetare

redactia

750 de motive să sărbătorim orașul Deva și pe locuitorii săi

redactia

Acord cadru pentru serviciile topografice si de cadastru privind imobilele din domeniul public si privat al Clujului

Stefana Muresan

Orașul Huedin, primul contract pe fonduri europene din istoria localității

redactia

În 2020 șoseaua rapidă din Ungaria va ajunge la granița cu România

redactia

Roman Brașov se pregătește să își cheme pensionarii la muncă în cazul câștigării contractului de dotare a armatei

redactia

Patronatele cer parc industrial în Maramureș

Nora Dumitrescu

Sălajul va aloca 3,6 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor

Nora Dumitrescu

Unde s-a extins Penny Market în Transilvania

Nora Dumitrescu

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Aproape 123.000 de fermieri afectați de criza Covid-19 au solicitat sprijin

Traian Dan

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare

Ligia Voro

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Traian Dan

Cartierul ISHO va fi deservit de un important retailer ce va completa gama de servicii oferite cu un supermarket de mari dimensiuni

Ion Surdu

Team Xior / DubbeLL / Mecanoo wins with “BrinkToren” tender for last lotat prime location Overhoeks in Amsterdam

Ionut Oprea

Peşterile Farcu şi Meziad se redeschid pentru vizitatori, sâmbătă, 6 iunie

Traian Dan

Ulysse Nardin, official sponsor of the 2018 Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

20 de milioane de euro pentru reintroducerea tramvaiului la Reșița

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Arad, the city of Vienna style palaces

Transilvania Business

Investiţie de 7 mil. euro pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic la Oradea

redactia

2 milioane de turiști în anul 2021 pentru România cu ajutorul Diasporei

Traian Dan

Investiții în Centrul Istoric al Brașovului: a 7-a stradă este transformată în zonă pietonală

Papuc Irina

PRIA Competition Conference

Ionut Oprea

Leave a Comment