Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ecosistemul pentru start-up-uri La French Tech România a fost lansat

A doua parte a Forumul economic franco-român “Poveștile care schimbă jocul”, dedicată Tendințelor Viitorului și Proiectelor care schimbă jocul,  a demarat cu acordarea Premiului de cooperare franco-român către compania Kalizea Boromir, un joint-venture franco-român care a investit în reabilitarea unei mori de porumb la Slobozia. O investiție de 5 milioane de euro care consolidează prezența globală a celor doi investitori.

 

Sesiunea plenară Inovare și frontiere i-a avut drept key-note speakeri pe Clément BOULAIS, Head Of StartUp Engagement La French Tech (acceleratorul de scale-up-uri din cadrul Ministerului de Finanțe al Franței) și pe Vargha MOAYED, Chief Strategy Officer UiPath (primul unicorn românesc pe cale să devină decacorn și să intre la bursa Nasdaq).

Clément BOULAIS a anunțat lansarea oficială în România a ecosistemului francez La French Tech  ecosistem de antreprenori, startup-uri, investitori și administrație publică, pentru dezvoltarea de proiecte și afaceri utilizând noile tehnologii. Înființată cu cinci ani în urmă, ca parte a Ministerului de Finanțe al Franței, La French Tech numără în prezent 48 de comunități în întreaga lume și peste 30 în Franța.

Cum va funcționa și ce va oferi La french Tech startup-urilor din România? 

  • Board-ul la French Tech România include în prezent 10 membri, inclusiv investitori și directorul executiv al CCIFER, și este prezidat de Grégoire Vigroux, co-fondator și Vice-Președinte Europa al TELUS International, serial entrepreneur și business angel.
  • Ecosistemul susține startup-urile pentru dezvoltarea internațională: mentoring, coaching, conexiune la nivel international, promovare pentru a intra pe piața franceză.
  • La French Tech România va oferi și finanțare start-upurilor, din anul 2020, când va fi lansat un fond de investiții de 1 milion de euro, prin participarea a 20-30 de investitori care pun maxim 50.000 euro fiecare. Startup-urile vor putea obține 20-100.000 de euro și sprijin  pe partea de expertiză, scalare etc. Atunci când acest fond se va termina, vor fi strânse noi fonduri.
  • Ecosistemul va sprijini și startupurile franceze să vină în România.

Clement BOULAIS: “Poveștile care schimbă jocul vorbesc despre cei trei mari piloni ai societății: individul, întreprinderea și capacitatea de transformare, de inventare. La French Tech este o chintesență a acestora. Noi, francezii, am creat cuvântul antreprenor care este una dintre rotițele esențiale ale mecanismului economic, din Franța și de oriunde. La French Tech este un organism bicefal, un OZN, pentru că este chiar ecosistemul mondial care există pe piață dar și sistemul administrativ care face politicile publice, finațarea și investițiile, precum și rețeaua de legătură dintre ele. (…) În prezent, La French Tech Franța înglobează peste 15,000 de startup-uri în Franța, și face o investiție de capital de 1,6 mld. de euro. Cele patru domenii de interes sunt: mediul de business internațional, piața resurselor umane, înțelegerea mediului instituțional și finațarea.”

 

Vargha MOAYED: “Înțeleg cu greu noțiunea de frontiere, întrucât consider că talentul și frumusețea nu au frontiere. La baza succesului nostru stă nu numai abordarea specifică a fiecărei piețe, dar și cultura organizațională pe care ne-am creat-opentru a funcționa ca o echipă, animată de patru valori esențiale: modestia, îndrăzneala, implicarea și rapiditatea de reacție. (…) Poate de aceea astăzi, compania noastră este compania cu creștere cea mai rapidă de pe piață. Am ajuns deja la 2,500 de angajați. Nu ne temem că am crește prea mari, prea repede, ci ne concentrăm pe menținerea satisfacției clientului și pe promptitudinea de a răspunde cerințelor noi ale pieții. Altfel, este important să fii liber și este un lucru pe care îl respectăm cu stăruință.”

Sesiunea dedicată digitalizării industriilor a continuat cu dezbaterea plenară Viziunea viitorului – despre oportunități economice dincolo de frontiere – și a reunit speakeri din trei industrii diferite:  

În deschiderea panelului, moderatorul Grégoire Vigroux,  a declarat: “Nu avem pretenția de a ghici viitorul și nici nu ni-l închipuim neapărat sumbru și apocaliptic. Ne interesează să discutăm viitorul lumii afacerilor așa cum se conturează în prezent și să înțelegem cum vor arăta principalele sectoare de activitate peste 10 ani.”

Monica JIMAN, Chief Customer Success Officer Pentalog Europe & Asia: “Oare AI va înlocui majoritatea salariaților în zece ani ? Este AI o amenințare sau un avantaj ? Ceea ce știm cu siguranță este că întreprinderea de mâine trebuie să fie agilă ca să supraviețuiască. Agilitatea este răspunsul. Trebuie să reinventăm managementul, indispensabil pentru transformare, și este cel mai ușor să facem acest lucru în informatică. Este necesar să înțelegem că AI va înlocui unele meserii, dar în același timp va crea altele noi.”

Luka ZIVKOVIC, Prodcut evangelist TELUS International: “Sigur, vorbim despre AI, depre automatizare, despre soluții, despre experiențe de tip chatbot  pentru clienți, dar ele nu elimină prezența umană.  Dacă vrem să oferim produse de calitate, trebuie să păstrăm omul în centrul atenției noastre. Este importantă atenția noastră către client, la nevoile căruia trebuie să răspundem și către angajați, a căror dezvoltare profesională și personală trebuie să o facilităm. Să nu uităm că sunt indutrii în care rapprtul între oameni rămâne esențial, cum ar sănătatea și domeniul financiar.”

Jean-Luc di PAOLA–GALLONI, Vice-Președinte Afaceri Externe și Sustenabilitate Valeo Group: „La noi automatizarea s-a făcut in house. Fiecare unitate de producție a avut libertatea de a-și alege proiectul său de automatizare. Europa Centrală a avut un rol foarte important în automatizarea grupului Valeo, datorită calității resurselor sale umane. În același timp am cerut întreprinderilor noastre să implementeze pe termen lung politici de resurse umane responsabile și incluzive. De exemplu: crearea de creșe pentru copiii angajaților, implementarea unei politici sănătoase de reciclare a deșeurilor și promovarea egalității de gen la toate nivelurile; peste 40% din angajații Valeo din România sunt femei.”
Costin BORC, Director SNEF Europa de Est: „În România există forțe extraordinare – avem o mână de lucru calificată la toate nivelurile, o infrastructură IT de bună calitate, educație, inovație, o dezvoltare a economiei competitivă și un mediu de afaceri care încurajează permanent această dezvoltare. Folosim însă aceste forțe suficient? (…) Acțiuni ca acest forum sunt importante pentru că ele schimbă viziunea supra viitorului. Trebuie să oferim atât antreprenorilor cât și lucrătorilor din Românai și străinătate șansa de a avea o viziune de lucru pentru viitor și o motivare a dorinței de a reveni în țară.”

Moderatorul Grégoire VIGROUX a subliniat, în încheiere, provocarea pe care o ridică deficitul de forță de muncă existent în România. “România a pierdut 4 milioane de cetățeni în ultimii 30 de ani, și se află în prezent pe locul 2 după Japonia din punct de vedere al deficitului forței de muncă. Este important să acționăm pentru atenuarea acestui fenomen și inversarea lui în viitor. Două direcții sunt esențiale în acest sens: continuarea formării de personal și crearea condițiilor care să determine diaspora să revină în țară.”

Forumul economic “Poveștile care schimbă jocul”, organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) și comitetul român al Consilierilor de Comerț Exterior ai Franței (CCEF), a reunit pentru o zi, la București, 46 de lideri români și francezi din domenii economice cheie, care vor confrunta stereotipurile inter-culturale prin retrospectiva ultimilor 30 de ani de cooperare franco-română și perspectiva economiei viitorului bazată pe inovație, tehnologie și cooperare trans-frontalieră

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parc industrial în locul unei ferme de porci

Articolul următor

Academia IMPACT, program complex de transFORMARE pentru profesori

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share